Pravljenje brašna od belog kukuruza osmak

0
3481
Agrosaveti---Brasno---kukuruz-osmak---Backo-Gradiste---01

Od kada je naš čuveni teniser Novak Đoković iz svoje ishrane izbacio namirnice koje sadrže gluten, bezglutenska ishrana postala je dijeta novog doba. Sve veća potražnja za takvim namirnicama, otvorila je vrata starim autohtonim sortama žitarica. Beli kukuruz, poznatiji pod nazivom Srpski krivak osmak ili staklarac od aprila je ušuškan u gradištanskom ritu. Eksperimentalno ga je posejao mladi ratar iz Bačkog Gradišta, Nemanja Mirilov. Cilj mu je da obogati svoj bezglutenski program, i tržištu ponudio nešto sasvim novo.

Adama Maganic 1120x180

Zaboravljeni „osmak“ našao put do njive u Bačkom Gradištu

Nekada je beli kukuruz „osmak“ dominirao balkanskim oranicama. Svaki drugi domaćin ga je sejao sve do početka 80- tih godina. Tada su ga potisnuli razni hibridi. Nemanja kaže da nema ukusnije i zdravije sirovine od belog kukuruza za pravljenje kačamaka i proje. Osim što je beo, karakterističan je i po krupnom zrnu i osam redova, a ako dobro rodi može da ima i preko 12 redova, kao i veoma krupan klip. Nemanja napominje da se u gradištanskom ritu tradicionalno gaji kukuruz, te nije imao potrebu da ispituje kvalitet zemljišta. Nastavljajući u šaljivom tonu, Nemanja kaže da je kvalitet zemljišta toliko dobar da ako posejete dugme, nema sumnje da će izniknuti džemper. Mirilov kaže da se proces proizvodnje kukuruza osmak u odnosu na standardne sorte ni u čemu ne razlikuje. Ratari ne bi trebalo da se premišljaju oko njegovog uzgoja.

PROČITAJTE I...  Pravac razvoja vinogradarstva su autohtone vinske sorte

Agrosaveti---Brasno---kukuruz-osmak---Backo-Gradiste---03

Staklenac – nepravedno potisnuta žitarica

Naš sagovornik navodi da se setva staklarca vrši na proleće, čim to vremenske prilike dozvole. U prvim nedeljama, neophodno je obilnije navodnjavanje useva. Takođe se mora zaštititi od korova i prirodnih neprijatelja, bez korišćenja đubrenja. S obzirom na to da je i njemu ovo prva godina da ga je posejao, eventualne greške trudiće se da koriguje „u hodu“. Prva berba, porodicu Mirilov očekuje tokom oktobra, i najverovatnije će se organizovati ručna berba, jer nije siguran kako bi taj kukuruz podneo mašinsko branje. Nakon berbe, kukuruz će skladištiti u čardake, a naredne godine poslužiće kao sirovina za pravljenje bezglutenskog brašna. Seme kukuruza osmak može da se sačuva i ponovo poseje, pa tako poljoprivredni proizvođači ne moraju da izdvajaju dodatan novac.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Seme belog kukuruza deficitarno na domaćem tržištu

Ova sorta je na ceni zato što je gotovo zaboravljena i veoma ju je teško pronaći. Tako za 30 semenki treba izdvojiti između 200 i 300 dinara. Vodio je, kaže, računa o prostornoj izolaciji srpskog krivaka, kako se ne bi oprašio sa drugim sortama i hibridima. Gradištanski ratari odvajkada su poznati po proizvodnji kukuruza, jer mu to podneblje pogoduje za nesmetan razvoj, ističe Nemanja. Mirilov kaže da je seme tog kukuruza deficitarno na domaćem tržištu i da su retki domaćini, koji su pronašli računicu u njegovom gajenju.

PROČITAJTE I...  Biodinamika – viši nivo organske proizvodnje

Agrosaveti---Brasno---kukuruz-osmak---Backo-Gradiste---02

U planu Udruženje proizvođača leblebije i kukuruza osmak

Iako je i sam početnik u proizvodnji belog kukuruza, u planu mu je da osnuje Udruženje proizvođača leblebije i kukuruza osmak. Cilj je da se obezbedi sirovina za proizvodnju bezglutenskih testenina – špageta, makarona, rezanaca za supu ali, pre svega, brašna. Nabavka neophodne opreme i animiranje tamošnjih ratara da im narednog proleća osmak bude prioritetno seme, biće svojevrsna Nemanjina misija.

galenika Plavo ulje 1120x180

Prethodni tekstPioneer dani polja kukuruza u Bavaništu
Sledeći tekstSavet za pravilnu berbu voća

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime