Studijski programi za organsku poljoprivredu

0
1125
Agrosaveti - Ekološka poljoprivreda 01

Kada je organska poljoprivreda u pitanju uvek govorimo i o edukaciji u ovoj oblasti. U školama i na fakultetima se sve više uvode studijski programi koji su specijalizovani  za ovakav vid edukacije. Pa je tako na Fakultetu ekološke poljoprivrede iz Sremske Kamenice akreditovan program.

Spyrale Adama 1120x1080

„Akreditovali smo nov program 2016. godine, koji se zove „Organska, biljna i stočarska proizvodnja“. Mi smo taj program dobili kao neku vrstu zadatka na projektu EDU ECO. To je stremljenje ka boljem obrazovanju u veterinarskoj medicini.  Naš zadatak u tom programu je bio da akreditujemo potpuno nov studijski program, na bazi starog. Naravno neke delove smo i ostavili tamo ali program je potpuno nov koji se bazira isključivo na ekološkoj poljoprivredi“ – rekao je prof. dr Ljubinko Jovanović, dekan Fakulteta ekološke poljoprivrede.

Agrosaveti - Ekološka poljoprivreda 02

Ovaj studijski program se sastoji iz dva dela. Jedan je posvećen biljnoj, a drugi stočarskoj proizvodnji po organskim principima. Te sva tri stepena osnovne, master i doktorske studije. Sa idejom da ne dolaze studenti u velike gradove, već da ostaju u svojim sredinama i da im se u njima omogući visoko obrazovanje u skladu sa potencijalima sredine. Otvoreno je i odeljenje fakulteta u Svilajncu.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

„Kada smo otvorili fakultet u Svilajncu, to je bio prvi fakultet koji je osnovan za ekološku poljoprivredu. Svi poljoprivredni fakulteti, od 2013. godine, u Zemunu, Čačku, Novom Sadu, kao i razne više škole, su potom otvorili svoje studijske programe na tu temu. Tako da smo mi u neku ruku bili prvi. Interesovanje je na početku bilo jako veliko. Držali smo predavanja da objasnimo ljudima šta je pre svega ta ekološka poljoprivreda. Predavanja su bila u Svilajncu, Vrnjačkoj banji, Negotinu i drugim mestima. Ideja je bila da afirmišemo ekološku poljoprivredu“ – kaže prof. dr Ljubinko Jovanović.

PROČITAJTE I...  Apel pčelara: Ako trujemo pčele, svima će se smanjiti prinosi

Mikrobiologija zemljišta, ključ organske poljoprivrede

Na Fakultetu ekološke poljoprivrede obrazuju inženjere koji bi trebalo da se bave proizvodnjom zdrastveno bezbedne hrane. Studija počinju sticanjem znanja iz konvencionalne proizvodnje da bi ih nadogradili principima i znanjima na kojima se temelji organska poljoprivredna proizvodnja.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

„Ideja je bila da se ti ljudi obrazuju, zato što organska proizvodnja nije kao konvencionalna proizvodnja. Ona je naprednija u smislu da morate mnogo više da znate. Znači koriste se najnovije naučne metode za obradu zemljišta. Morate da se upoznate sa mikrobiologijom zemljišta. A gde je najvažnija stvar mikrobiologije? Iz tih mikroorganizama iz zemljišta se prave različita mikrobiloška đubriva, koja su novost zadnjih 10-15 godina. I mi naročitu pažnju obraćamo upravo na to. Da ih obrazujemo u tom smislu: zemljište, mikroorganizmi, biljka“ – rekao je prof. dr Ljubinko Jovanović.

Studenti su izuzetno zadovoljni znanjima koje dobijaju na ovim studijskim programima. A neki od njih se već i bave organskom poljoprivredom na porodičnim imanjima. Da bismo unapredili organsku poljoprivredu neophodni su nam stručnjaci profilisani za ovu oblast. Upravo je na mladim ljudima da istraju u svojim nastojanjima, te da se vrate porodičnim imanjima i poboljšaju i prošire postojeću proizvodnju.

Prethodni tekstKonferencija ”Quality as Concept” 5. oktobra u Beogradu
Sledeći tekstSvaštarenje u poljoprivredi kao način opstanka

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime