Udruženje Terras

0
388
Agrosaveti - Subvencionisanje klaster organizacija 01

Najstarije udruženje u Srbiji koje se bavilo i propagiralo organsku proizvodnju jeste „Terras“. Prvobitno se zvalo društvo za zdravu hranu iz Subotice. Još davne 1990. godine poljoprivrednici i tehnolozi shvatili su da konvencionalni način proizvodnje mora da se menja, ako želimo da očuvamo prirodu i zdravlje.

Neoram-Vertigo-1120x180

„Čak deset godina je trebalo stručnjacima da lobiraju, da govore ministarstvima da je veoma važno utemljenje organske proizvodnje. Da je bitno formiranje i izrada zakona. Te 1990. godine je usvojen prvi zakon u organskoj proizvodnji. U međuvremenu su se menjali i evo sada imamo četiri zakona. Poslednji je stupio na snagu 2011. godine.„ – priča Snježana Mitrović, rukovodilac Udruženja Terras.

BASF - Systiva-1068x172px

Agrosaveti - Udruzenje Terras - 01

Osim lobiranja za donošenje i kasnije za izmene zakonske regulative izuzetno važna uloga Udruženja „Terras“ je u informisanju javnosti o organskoj proizvodnji, ali i o edukaciji poljoprivrednika.

Kalif-Mega-1038x172

„Ono što je osnovna uloga Udruženja jeste edukacija i informisanje javnosti. Mogu slobodno da kažem da je naša BIO škola postala jedan veoma važan edukativan centar. Osposobili smo na hiljade učesnika za organsku proizvodnju. Naravno seminare pohađaju i oni koji su u konvencionalnoj i da nikada ne pređu u organsku proizvodnju. Većina njih, oko 90% i prelaze u organsku proizvodnju. Mogu da kažem da su žene veoma zainteresovane. Mnoge nisu nosioci gazdinstva i ne mogu uticati toliko na supruge, ali su one te koje dolaze zajedno sa svojim supruzima na edukaciju. Možda se zato kaže da je organska proizvodnja više ženska, jer je žena više posvećena porodici i prirodi. Bitan je i manuelni rad, dok muškarci više vole mehanizaciju i dubinsko oranje. Tako da je sve više žena u organskoj proizvodnji.“ – kaže Snježana Mitrović.

PROČITAJTE I...  Sertifikacija u organskoj proizvodnji

Agrosaveti - Udruzenje Terras - 02

Organski obrok subotičkim mališanima

Prema rečima naše sagovornice, za popularizaciju organske proizvodnje na ovim prostorima, najzaslužniji je projekat holandske vlade koji je finansiran preko Avalon fondacije. Obuhvatio je Srbiju sa Kosovom, Makedoniju, BiH, Albaniju i Hrvatsku. Ovaj projekat je trajao šest godina.

„To je bio jedan važan period od 2000. do 2006. godine. Onda opet od 2008. do 2010. pa i 2012. godine je došlo do nekog pada i u potražnji za organskim proizvodima i uopšte da se pređe u organsku proizvodnju. Međutim u zadnjih četiri do pet godina značajno se oseti, a to beleže i podaci Ministarstva za poljoprivredu, stalni rast organskih proizvođača.„ – rekla je Snježana Mitrović.

Udruženje „Terras“ zaslužni su što su subotički mališani dobili jedan organski obrok. Kroz obuku su sproveli i kuvara i vaspitača, a mališani su se najviše radovali poseti organskim farmama.

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime