Zaštita u organskoj proizvodnji

0
562
Agrosaveti - Zastita u organskoj proizvodnji 03 (2)

Mere zaštite u organskoj proizvodnji

Zaštita u organskoj proizvodnji, naročito zaštita biljnih kultura igra značajnu ulogu, jer je potrebno da se koriste isključivo sredstva koja su propisana. Lista dozvoljenih sredstava koja su za tretiranje i zaštitu organskih proizvoda je kraća od one koju poštuju proizvođači u EU. To našim poljoprivrednicima otežava posao. Kako bi se izbegle neprijatnosti sa štetočinama i bolestima i kako bi prinos bio na najvišem nivou, potrebno je pažljivo planiranje sadnje ili setve.

Web-baner-OSR-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

„Potrebno je koristiti sve preventivne mere. Bez adekvatnog plodoreda sigurno ne možemo da se izborimo sa svim korovima. Bitan je momenat setve, da u startu dajemo prednost gajenoj biljci da raste u odnosu na korov. Zbog toga što korovi konkurišu gajenoj biljci u startu za hranu, svetlost, vodu, mineralne materije“.

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

„U organskoj proizvodnji koriste se sve mehaničke mere suzbijanja korova, kao i fizičke, odnosno, termičke. Tako su ponovo postale aktuelne sve mehaničke mere za obradu zemljišta u suzbijanju korova koje su korišćene pre otkrića herbicida. Sada su te mere ponovo aktuelizovane i uz to se koriste nove tehnologije: gps navigacija, kamera za prepoznavanje useva i korova, kako bi se što bolje mehanički uklonili korovi između reda, ali i da se prepoznaju u samom redu, te da se oni suzbiju“.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

„Takođe se za suzbijanje korova se koristi plamen. Plamenici se postave pod određenim uglom, na određenu udaljenost gajene biljke kako bi se smanjilo oštećenje gajenih biljka, a suzbili korovi koji se nalaze u početnim fazama razvoja“ – rekao je Miloš Rajković ispred Vojvođanskog klastera za organsku poljoprivredu.

Banner_728x90

Agrosaveti - Zastita u organskoj proizvodnji 01

Plodored i njegova važnost

Jedna od osnova organske proizvodnje jeste plodored i njegova važnost dolazi do izražaja upravo u suzbijanju korova i očuvanju kvaliteta zemljišta. Upravo je plodored jedna od indirektnih mera suzbijanja korova.

Biofor baner 728x90

„Plodored je od izuzetne važnosti jer ukoliko imamo monokulturu, odnosno gajimo istu biljnu vrstu na određenoj površini svake godine mi podržavamo iste korovske vrste i uvećavamo banku vrsta korova. Korovi donose veliku količinu semena, premda mali procenat klija, ali svake godine ta banka semena se uvećava. Neki korovi klijaju posle godinu, dve, tri čak i posle 15 godina. Dakle u monokulturi, svake godine mi favorizujemo iste korovske biljke i kasnije je nemoguće izboriti se sa njima kod organske proizvodnje. Tako da je plodored izuzetno značajan“ – istakao je  Miloš Rajković.

PROČITAJTE I...  Dan polja strnih žita - Adama

Agrosaveti - Zastita u organskoj proizvodnji 03

Organska proizvodnja za sobom povlači i razvoj drugih industrijskih grana, pa se pojavljuju nove mašine za mehaničko uklanjanje korova ili nova sredstva za suzbijanje štetočina i korova, a koja su u skladu sa principima organske proizvodnje.

Mehaničke i termičke mere – kada ih primenjivati

Međutim da bi se parcela pod organskim nasadima sačuvala od korova, trebalo bi da primenjujemo i termičke i mehaničke mere i to u određeno vreme.  Kod organske proizvodnje za svaku biljnu vrstu ili parcelu, mere za uklanjanje korova su drugačije.

„Kod suzbijanja korova je najvažnije da se izabere pravi momenat primene. U početnim fazama razvoja, najvažnije je biljku zaštititi od korova dok ona ne ojača i ne bude mogla da bude konkurentna sa korovom. Tako da je momenat primene u suštini najznačajniji. Potrebno je na adekvatan način koristiti mehaničke i termičke mere. Ne možemo koristiti mehaničke mere ukoliko je zemljište vlažno, ali možemo da koristimo termičke mere odnosno da primenimo primenu plamena“.

„Takođe, ukoliko duva vetar, primena plamena nije moguća, zbog toga što može doći do velike fitotoksičnosti gajenih biljaka i u tom slučaju biramo mehaničke mere. Adekvatnom kombinacijom i pravim vremenom primene možemo da dođemo do značajnog suzbijanja korova“ – objašnjava Miloš Rajković.

PROČITAJTE I...  Organska proizvodnja povrća u Futogu

Agrosaveti - Zastita u organskoj proizvodnji 04

Zaštita organski gajenog voća i povrća je znatno skuplja od konvencionalnog načina proizvodnje. Potrebo je više puta uklanjati korov mehaničkim putem što podrazumeva veći trošak za radnu snagu. Međutim, ovakvim uzgojem dobija se zdrastveno bezbedan proizvod koji ima svoju cenu i zahvaljujući kvalitetu koji nudi može da bude konkurentan na tržištu.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime