La Linea Verde zakupila državno zemljište na 30 godina

0
861
Agrosaveveti - La Linea Verde 01

Italijanska fabrika La Linea Verde iz Dobrinaca kod Rume, koja salatom snabdeva trgovinske lance u Srbiji, Hrvatskoj i Rusiji, dobila je rešenje o zakupu 99 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta na 30 godina.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Reč je o fabrici od 6.000 kvadrata u koju je uloženo 10 miliona evra i koja će investirati još dva u plastenike čija je izgradnja planirana na državnom poljoprivrednom zemljištu.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obišao je u petak tu fabriku salate kod Rume, gde radi 70 ljudi, a koja je, kako je ocenio „Juventus u prehrambenoj industriji“.

ExelGrow Adama 1120x180

24 projekta za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta

Prema rečima Nedimovića, država je odobrila 24 projekta za ostvarivanje prava prvenstva zakupa državnog poljoprivednog zemljišta. On je dodao je da je 21 projekat u toku, a da se 16 odnosi na preradu voća i povrća.

Tih 16 projekata, kako je rekao ministar, biće realizovano širom Srbije u narednih godinu dana, a oni su rezultat Zakona o poljoprivrednom zemljištu, usvojenog pre dve tri godine, koji su, kako je podsetio, mnogi kritikovali.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Na adresu ministarstva poljoprivrede stigle su 224 aplikacije za taj projekat, a svega su 24 došle do cilja, što je, kako je dodao, devet odsto.

PROČITAJTE I...  Tradicionalni srpski proizvodi prilagođeni modernom tržištu

U tih 16 fabrika za preradu voća i povrća biće uzloženo 11.000 evra po hektaru, rekao je Nedimović i ukazao da su do sada ulaganja bila 1.900 evra po hektaru.

Infinito Bayer 1120x180 V01

„To je sada šest ili sedam puta veća vrednost“ – rekao je ministar i naveo da su od te 24 investicije svega tri inostrane, a ostale su srpski poljoprivrednici koji su prozivodnju podigli na viši nivo.

La Linea Verde već na selu

Nedimović je kazao da je prednost La Linea Verde to što je na selu, jer će poljoprivednici iz okoline svoje prozivode i sirovine moći da prodaju toj italijanskoj kompaniji.

Spyrale Adama 1120x1080

„Ovde u Dobrinicima imamo upakovanu salatu i upakovanu supu, a to ima pet do deset puta veću vrednost“ – rekao je on i dodao da Srbiji treba prehrambena industrija koja pravi veću dodatu vrednost, jer će tako srpski prozivodi, lakše nalaziti prostor na evropskom tržištu.

Vlasnik kompanije Đuzepe Bataljola (Giuseppe Battagliola), zahvalio je vlastima na rešenju za zakup poljoprivednog zemljišta, što će mu, kako je dodao, olakšati rad.

PROČITAJTE I...  Prerada ribe unosan biznis

La Linea Verde nastala je 1991. od malog porodičnog poljoprivedog gazdinstva i za 27 godina evoluirala u multinacionalnu kompaniju koja posluje u Italiji i Španiji, i odnedavno u Srbiji.

Izvor: Agronews, Tanjug

Prethodni tekstNemačka crnoglava mesnata ovca
Sledeći tekstSajam o unapređenju poljoprivrede pomoću IT-a

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime