Savremena povrtarska proizvodnja u Mužlji

0
763
Agrosaveti - Savremena povrtarska proizvodnja u Muzlji 1

Tradicijskia ali i savremena povrtarska proizvodnja

Porodica Molnar iz Mužlje ima veliku i višedecenijsku tradiciju kada je  povrtarska proizvodnja u pitanju. Svake sezone trudi se da ide korak dalje i u kvalitetu i u pogledu unapređenja proizvodnje. Mladi Arpad Molnar odavno je deo porodične proizvodnje i kako kaže, znao je i da će svoje školovanje usmeravati baš u tom pravcu. Zahvaljujući i njegovom doprinosu, ovo gazdinstvo danas izgleda prostrano i bogato plastenicima i povrtarskim kulturama. Oko dva hektara se nalazi pod plastenicima i na dodatnih 15 ova porodica bavi se povrtarstvom i na otvorenom, čime se zaokružuje celogodišnja proizvodnja povrća.

Adama Maganic 1120x180

Reč je o zaista velikoj i generacijskoj povrtarskoj proizvodnji. Dok većina proizvođača trenutno smanjuje svoju proizvodnju usled mnogostrukih razloga ili se trudi da zadrži postojeće, Molnari svoju proširuju, ali iznalazeći nove savremene i zdravije načine kako bi je učinili i jeftinijom i kvalitetnijom. Biološka zaštita jedan je od tih načina. Ovaj vid zaštite Arpad kaže da je već dao rezultate ove godine na paradajzu i paprici u plastenicima, kao i u otvorenoj proizvodnji kupusa. I prinosi su uvećani za oko 10 odsto. Ali svake godine ovo gazdinstvo očekuje dobre prinose, jer celokupnoj proizvodnji pristupa veoma detaljno i kvalitetno. Radi se analiza i vode i zemljišta i to isključivo u inostranstvu, čime se u svakom momentu razvoja biljke, zna šta joj je zaista i potrebno od dodataka.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja povrća u selu Sovljak

Agro saveti - Savremena povrtarska proizvodnja u Muzlji 3

I ove godine kod svih kultura dobro su došli zalivni sistemi jer se protiv suše nije moglo drugačije. Iako naizgled svo ovo plasteničko prostranstvo u Mužlji deluje lako stečeno i lako za održavati kada je ovako uređeno i pregledno, Arpad međutim kaže da iza svega toga stoje godine mukotrpnog rada. Ali i da tek predstoje. Jer trendovi i standardi u poljoprivrednoj proizvodnji ne čekaju nikoga.

MPS baneri II

Savremeni plasman na tržište

Gazdinstvo Molnarovih dugogodišnji je član udruženja „Carska bašta“ iz Mužlje koje okuplja poljoprivredne proizvođače iz kraja i obezbeđuje im siguran plasman. Arpad kaže da su upravo takvom saradnjom veoma zadovoljni te da polako ukidaju i prodaju na malo kojom su se takođe bavili.

Agro saveti - Savremena povrtarska proizvodnja u Muzlji 4

Ali i sa problemom radne snage se nose. Mladi ljudi ili neće da rade ili odlaze u inostranstvo i naš proizvođač smatra da to može biti sve ozbiljniji problem u budućnosti. Ipak, sa druge strane, Arpad kaže da treba koristiti i subvencije države kao i predstojeće IPARD fondove upravo za unapređenje mehanizacije i proizvodnje, koja će možda taj nedostatak u budućnosti i nadomestiti.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Agro saveti - Savremena povrtarska proizvodnja u Muzlji 2

Budućnost, ova porodica i dalje vidi u povrtarskoj proizvodnji, još većoj i unapređenijoj i na tom putu nameravaju da prate sve trendove i standarde koji će im otvoriti vrata i ka internacionalnim tržištima.

PROČITAJTE I...  Farma krava i uzgoj borovnica u selu Rabrovac

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO
Prethodni tekstProizvodnja cveća u Lukinom selu
Sledeći tekstTradicionalna povrtarska proizvodnja u Belom Blatu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime