Srdačica i ljubav prirode prema čoveku

0
387
srdačica
Foto: Wikipedia.org/ Аutor: D. Gordon E. Robertson , CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26208666

Leonurus, u narodu poznata kao srdačica, smanjuje nervozu i stres i to tri puta efikasnije od valerijane, čuva srce i produžuje život. 

Adama Maganic 1120x180

Naučno ime Leonurus potiče od grčkih reči leon – lav i ura – rep, jer je cvast slična lavljem repu. Rod Leonurus obuhvata 15 vrsta, pretežno azijskog rasprostranjenja, od kojih su 2 zastupljene u Srbiji. U pitanju je višegodišnja, zeljasta biljka, koja je u svežem stanju ima malo neugodnog mirisa.

Naziv srdačica nije dobila sasvim slučajno. Ova biljka deluje kod angine pektoris, post-infarktnih stanja, smiruje i uravnotežava srčani ritam, reguliše holesterol i poboljšava cirkulaciju. U starokineskoj medicini srdačica se smatra za biljku koja produžava život.

MPS baneri II

Ruski naučnici Maškovski i Krilov uvrstili su je u Registar medicinskih agenasa Rusije, kao biljku koja smanjuje simptome nervoze, kardiovaskularne nervoze i rane faze hipertenzije. Osim Farmakopeje Rusije, biljka je uvrštena i u Farmakopeju Evrope koja navodi da je ustaljena njena tradicionalna upotreba u smanjivanju palpitacija. Racionalna fitoterapija, priručnik za lekare i farmaceute Šulca, Hensela, Blumentala i Tajlera, takođe preporučuje srdačicu kod lupanja srca.

PROČITAJTE I...  Peršun rešava problem otečenih zglobova nogu i stopala

Najdetaljnije studije uradili su Kinezi. Odeljenje za tradicionalnu kinesku medicinu Medicinskog fakulteta u Guangdžou sprovelo je 2004. godine detaljna istraživanja na pacovima kako bi se ispitao, između ostalog, anti-oksidativni efekat srdačice na rad srca pacova koji su pretrpeli infarkt miokarda.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Studija je neoborivo dokazala da ekstrakt biljke uništava slobodne radikale i igra odlučujuću ulogu u zaštiti endogenoznog antioksidativnog sistema od oksidativnog stresa. Pored ovoga, studija je potvrdila i široki spektar antibakterijske, anti-inflamatorne aktivnosti, kao i veliki efekat u suzbijanju kancerogenih ćelija.

Za stres i nervozu tri puta efikasnija od valerijane

Sokolov 1984. godine navodi kako je srdačica tri puta efikasnija od valerijane u smanjenju stresa i nervoze. Međunarodni centar za hemiju i biologiju Univerziteta u Karačiju potvrdio je da je ursolna kiselina iz ove biljke odličan inhibitor superoksida u ćelijskom sistemu.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Šta je to što je lekovito u srdačici?

Leonurin, alkaloid iz ove biljke, pokazao se kao uspešan inhibitor vaskularnog tonusa, jednostavnim jezikom rečeno, opušta mišiće. Tanini imaju bakteriostatičko i antioksidantno dejstvo. Acetil-holin uravnotežava krvni pritisak. Holin razlaže masnoće i usporava njihovo taloženje, a minerali poboljšavaju cirkulaciju i usporavaju starenje krvnih sudova. Ursolna kiselina čuva nerve, memoriju, stimuliše rad mišića, štiti od karcinoma i sprečava oštećenja izazvana srčanim udarom.

PROČITAJTE I...  SMILJE – Kako se gaji biljka koja vraća mladost

Najviše se koristi herba, u vidu čaja.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Srdačica uopšte ne krije svoju ljubav prema čoveku. Tu je, svuda oko nas, vekovima na usluzi, na sušnim livadama i pašnjacima, pokraj puta.

Važna napomena: Primena lekovitog bilja je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema, trudnica ste ili dojilja obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom.

Adama Forapro 1120x180

Izvori: Herbasvet, Tasić, Slavoljub; Šavikin, Katarina; Menković, Nebojša (2009). Vodič kroz svet lekovitog bilja. Beograd: Aleksandria

Prethodni tekstKOMPLETNA zaštita SOJE od KOROVA
Sledeći tekstPROBLEMI u RATARSKOJ proizvodnji gazdinstva Gajić iz Bačke Palanke

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime