Selo Saraorci nalazi se nadomak grada Smedereva, i pripada podunavskom okrugu. Naselje se nalazi u aluvijalnoj ravni Velike Moravi i zbog povoljnog agroekološkog položaja poseduje brojne pogodnosti za uzgoj voćarskih i povrtarskih kultura. Kroz saraorački atar protiču dve reke Jezava i Velika Morava. Ovaj kraj se tradicionalno bavi povrtarskom proizvodnjom kako na otvorenom tako i u zaštićenom prostoru. Goran Marjanović je samo jedan od brojnih povrtara ovog dela Srbije, i ove godine je kupus posadio na preko 80 ari. Očekuje dobar rod, zahvaljujući izboru adekvatnog sortimenta.
Posadili su bukurešt i još jednu sortu i sa njima su jako zadovoljni. Sade ih poslednjih nekoliko godina, a koja je druga sorta možete saznati u video prilogu gore. Rasađivanje su radili krajem jula (20. jula), a rasad su sami proizveli, a sejali su ga 16. maja.
Kupus je kultura koja najbolje uspeva u prohladnom i vlažnom podneblju. Optimalna temperatura za rast je oko 16 ºC i tada seme niče za 3-4 dana. Navodnjavanje zasada je obavezno i pri tome je važno da se održava umerena, ali dovoljna vlažnost zemljišta.
Seča kupusa trebalo bi da počne oko 20-og. oktobra, kada se budu stekli optimalni uslovi. Ukoliko tokom berbe počnu niske temperature tada se berba prekida i čeka se povoljniji trenutak. Povrtari se ove jeseni nadaju prošlogodišnjoj otkupnoj ceni koja je bila odlična, a kupus isplativ za proizvodnju.
Selo nema zadrugu, cena kupusa dobra
Selo Saraorci u kome je najviše zastupljeno povrtarstvo, nema svoju zadrugu, kao ni nekog ozbiljnije organizovanog otkupa. Naš sagovornik kaže da kupci mahom dolaze do njih ,na imanje, i da se tako odvija prodaja.
Sa cenom kupusa Goran je zadovoljan bio i prošle godine, a i ove. U pogledu subvencija i pomoći države nema isksutva, oslanja se na sopstvene vidove finansiranja povrtarske proizvodnje.
Zahvaljujući dobroj i pravovremenoj zaštiti nije bilo većih izazova u pogledu bolesti. Zasad izgleda dobro, a povrće zdravo i spremno za berbu. Kupus treba uzgajati tako da se poštuje plodored, jer dosta propada od bolesti i štetočina. Na istu površinu naredni kupus bi trebao da dođe tek posle 2 ili 3 godine, kaže struka.
Zahvaljujući sistemu za navodnjavanje prinos po jedinici površine biće veći nego prethodnih godina.
Pored povrtarstva naš domaćin se sa istim uspehom bavi i ratarskom proizvodnjom. Planovi u vidu povećanja pod određenom kulturom biće pre svega uslovljeni kretanjima na tržištu i stanju u poljoprivredi.
Opširnije pogledajte u video prilogu gore.
Sagovornik: Goran Marjanović, povrtar