Paradajz jabučar u plastnicima

0
476
Agrosaveti---Paradajz-jabucar---03

Iako zamenjen novim hibridima, paradajz jabučar još uvek se gaji. Zahtevniji je ali naš domaćin ga se neće odreći.

Kalif-480-EC-1038x172

Koliko često vas ukusi današnjeg voća i povrća asociraju na detinjstvo? Koliko često ste u njihovom nedostatku poželeli da sami zasadite ono na čemu ste odrasli? Naš današnji domaćin Živojin Antić iz Ćuprije uradio je upravo to. Paradajz jabučar koji se do pre nekoliko decenija masovno proizvodio na ovim prostorima u plastenicima našeg domaćina još živi. I to baš onako kako ga je uzgajala njegova baka davnih 40-ih.

BASF - Systiva-1068x172px

‚‚Kao dete sam kod bake provodio raspust. Stalno sam išao sa njom u baštu. Poljoprivreda se više tada radila mehanički a manje hemijski. Motika, čupanje korova, ručno otklanjanje insekata. I to mi je ostalo u sećanju. Kasnije kada sam pre 15-ak godina napravio prvi plastenik, tada sam i probao da radim organsku proizvodnju. Tada je to i moglo da se radi.‚‚ – objašnjava svoje pobude i početke Živojin.

Kalif-Mega-1038x172

Agrosaveti---Paradajz-jabucar---02

Pre 15 godina Živojin je našao kod bake u kredencu staro seme. Tada je prvi put od stotinak semenki rasklijao i nastavio sa proizvodnjom.

BASF - Butisan-1068x172px

‚‚Radim organske sorte starog paradajza jabučara. On je pre 30-ak godina bio zastupljen na našem tržištu. Skoro svi su ga proizvodili. Vremeno, hibridizacijom, ta sorta je istisnuta jer je manje rodna od hibrida. Ona zahteva veće angažovanje.‚‚ – ističe Živojin.

BASF - Caramba-1068x172px

Plod 1,5 kg

Domaća sorta paradajza jabučara u plastenicima Živojina Antića iznedrila je džinovske plodove, teže od 1,5 kg. Proizvodnja na 30 strukova daje prinos i do 10 kg. Tretiranje zasada i sadnje je po principima organske proizvodnje.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja domaće zimnice u selu Beljina

‚‚Sama ta organska proizvodnja je proizvodnja na kocki. U zavisnosti od vremenskih uslova razvijaju se i insekti. Oni su štetni jer jedu biljku ali je važni što i prenose bolesti. Ne kupujem organska sredstva u apotekama već ih isključivo pravim sam. Koristim lekovite biljke i biljke koje se inače nalaze u prirodi. Kopriva, slez, gavez,…‚‚ – kaže Živojin.

Agrosaveti---Paradajz-jabucar---01

Sa svakog struka Živojin ubere u proseku 10 kg paradajza jabučara. Zabeležio je i lični rekord plodom koji je bio težak čak 1,6 kg. Ostali plodovi su u ranijim godinama bili nekoliko stotina grama lakši. Poslednjih godina, Živojin se bavi i proizvodnjom semna i rasada. Ljudi koji su u početku dolazili da kupe paradajz, nisu mogli da veruju da nije reč o genetski modifikovanom povrću.

Živojin je još poznat i po proizvodnji najljućih papričica. Kako kod nas nije razvijena konzumacija takvag povrća, Živojin je našao način da spoji ove dve kulture.

‚‚Pošto i paradajz i papriku proizvodim, pravim najviše soseve. Spadaju u red najljućih soseva verovatno na Balkanu. Imam soseva u raznim bojama. Žute, zelene, braon, crne, crvene,.. Kakve je boje paprika takav sos pravim. Ne koristim veštačke boje. Kao dodatak koristim paradajz, šljivu, kajsiju, breskvu. Sve što nađem prirodno, ne prskano, da se napravi što je više organski moguće.‚‚ – priča nam Živojin.

PROČITAJTE I...  Paprika – gospodarica nepca

U inostranstvu ljudi cene organsku proizvodnju i više štite autohtone vrste biljaka. Ipak, bez obzira na trendove hibrida i savremene proizvodnje, Živojin ostaje veran svom paradajzu jabučaru.

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime