Original Srbija

0
1226
Agrosaveti---Original-Srbija---03

Srbija ima bogatu ponudu poljoprivrednih proizvoda od koji su neki zaista autentični. Iz tog razloga je važno zaštititi ih. Zvanično im označiti geografsko poreklo i na taj način ponuditi ih tržištu, kažu predstavnici Saveza “Original Srbija”. Reč je o Savezu koji okuplja proizvođače tradicionalnih proizvoda u našoj zemlji. Udruženje je osnovano 2015. godine, kao savez više različitih udruženja koja su prepoznala potrebu da zajedno krenu u borbu za iste interese: očuvanje tradicionalnih i proizvoda sa oznakom geografskog porekla.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Ono što je nas iniciralo da se okupimo jeste da pojačamo front našeg delovanja. Da naše interese kao proizvođača što bolje pozicioniramo, da se zaštitimo.“ – kaže Miroljub Janković iz Saveza „Original Srbija“.

Da bi određeni proizvod mogao da bude označen imenom porekla, potrebno je da postoji jasna veza između njegovih osobina i njegovog geografskog porekla. Pored toga, potrebno je da se sve njegove proizvodne faze – priprema, prerada i proizvodnja – odvijaju na datom geografskom području.

Adama Sultan 1120x180

Agrosaveti---Original-Srbija---01

To je jedna šema kvaliteta koja vas izdvaja iz iste grupe proizvoda. Izdvaja vas po kvalitetu, po nekoj specifičnosti određenog područja, ili bilo šta što vas izdvaja od drugih proizvođača. A kada ste izdvojeni, vi ste onda i interesantniji tržištu, tj. kupcima. – pojašnjava Janković.

PROČITAJTE I...  Najbolje vino sa Balkana dolazi iz Srema

Mnoga udruženja koja deluju širom Srbije prepoznala su ovaj značaj. Neka od njih su: Begečka šargarepa, Futoški kupus, Đerdapski med, Petrovački kulen, Pirotski kačkavalj, Ariljska malina i mnogi drugi.

galenika psenica LG 1120x185px

A evo šta je neophodno da biste postali deo Saveza „Original Srbija“:

Oznaka geografskog porekla i sertifikovana proizvodnja, to je sve. I svakako ste dobrodošli. – kaže Miroljub Janković.

Agrosaveti---Original-Srbija---02

A dobrodošli su i samom tržištu, jer kako kažu iz Saveza „Original Srbija“ takvo etiketiranje proizvoda nije važno samo samim proizvođačima, već i kupcima koji su na taj način zaštićeni i uvek će znati da su kupili baš ono što su i želeli, dakle, original.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Prethodni tekstUzgoj koza i proizvodnja kozijeg sira u Slankamenu
Sledeći tekstUzgoj lipicanera u Surduku

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime