Kakva je bila GODINA za ŠLJIVU u selu Vinča

0
211
Agrosaveti cena sljiva rod 02
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Šljiva je naš nacionalni ponos, ali ova godina joj nije bila naklonjena. Razgovarali smo sa domaćinom iz sela Vinča kod Topole koji ima voćnjak star 10 godina na površini od 1,5 hektar u želji da saznamo kakva je bila godina i da li će biti zarade.

Adama Maganic 1120x180

Okolina Topole nadaleko je poznata po plodnim i prostranim voćnjacima i vinogradima koji zbog svoje nadmorske visine i povoljnih agroekoloških uslova daju plodove ekstra kvaliteta koje prati neretko i dobar rod.

Vlada Stanković iz sela Vinča kod Topole već dugi niz godina uspešno se bavi voćarstvom , a ove jeseni je na površini od oko 1,5 hektara obrao šljivu sorte Stenlej sa ukupno 750 stabala. Zasad u 10-oj godini uprkos urađenoj agrotehnici nije dao zadovoljavajući rod, ističe naš sagovornik.

MPS baneri II
zasad sljive1
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Ove jeseni rod šljive je za 50 odsto manji, zbog velike suše koja je desetkovala šljivik, po jednom stablu prosek je bio oko 20 kg. Osim suše bilo je mnoštvo izazova u proizvodnji, pa su se voćari ovog kraja borili i sa mrazom, gradom i sušom. Za sada ne planira da uvodi sistem za navodnjavanje, jer, kako kaže, sam nema doboljno sredstava, a od države neće da traži pomoć.

PROČITAJTE I...  Podizanje novog voćnjaka: Prednosti GUSTE SADNJE voćaka
suša
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Rod prepolovljen – nema veće zarade

Cena šljiva je dobra, ali je rod podbacio. Godina je bila prepuna izazova koji u najvećoj meri diktiraju i pravila igre na tržištu, a kada je reč o otkupnoj ceni, situacija je sledeća: u teškoj godini poput ove bez obzira na otkupnu cenu šljive, koja je nešto viša u odnosu na ranije godine, ukoliko je rod prepolovljen, nema veće zarade, tvrdi naš sagovornik.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Šljiva iz ovog voćnjaka se jednim delom izvozi na tržišta Zapadne Evrope, dok je drugi deo namenjen domaćem tržištu ili onome ko ponudi bolju cenu. Kada je reč o inostranstvu srpska šljiva se izvozi u Holandiju, Nemačku I Belgiju. Radna snaga je jedan od većih problema svakog većeg voćara, mladi napuštaju selo,a stariji više nisu u mogućnosti da rade.

Naš sagovornik kaže da namerava u budućnosti da uvede mašinsku berbu u voćnjak, što bi mu u velikoj meri omogućilo uštedu radne snage koje je sve manje i samim tim sve je skuplja.
Opširnije pogledajte u video prilogu.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Prethodni tekstStop rudniku: Poljoprivrednici zaustavili istraživanja na svojim njivama
Sledeći tekstVirus mozaika jabuke opasan za razne voćke: Odnosi 30-50 odsto roda

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime