Poseta Poljoprivrednom sajmu iz AP Kosovo i Metohija

0
650
Agrosaveti---Poljoprivredni-sajam

Poseta Poljiprivrednom sajmu svake godine je sve šarolikija. Oko stotinu poljoprivrednika iz Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija došlo je u ponedeljak na 86. međunarodni poljoprivredni sajam. Još toliko, uključujući i đake Poljoprivredne škole iz Leška, doputovaće u sredu, 15. maja. Reč je o tradicionalnom susretu tokom kojeg poljoprivrednici iz južne srpske pokrajine imaju priliku da vide inovacije iz domena svog rada.

Adama Asorbital 1120x180

‚‚Raduje me i velika mi je čast i zadovoljstvo što i ove godine mogu da ugostim i poželim dobrodošlicu našim dragim gostima iz naše Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija. Slobodno mogu da kažem da je dolazak gostiju s KiM postala tradicija koja je značajna i za nas i za njih. Sigurna sam da će na Sajmu videti mnogo noviteta, razmeniti iskustva i kroz inovacije unaprediti svoje poslove. Trudićemo se da i dalje budemo dobri domaćini, da naši gosti ponesu mnogo pozitivnih utisaka i radosti odavde. U suštini, to Sajam i jeste. Mnogo atraktivnosti i dobre energije i sigurna sam da ćemo se i sledeće godine videti na Poljoprivrednom sajmu u još većem broju.‚‚ – rekla je izvršna direktorka za integrisane marketing komunikacije i članica Izvršnog odbora Novosadskog sajma Msc Jelena Marinković Radomirović.

PROČITAJTE I...  Pet vrednih poklona za posetioce Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu

Pomoć poljoprivrednicima sa KIM

Poljoprivrednici sa KIM na ovaj Sajam dolaze uz podršku Novosadskog sajma, kako bi unapredili svoja znanja i preneli ih svojim kolegama.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

‚‚Veliko je zadovoljstvo biti na ovako značajanoj manifestaciji na kojoj se može videti šta su novine i aktuelnosti u domenu poljoprivrede i potom to iskoristiti. Mi smo tu da, kao Vlada Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju, pomognemo poljoprivrednicima da dobiju ono što im je neophodno. U narednih desetak dana biće raspisana javna nabavka od 200 miliona dinara za kupovinu poljoprivredne mehanizacije. Dokumentacija je pripremljena, a u narednih mesec dana planira se dodatna podrška poljoprivrednicima s KiM. Naša je dužnost da im pomognemo, da im obezbedimo uslove za kvalitetan i ispunjen život, da mogu da rade i zarađuju.‚‚istakao je pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju zadužen za privredu, poljoprivredu i ruralni razvoj, dr Zoran Bojović.

Agrosaveti---Poseta-Poljoprivrednom-sajmu-sa-KIM---Dragi-gosti

Vlada Srbije je prošle godine poljoprivrednicima s KiM podelila 450.000 sadnica i opremu za navodnjavanje u vrednosti od oko 80 miliona dinara. Kako Bojović navodi, država će nastaviti s programom podrške.

1120x180px

‚‚Zahvalni smo što smo posetili ovaj Sajam. To je dobro za nas pošto smo u prilici da vidimo inovacije koje se tiču poljoprivredne mehanizacije, ali i da razmenimo iskustva s ljudima koji se ovim poslom bave. Možda u nekom budućem periodu konkurišem za dobijanje mehanizacije, za sada se nisam na to odlučivao.‚‚ – kaže poljoprivrednik iz Prilužja Branislav Vuksanović.

PROČITAJTE I...  Online Dani poljoprivrede na novosadskom sajmu

Tradicija se ne prekida

Porodica Vuksanović je iz Obilića i decenijama se bavi poljoprivredom – ratarstvom i stočarstvom. Trenutno ih je u domaćinstvu 14 i ne žele da napuste svoje vekovno ognjište gde uzgajaju pšenicu, kukuruz, detelinu, bikove…

Adama Soratel 1120x1080

‚‚Intezivno se bavimo poljoprivredom i nikad nismo prekidali proizvodnju, ni za vreme bombardovanja, ni pre rata. Volimo da vidimo svu naprednu tehnologiju u poljoprivredi koja se ovde nudi jer nemamo takvu priliku na KiM. Može da se preživi od poljoprivrede, ali nam je potrebna pomoć kako bismo postizali bolje rezultate.‚‚ – ponosan je Veljko Vuksanović. Dodaje i da su se poljoprivredom bavili njegovi preci, on, a i deca nastavljaju tradiciju.

Izvor: https://www.sajam.net/sr/vesti/1255-sajam-posetili-gosti-sa-kosova-i-metohije

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01
Prethodni tekstProizvodnja rasada duvana u selu Varna
Sledeći tekstProizvodnja jabuka u Surduku

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime