Sadnja povrća, cveća i radovi u vrtu u SEPTEMBRU

0
225
basta jesen
Foto: Pixabay

Kako dani septembra odlaze jedan za drugim, tako mnoge obuzima tuga što leto prolazi. Ali, to ne važi za baštovane, jer oni nemaju vremena za tugovanje – oni u septembru imaju pune ruke posla.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Tokom septembra, biljke u bašti su oslobođene letnjeg intezivnog sunca i pokazuju vidljve znake istrošenosti, dajući nam do znanja da im je potrebno malo više napora da nam daju plodove i da bi volele da im pomognemo pri prelasku na hladnije temperature.Vaš vrt, takođe, može da bude na mukama posle naporne sezone vegetacije potajno željan da prebaci u nižu brzinu i polako da se spremi za spavanje u narednim mesecima.

Kakva god da je situacija, u nastavku smo izdvojili nekoliko poslova koji će vam pomoći da vrt uđe u jesen. Koliko god zvučalo ludo s obzirom da jesen kuca na vrata, septembar je vreme da razmislite o proleću i zasadite prolećne lukovice za spektakularan prikaz sledeće godine. Lak i pametan izbor su narcis i zumbul.

Adama Sultan 1120x180

Briga oko cveća

Odmah na to dodajte malo više pažnje biljkama u senci, kao što su rododendron i kamelija, ukoliko ih imate u dvorištu. Ukoliko nije bilo dovoljno padavina, morate da budete sigurni da je korenje dobro zaliveno kako bi se pupoljci sledeće godine uspešno razvili. Sa đubrenjem sačekajte do njihovog aktivnog perioda rasta, jer prihrada će sada da stvara novi rast, što vam ne treba u kasnoj sezoni, kada mladi izdanci mogu da se oštete usled predstojećih niskih temperatura.

PROČITAJTE I...  Sadnja i uzgoj TIKVICE na otvorenom (u bašti): Obilje hrane bez puno muke

Nastavite sa uklanjanjem osušenih cvetnih glavca jednogodišnjih i višegodišnjih cvetnica kako bi cvetale sve do prvog mraza. Posebnu pažnju obratite na grmove ruža i dalije, kako cvetanje ne bi stalo. Razmišljajte unapred. Ostavite malo cvetova da proizvedu seme, poput onih koji krase ehinaceu, tako da gladne ptice imaju šta da bocnu od semena tokom jeseni i zime.

galenika psenica LG 1120x185px

Nastavite setvu i sadnju povrća i cveća

Septembar je vreme za sadnju raznih lepotica koje rastu u hladnoj sezoni, poput kosmosa, hrizantema. Pogledajte u rasadnicima šta imaju novo u ponudi, pa i to može da vam bude vodič i inspiracija šta biste mogli da posadite u septembru.

Sunce u septembru ne bi trebalo da prži, ali je tlo i dalje toplo, što znači da još ima vremena za setvu i sadnju povrtarskih kultura. Bonus je i to što ukus mnogih useva (recimo repe i šargarepe) postaje intezivniji zbog predstojećih hladnih zimskih temperatura koje koncentrišu šećere.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Ukoliko koristite stajnjak, možete ga rasturiti i zaorati tokom ovog meseca, a pravilnom primenom stajnjaka možete sprečiti veliki gubitak azota.

PROČITAJTE I...  Šta se sadi u junu od povrća

Na otvorenom može se rasaditi zelena salata, a za berbu pristiže u novembru. Takođe, može se sejati spanać i blitva. Važno je napomenuti, da možete posaditi i voće u bašti. Ove godine zbog suše i visokih temperatura, pomerio se termin za rasađivanje živića jagode za prvu polovinu septembra. Tokom septembra mogu se posejati još rukola i rotkvice. Krajem septembra može se posaditi crveni luk. Ukoliko želite mladi beli luk, čenove možete posaditi u septembru za potrošnju u novembru.

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstZasadi useva na nezakupljenim državnim njivama
Sledeći tekstIspovest stočara: Propali smo sa 300 grla ovaca, nismo mogli više da izdržimo

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime