Original Srbija

0
349
Agrosaveti---Original-Srbija---03

Srbija ima bogatu ponudu poljoprivrednih proizvoda od koji su neki zaista autentični. Iz tog razloga je važno zaštititi ih. Zvanično im označiti geografsko poreklo i na taj način ponuditi ih tržištu, kažu predstavnici Saveza “Original Srbija”. Reč je o Savezu koji okuplja proizvođače tradicionalnih proizvoda u našoj zemlji. Udruženje je osnovano 2015. godine, kao savez više različitih udruženja koja su prepoznala potrebu da zajedno krenu u borbu za iste interese: očuvanje tradicionalnih i proizvoda sa oznakom geografskog porekla.

Kalif-480-EC-1038x172

Ono što je nas iniciralo da se okupimo jeste da pojačamo front našeg delovanja. Da naše interese kao proizvođača što bolje pozicioniramo, da se zaštitimo.“ – kaže Miroljub Janković iz Saveza „Original Srbija“.

BASF - Systiva-1068x172px

Da bi određeni proizvod mogao da bude označen imenom porekla, potrebno je da postoji jasna veza između njegovih osobina i njegovog geografskog porekla. Pored toga, potrebno je da se sve njegove proizvodne faze – priprema, prerada i proizvodnja – odvijaju na datom geografskom području.

Kalif-Mega-1038x172

Agrosaveti---Original-Srbija---01

To je jedna šema kvaliteta koja vas izdvaja iz iste grupe proizvoda. Izdvaja vas po kvalitetu, po nekoj specifičnosti određenog područja, ili bilo šta što vas izdvaja od drugih proizvođača. A kada ste izdvojeni, vi ste onda i interesantniji tržištu, tj. kupcima. – pojašnjava Janković.

BASF - Butisan-1068x172px

Mnoga udruženja koja deluju širom Srbije prepoznala su ovaj značaj. Neka od njih su: Begečka šargarepa, Futoški kupus, Đerdapski med, Petrovački kulen, Pirotski kačkavalj, Ariljska malina i mnogi drugi.

BASF - Caramba-1068x172px

A evo šta je neophodno da biste postali deo Saveza „Original Srbija“:

Oznaka geografskog porekla i sertifikovana proizvodnja, to je sve. I svakako ste dobrodošli. – kaže Miroljub Janković.

Agrosaveti---Original-Srbija---02

A dobrodošli su i samom tržištu, jer kako kažu iz Saveza „Original Srbija“ takvo etiketiranje proizvoda nije važno samo samim proizvođačima, već i kupcima koji su na taj način zaštićeni i uvek će znati da su kupili baš ono što su i želeli, dakle, original.

PROČITAJTE I...  Siva ekonomija – gorući problem proizvođača rakije

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime