Biološka proizvodnja – organska proizvodnja

0
1064
Agrosaveti - Organska proizvodnja 03

Udruženje  i škola Terras

Priča o organskoj proizvodnji ne može da prođe bez profesorke Branke Lazić jedne od pionira ove oblasti kod nas. Još 1990. godine okupila je stručnjake i entuzijaste u udruženje Terras. Potom su organizovali i istoimenu školu koja je polaznike učila šta je biološka proizvodnja.

Adama Sultan 1120x180

„Imali smo puno polaznika, po pojedinim mestima, u velikim centrima, onima koji su imali poljoprivredu u svom zaleđu. To smo radili po celoj Srbiji, do Blaca, ali i u Crnoj Gori. Posećivali smo sajmove 1992., 1993. i 1994. godine. Bili su to ekološki sajmovi u Budvi gde smo prezentovali naše rezultate“ – seća se prof. emeritus dr Branka Lazić, stručnjak za organsku poljoprivredu.

Projekat – Biobašta za Vas

U saradnji sa gradom Novim Sadom ovi entuzijasti su 1995. godine pokrenuli projekat „Bio bašta za Vas“ koji živi i danas. Pre svega kroz Biobašte se po vrtićima širom Srbije širi znanje. Namena je da deca od malih nogu budu upoznata sa organskom hranom i načinom proizvodnje.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Agrosaveti - Organska proizvodnja 02

„Bili su veoma teški uslovi, materijalni još gori, situacija isto tako. To je bio period teških dana, ali i razvoja organske poljoprivrede. Da nije bilo tih dana, ne bi bilo ni današnje organske poljoprivrede. Terras je tu bio najaktivniji, on je i danas organizacija koja pored ostalih ekoloških programa radi na organskoj poljoprivredi. Uspeli smo da 2000. godine dobijemo prvi zakon o organskoj poljoprivredi. Od tada se zove organska“ – rekla je prof. emeritus dr Branka Lazić

PROČITAJTE I...  Organska proizvodnja lešnika

Prvi zakon o organskoj poljoprivredi

Prvi zakon o organskoj poljoprivredi usvojila je skupština tadašnje države koja se zvala Srbija i Crna Gora. Bio je to period bez postojanja sertifikacionih kuća, ali se o kvalitetu itekako vodilo računa.

BioPlug 728x90px

„Mi smo u periodu od 90-tih godina do 2000. godine u Terrasu imali ocenjivanje kvaliteta i procenjivanje da li je to organska. Postojao je ECO, Teras i BIOteras. Znači, ako si dostigao punu vrednost, proizvod bi dobio određeni znak. Ali su morali biti ispunjeni svi uslovi koji postoje u organskoj poljoprivredi u svetu, kao i u Evropi. Postojala je međunarodna organizacija u Evropi, standardi po kojima se radilo i to je početak rada sertifikacionih kuća, koje su se tada u Evropi dobro razvijale, dok su kod nas to bili tek začeci“ – objašnjava prof. emeritus dr Branka Lazić.

Usvajanje drugog zakona u organskoj poljoprivredi

Drugi zakon u organskoj poljopriredi usvojen je 2006. godine. Nakon toga je usledilo usklađivanje propisa i pravilnika sa Evopskim standardima, da bi konačno 2010. godine bio usvojen zakon koji je i danas na snazi.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Organska proizvodnja 01

„Napravili smo ovaj zakon koji sada važi, kao i pravilnike koji su se samo neznatno do sada menjali i potpuno organizovali sistem organske proizvodnje. Od toga da imamo Ministarstvo do toga da postoji akreditacione i sertifikacione kuće. Na sajtu Ministarstva poljoprivrede stoji koje su to kuće gde se može raditi kontrola i sertifikacija. Sada možemo reći da imamo gotovo sve zaokruženo i jasno. Kako se u svetu razvija organska proizvodnja tako se menjaju i te regulative, malo kasnimo za njima, ali napredujemo“ – navodi prof. emeritus dr Branka Lazić.

PROČITAJTE I...  Tradicionalna povrtarska proizvodnja u Belom Blatu

Profesorka Lazić je još uvek aktivna kada je reč o edukaciji organskih proizvođača. Ona svoja iskustva o organskoj poljoprivredi i bio bašatama, o započinjanju i održavanju ovog vida poljoprivredne proizvodnje rado deli. Drži radionice, a pomogla je i u formiranju studijskog programa organske proizvodnje pri Fakultetu ekološke poljoprivrede u Sremskoj Kamenici.

Prethodni tekstUzgoj koza i proizvodnja kozjeg sira na Popovici
Sledeći tekstZnačaj zaoravanja žetvenih ostataka

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime