Lešnik je jedna od najvažnijih kultura u hortikulturi, cenjena zbog visokog nutritivnog sadržaja i široke upotrebe u prehrambenoj industriji, dok je berba lešnika ključna faza u njihovoj proizvodnji, jer utiče na kvalitet i očuvanost plodova. Berba ovog voća treba da bude pravovremena kako bi dobili jezgra najboljeg kvaliteta i maksimalni prinos.
Optimalno vreme za berbu lešnika zavisi od sorte i klimatskih uslova, ali se obično odvija krajem avgusta i tokom septembra. Rano branje može smanjiti kvalitet plodova, dok predugo čekanje povećava rizik od kvarenja usled vlage ili oštećenja od štetočina.
I pored veoma teškog leta, zbog visokih temperatura, sezona berbe lešnika u Srbiji ove godine počela je sa veoma pozitivnim izgledima, sa procenjenom proizvodnjom od oko 2.500 tona na 2.430 hektara zasada lešnika po proizvodnom programu kompanije AgriSerbia.
Plasman lešnika je siguran i profitabilan
Berba, koja je počela krajem avgusta, potvrdila je očekivanja, i po pitanju kvaliteta proizvoda, koji je u prvim berbama bio sav vrhunski. Međutim, kiše koje su stigle početkom septembra delimično su ugrozile rezultate ovogodišnje sezone, jer su obilne padavine (160 mm od 10. septembra do 7. oktobra) odložile berbu, što je dovelo do posledičnog pada parametara kvaliteta proizvoda. Na kraju sezone ubrano je oko 2.200 tona lešnika, od čega je oko 1.500 tona dobrog industrijskog proizvoda.
Iako je rezultat ublažen sezonskim trendom, može se potvrditi odličan proizvodni potencijal domaćih zasada lešnika, s obzirom na to da je većina razmatranih hektara stara manje od sedam godina (puna proizvodnja zasada lešnika dostiže se od devete godine).
Domaći proizvođači prepoznaju potencijal ovog voća. Zbog sve veće potražnje za lešnicima u konditorskoj industriji, plasman je osiguran i profitabilan. Tržišna cena lešnika varira, ali visokokvalitetni plodovi dostižu vrhunske cene.
AgriSerbia će nastaviti da pruža pomoć poljoprivrednim proizvođačima i strukturira lanac snabdevanja lešnicima sa još većom odlučnošću, do pune zrelosti i efikasnosti.