Vojvođanskim paorima jeftiniji krediti

0
1186
Agrosaveti - Psenica 4

Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede objavio je konkurs za dodelu deset kreditnih linija radi bržeg razvoja poljoprivrede, koji će trajati dok se ne utroši ukupno 5,5 miliona evra, koliko je ove godine obezbeđeno za tu namenu. Očekuje se da po svim kreditnim linijama bude odobreno oko 200 kredita.

Spyrale Adama 1120x1080

Prema rečima direktora Fonda Aleksandra Bogdanovića, ta suma je neznanto veći u odnosu na prošlu godinu, kada je Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede raspolagao s 5,3 miliona evra. Fond tokom godine neće više objavljivati konkurse radi odobravanja kredita osim ako rebalansom pokrajinskog budžeta ne bude obezbeđeno još novca za to, kazao je Bogdanović.

Prema njegovim rečima, sve kreditne linije koje su prošle godine bile na raspolaganju registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima – fizičkim i pravnim licima u Vojvodini upisanim u Registar poljoprivrednih gazdinstava, biće i ove godine. I u pogledu uslova kreditiranja sve je ostalo isto kao 2017. Zainteresovani mogu da konkurišu za kupovinu pogonske i priključne mehanizacije, staklenika i plastenika i njihove opreme, podizanje protivgradne mreže u višegodišnjim zasadima voća i vinograda, podizanje višegodišnjih zasada voća i vinograda, zatim za kredite radi kupovine kvalitetne teladi i prasadi za tov, priplodnih grla u govedarstvu, ovčarstvu, kozarstvu i svinjarstvu, pčelinjih rojeva i opreme za pčelarstvo, opreme za stočarske farme i one namenjene skladištenju žitarica, voća i povrća, odnosno za silose, podna skladišta i hladnjače.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Kamata

Kamata na kredite, bez obzira na period otplate, iznosi jedan i jedan i po odsto. Krediti se daju na godinu, 15 meseci, dve godine, 30 meseci, tri godine i na pet godina, ukoliko se odobri radi kupovine pogonske i priključne mehanizacije i za kupovinu opreme za stočarsku farmu.

PROČITAJTE I...  Isplata premija za mleko od 15 dinara počeće za 10-15 dana

Grejs period

Fond po svim kreditinim linijama odobrava i grejs period od pola godine, za nabavku pčelinjih rojeva grejs-period je 15 meseci, a tri godine ukoliko se dobiju krediti za podizanje višegodišnjih zasada voća i povorća. Tokom grejs-perioda ni po jednom konkursu neće se naplaćivati interkalarna kamata. Krediti će se odobravati maksimalno u iznosu od 40.000 evra, a Fond neće odobravati kredite niže od 1.000 evra.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Izvor: Agronews, Dnevnik

Prethodni tekstProizvodnja vina, uzgoj burskih koza i konja u selu Dusanovac
Sledeći tekstBumper P – za sigurnu proizvodnju pšenice i ječma

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime