Zalivanje KRASTAVCA za dobar rod, bez gorkog ukusa

0
1915
krastavac
Foto: Pixabay

Krastavac voli vlagu, pa nepravilno zalivanje i nedostatak vlage mogu da dovedu do lošeg razvoja biljaka i do toga da plodovi imaju gorak ukus. U nastavku saznaćete kada i kako se krastavac zaliva u svim fazama razvoja.

Adama Sultan 1120x180

Često se greši kod zalivanja krastavca. On je veliki potrošač vode, jer ima dosta razvijenu lisnu masu, a koren se razvija na oko 25 cm dubine, odakle voda dosta isparava. Za dva meseca uzgoja potroši izmešu 90 i 150 litara vode po metru kvadratnom. Zbog toga je zalivanje krastavca jako bitno. Ukoliko se pravilno ne sprovodi, to može uticati na razvoj biljke, plodova, kao i na ukus (postane gorak).

Pravilno zalivanje krastavca

Krastavac se zaliva oko korena. Ne bi trebalo koristiti hladnu vodu, jer će da šokira biljke što nepovolno utiče na njihov razvoj, a može i da izazove pojavu gorkog ukusa ploda. Minimalna temperatura vode treba da bude 20 stepeni Celzijusovih. U proleće, zalivanje se obavlja kada su temperature niže od 11 stepeni, a u leto kada su temperature 15-17 stepeni Celzijusovih.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Do formiranja cvetova potrebno je umerena količina vode. Ako pada kiša, ne treba dodatno zalivanje. Ukoliko ne pada, zaliva se u razmacima od 4-8 dana, zavisno od načina uzgoja.
Na početku cvetanja preporuka je da se izostavi jedno zalivanje, kako bi se pobošljalo formiranje ženskih cvetova i oplodnja obavila što bolje.
Od početka formiranja plodova pojačava se zalivanje i obavlja se svakih 3-5 dana. Ukoliko u periodu plodonošenja nedostaje vlaga, dolazi do prekida porasta zametaka, deformacije i krivljenja plodova, manjeg prinosa. Takođe, plodovi mogu dobiti gorak ukus, što svakako svi žele da izbegnu.

PROČITAJTE I...  Efikasna zaštita KROMPIRA od PLAMENJAČE

Valentina Aleksić, dipl.ing., Stručni saradnik za navodnjavanje zemljišta PSSS Zaječar

BioPlug 728x90px
Prethodni tekstUdruženje Šasla i ocenjivanje vina: Šta su to VINSKE SUZE
Sledeći tekstOsnivanje novih zadruga neophodno: Zajedničkim radom do razvoja sela

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime