Mladi u povrtarskoj proizvodnji

0
806
Agrosaveti - Mladi u povrtarskoj proizvodnji 01

Da se mladi bračni parovi, pogotovo kada stignu i deca, vraćaju na selo, više nije novost. Nažalost, nije trend kojem hrle svi, ali ima ih i na naše oduševljenje sve češće ih srećemo.

Adama Maganic 1120x180

Ono na šta se od poljoprivredne proizvodnje uglavnom odlučuju jeste povrtarstvo, najpre za svoje potrebe, a onda to prerasta i u veću, uglavnom porodičnu proizvodnju. Niko od njih međutim, ne kaže da je u početku bilo lako, ali uz volju, podršku i ljubav, zaista je sve moguće. Upravo takav primer dali su nam Ana i Mihalj Koso iz Žitišta, nadomak Zrenjanina. Nakon venčanja, život u gradu nije više mnogo obećavao kada su stigli ćerka Hana i sin Mihajlo. I preselili su se na selo. Mihaljova porodica već se dugi niz godina bavila ratarstvom, ali za Mihalja i njegovu porodicu to nije bilo dovoljno. Sa suprugom Anom je kaže napravio okvirni plan o tome šta bi mogli da rade i jednostavno su se bez ikakvog iskustva samo upustili u to.

U dvorištu porodične kuće imali su parče zemlje nalik baštici, te su krenuli da sade povrće za svoje potrebe. Onda su srušili stari objekat koji se nije koristio i proširili i to na obradivu zemlju na kojoj su kažu najviše sadili luk.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Danas imaju oko šest hektara što otvorenih što površina pod plastenicima i na tom zemljištu su tokom pet godina, brzo razvili proizvodnju različitog povrća, koje je nekako, prema potrebama kupaca, dolazilo jedno za drugim. Paradajz, paprika, luk, krompir, krastavci.. Ideje su dolazile sa novim sezonama i potražnjom kupaca, najviše komšija. Komšije su, priseća se Ana, znale da i tokom leta, dođu same i naberu šta im treba i ostave pare, i to je jedna od prednosti male sredine u kojoj se svi znaju i veruju jedni drugima. Danas sve to izgleda zanimljivo i sigurno, jer je Mihalj pronašao put i do snabdevanja Zrenjaninskih restorana svežim povrćem, ali u početku nije bilo lako.

PROČITAJTE I...  Biraš i bereš sam: Bračni par iz Gadžinog Hana ponudili samousluživanje u plastenicima

I ovaj bračni par je, kao i većinu mladih početnika u poljoprivredi najviše brinuo to, kako zapravo krenuti? Znali su da jako žele život na selu i da kada su već odabrali svoju granu proizvodnje, moraju i da se o njoj dosta informišu i nauče.  Na tom putu, nisu se libili da za savete konsultuju sručnjake, najviše oko priprema zemljišta za određene kulture, ali i da od starijih čuju pa i vide, šta može drugačije i bolje. I sve su pamtili i primenjivali shodno svojim mogućnostima.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Iako su poljoprivredni proizvođači, nažalost uglavnom i opravdano, kivni na državu u smislu mnogo stvari koje izostaju, Ana je takođe pratila i državne i lokalne konkurse, pa je uspela da na jednom od njih, kao žena preduzetnica u poljoprivredi izbori i sredstva za sistem za navodnjavanje. On im danas mnogo znači kaže, posebno u sušnoj godini kakva je ova bila, ali takođe otvara mogućnosti i za nove kulture i ideje u proizvodnji.

PROČITAJTE I...  Maloprodaju u Srbiji očekuju velike promene

Tako su na primer došli na ideju da ovog leta, u nedostatku zemlje, a usled velike potražnje, kornišone poseju u saksijama na betonskom tlu. Pripremili su zemljište, informisali se o svemu što je trebalo da znaju i upustili se u novu avanturu koja je, u vreme kada smo ih posetili, uveliko klijala.

BTZ 1120x180px

I tako će biti i u budućnosti kažu. Ovo je život koji su izabrali, jer u gradu nisu mogli da za sebe i svoju decu ostvare šta su želeli. Poljoprivredna proizvodnja im je kao knjiga koja se svakoga dana piše, te ne mogu sa sigurnošću tvrditi da će se ovde zaustaviti. Pet godina je ipak samo početak. Problematike naravno ima, a najveća je nesigurno tržište i na to pojedinci, bez obzira na to koliki entuzijazam i trud ulagali, nažalost ne mogu uticati. Ali bračni par Koso jesu optimisti, vole to što rade, ne osvrću se mnogo za sobom i za sada razmišljaju samo o proširenju proizvodnje, jer sve ovo do sada, uspeli su samo njih dvoje.

PROČITAJTE I...  Siva ekonomija – gorući problem proizvođača rakije

Prethodni tekstAgrarna ekonomska računica nakon lanjske suše
Sledeći tekstBrzo i lako zidanje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime