Udruženje proizvođača grožđa i vina SREM-FRUŠKA GORA

0
330
Agrosaveti---udruzenje-vinara-Srem-Fruska-gora---02

POSLE TRI GODINE RADA DOBIJENA OZNAKA ZA ZAŠTITU GEOGRAFSKOG POREKLA

Udruženje proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla „SREM – FRUŠKA GORA“ osnovano je 2015. godine, a jedan od motiva je da se nastavi vinogradarska tradicija ovog podneblja, ali i unapredi proizvodnja grožđa i vina.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

“Osnovalo ga je 14 vinarija iz ovog vinskog reona, a okupile su se sa željom da se zaštiti vino sa ovog podneblja, odnosno da se dobije oznaka geografskog porekla. Godinu dana kasnije priključilo se još 20-ak vinarija, tada smo počeli sa izradom elaborata. Udruženje se širilo, pa danas brojimo 77 vinarija članica, a u elaboratu se nalaze 32.” – kaže Slobodan Spasovski, sekretar Udruženja.

Agrosaveti---udruzenje-vinara-Srem-Fruska-gora---01

KONTROLA I GROŽĐA I VINA

Cilj je zapravo bio da se standarizuje proizvodnja i da se ljubiteljima vina ponudi kvalitetan i prepoznatljiv proizvod koji će nositi geografsku oznaku Srema i Fruške gore, a koji će biti prepoznatljiv baš po specifičnosti spomenutog reona. Nakon mukotrpnog rada koji je trajao nekoliko godina u tome se konačno i uspelo prošle godine, te je ovogodišnja berba zapravo prva otkad je dobijena oznaka geografskog porekla, dodaje Spasovski.

Coltrane 1120x180

“Radna grupa je kontrolisala sve ono što smo mi napisali u elaboratu, a morali smo da dokažemo da mi možemo da napravimo kvalitetna vina sa 79 bodova minimum na skali od 100, da dokažemo poreklo tog grožđa, tradiciju, kako klima utiče na grožđe, kakvo je zemljište i naravno ljudski faktor, koji je tu takođe važan. Prošle godine su nam priznali oznaku, tako da su se vinari prošle godine prijavljivali za kontrolu naredne, odnosno ovogodišnje berbe.” – objašnjava naš sagovornik.

BREVIS 1120x180

Agrosaveti---udruzenje-vinara-Srem-Fruska-gora---03

Zapravo su normirane sve specifičnosti koje jedno vino sa oznakom geografskog porekla Srem-Fruška gora mora da ima. Reč je o velikoj obavezi samih proizvođača, ali sa druge strane obezbeđena je jedna sigurnost samim kupcima.

Talisman Plamen 1120x185

“To je bio jedan zamajac za nastavak razvoja vinskog turizma, jer sa oznakom geografskog porekla čitava regija dobija na značaju.” – dodaje Spasovski.

PROČITAJTE I...  Udruženje poljoprivrednika u Bačkom Gradištu

U Srbiji je do sada sedam regiona zaštitilo svoja vina, ukupno 70 vinarija. Najbrojniji je upravo Srem-Fruška Gora koji čini 50% od ukupnog broja vinarija koje nose oznaku sa zaštitom geografskog porekla.

Timac AGRO Tečna đubriva

Prethodni tekstFarma ovaca u Kleku – potencijal u pašnjaku
Sledeći tekstFarma svinja u Baču – Od tora do trpeze

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime