Ovo će vas potpuno iznenaditi: Najbolje organsko đubrivo nije kravlji stajnjak, a ni kokošiji

0
29844
organsko djubrivo stajnjak
Foto: Pixabay

Još od davnina, ljudi su koristili stajnjak kako bi njime đubrili njive i bašte za potrebe uzgoja biljaka. Međutim, nije svaki stajnjak podesan za đubrenje zemlje, a ujedno treba znati i kako ga primeniti.

Agil 1120x180

Ako je zemljište, primera radi, biološki aktivno i u njemu ima korisnih mikroorganizama, stajnjak može imati efekta kao brzorastvorljivo đubrivo, ako se pravilno aplicira na zemljište. Sa druge strane, ako se u zemljištu nalaze herbicidi i otrovi koji redukuju populaciju mikroorganizama, prosto dodavanje stajnjaka bez prethodnog kompostiranja, neće dati željene rezultate a može imati i negativne posledice po zemljište.

Stajnjak, u izvesnim slučajevima može biti kontaminiran štetnim bakterijama ili ostacima pesticida i herbicida kao hemikalijama kojima su same životinje tretirane odnosno hrana koju su one konzumirale.

BioPlug 728x90px

Opšta preporuka, pre bilo kakvog đubrenja, bila bi da se izvrši analiza zemljišta. Iako neki drugi indikatori, poput prisustva kišnih glista, mogu biti pokazatelj zdravlja zemljišta i ukazati na aktivnost korisnih mikroorganizama, ipak, bez analize, važni parametri poput tačnih vrednosti makroelemenata u zemljištu, ostali bi nepoznati.

PROČITAJTE I...  PROIZVODNJA LEŠNIKA U MAČVANSKOJ MITROVICI

Živinski stajnjak, budući da sadrži visok nivo azota u sebi, mogao bi da naškodi biljkama, ukoliko je zemljište već snabdeveno azotom u dovoljnoj meri.

Orius 1120x1080

Zbog prevelike koncentacije azota, dobro bi bilo izbegavati upotrebu svežeg stajnjaka za đubrenje biljaka a dodatni razlog je taj što se tako rizikuje unos štetnih bakterija u zemljište, kojima svež stajnjak obiluje.  Stoga je potrebno sačekati i svež stajnjak odložiti po strani na nekoliko nedelja i prepustiti ga delovanju mikroorganizama koji će ga pretvoriti u kompost.

Kako ishrana i digestivni sistem različitih životinja međusobno varira, tako postoje razlike i u sastavu njihovog izmeta i u upotrebljivosti istog. Stoga se, kao logično nameće pitanje, koje su prednosti svakog od njih i da li postoji nešto poput najboljeg stajnjaka.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Živinski stajnjak

Kod ptica uopšte, pa i kod živine, urin je pomešan sa izmetom. Iz tog razoga, njihov stajnjak sadrži visoke procente azota što ga čini neupotrebljivim za direktno apliciranje u zemlju u kojoj rastu biljke. Zbog dobrog balansa makroelemanata, ovo đubrivo je kvalitetno, ali samo ako se prethodno kompostira.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u Rančevu kod Sombora

Konjski stajnjak

Ovo nije dobar izbor za đubrenje pre sadnje. Naime, konjski izmet u sebi može sadržati semena mnogih korova koje konji ne svare u potpunosti tokom ishrane te možete doći u situaciju da podignete zasad korova umesto željenih kultura. Sa druge strane, ovaj stajnjak je dobar izvor azota i kalijuma što ga čini odličnim za kompostiranje. Takođe, u prednosti spada i to što, ukoliko potiče iz štala, dolazi pomešan sa drugim organskim materijama poput sena, slame, žitarica koje daju dobru osnovu za kompostiranje.

Ovčiji stajnjak

U vreme kada je čitava poljoprivreda bila organska, uzgajivači biljaka favorizovali su ovčiji stajnjak u odnosu na sve druge. Zbog odličnog balansa azota, fosfora i kalijuma u sebi, ovaj stajnjak je podjednako dobar izbor i za momentalno apliciranje i za kompostiranje.

Kravlji stajnjak

Ovo je u predstavi većine ljudi, sinonim za stajnjak uopšte. Istovremeno, najčešće se sreće i u prodaji kao dominantni sastojak različitih baštenskih zemljanih smeša i supstrata, ali po pravilu prethodno kompostiran. Razlog za to je ujednačen odnos makroelemenata koje kravlji stajnjak sadrži u sebi.  Ujedno, kravlji stajnjak je još jedan dokaz da sa stajnjakom u svežem stanju treba biti posebno oprezan, budući da sadrži bakteriju ešerihija koli koja može biti i smrtonosno za čoveka.

PROČITAJTE I...  Pravilnom primenom STAJNJAKA sprečite veliki gubitak azota

Zečiji stajnjak

Iako su retki oni koji gaje zečeve ili na drugi način mogu da se snabdeju stajnjakom ovih životinja, mnogi, upravo njega označavaju kao najbolji životinjski stajnjak za đubrenje biljaka. Žečiji izmet je duplo bogatiji nutrijentima od živinskog i čak četiri puta od konjskog i kravljeg. Istovremeno, nema tako neprijatan miris kao izmet drugih životinja i jedan je od retkih koji se mogu koristiti odmah, u svežem stanju, bez opasnosti da će se tako naškoditi biljci.

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstPoljoprivrednici odložili protest
Sledeći tekstOčuvanje domaćih starih sorti: Saradnja Banke semena i poljoprivrednika

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime