Udruženje Šasla i ocenjivanje vina: Šta su to VINSKE SUZE

1
219

Članovi Udruženja vinogradara i vinara „Šasla“ iz Iđoša, kod Kikinde, koje postoji već dvadesetak godina, tradicionalno se okupljaju za Svetog Trifuna, kako bi simbolično zahvalili svecu za berićetnu prošlu godinu, za dobro grožđe i kvalitetno vino, i obredno orezali vinograd, uz nadu da će im i ova biti blagonaklona. Koji su parametri za ocenu kvalitetnog vina pojasnio nam je Branislav Brojčin, predsednik Upravnog odbora tog banatskog Udruženja.

Agil 1120x180

Kako stručni žiri ocenjuje vino

Na tradicionalnim 22. „Danima vina“ u Iđošu stiglo je 225 uzoraka vina, koje je stručni žiri znalački ocenjivao. Branislav nam je na primeru crne sorte, Kaberne Sovinjona kupažiranog sa Merloom, i belog Rajnskog Rizlinga, pojasnio, koji su parametri presudni da bi ono bilo visokorangirano na takmičenju.

Pre same degustacije, ocenjuju se izgled, boja, prozirnost i miris vina. Kada je reč o ukusu, vino mora da ima punoću, ali i još neke važne elemente, a zbir svih navedenih svojstava, određuje konačnu ocenu. Držeći u ruci čašu belog vina, Brojčin nam je prezentovao kako to rade najveći poznavaoci vina, na samom takmičenju.

BioPlug 728x90px

Kako nam je opisao, reč je o bistrom vinu, da ima „telo“, a ono se vidi na obodima čaše, kada ima tzv. vinske suze ili nožice. Vinske suze već dugo intrigiraju vinoljupce, kaže Branislav i napominje da su one pokazatelj da u vinu ima alkohola, ali su i svedočanstvo o visokom kvalitetu vina. Na kraju sledi, najvažniji deo, odnosno organoleptička proba, nakon jednog gutljaja, naš sagovornik je zaključio da degustirano vino ima buke, sa izraženom aromom koji podsećaju na voćne tonove, a prema njegovoj oceni, vino zaslužuje jedno veliko srebro.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja vina u vinariji Jeremić

Veliko zlato, ove zime pripalo je „Udruženju Taraški vinogradi“, dok je iđoško „Udruženje Šasla“ gradski i mesni pobednik manifestacije. Ponosni vlasnici titule trude se da tokom cele godine, do naredne manifestacije, rade na daljem poboljšanju kvaliteta vina, iako većina njih božansko piće pravi, pre svega iz hobija i ljubavi, u skromnim količinama.

Orius 1120x1080

Susreti vinogradara i vinara Vojvodine idealna prilika za razmenu iskustava

Udruženje „Šasla“, koje broji oko 60 članova, osim Dana vina u februaru, organizuje i „Susrete vinogradara i vinara Vojvodine“, koja je edukativnog karaktera, uz eminentne predavače sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta. Među njima je i profesorka Nada Korać, koja je pronašla nekoliko novih sorti grožđa, koje su registrovane.

Svake godine, njihovoj manifestaciji prisustvuje i direktor Departmana za voćarsvto, vinogradarstvo, dr Dragoslav Ivanišević, čiji stručni saveti su, od ogromnog značaja svim prisutnim proizvođačima. Susreti se organizuju krajem avgusta, a okupljaju sva veća banatska, ali i druga Udruženja, koja se bave promocijom uzgoja vinove loze i proizvodnje vina.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

I ove godine konkurs za nabavku opreme za vinogradarstvo i sadni materijal

Jednako je važna uloga Udruženja i prilikom obezbeđivanja boljih uslova za unapređenje proizvodnje svih članova. Branislav kaže da im je Grad Kikinda, odnosno gradski sekretarijat za poljoprivredu, glavni oslonac, i odličan partner, kada je reč o obezbeđivanju neophodnih sredstava za nabavku sadnog materijala i opreme za vinogradarstvo. Prošle godine su ta sredstva izostala, zbog epidemijske situacije, ali pretprošle su dobili oko 300 hiljada dinara za kupovinu sadnog materijala i stubova, što je besplatno podeljeno članovima Udruženja.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja vina u selu Taraš

Mladi kalemovi zasađeni na nova dva hektara

Branislav Brojčin je nekada i sam proizvodio vino, na oko 20 ari imao je hiljadu nasleđenih čokota. Kaže da mu je sada cilj da u mlađim naraštajima probudi ljubav prema proizvodnji vina, koja, po njegovom mišljenju, ima perspektivu u našoj zemlji. Raduje ga činjenica da je postojećih oko 20 hektara pod vinogradima počelo stidljivo ali sigurno da se proširuje, zasađeno je novih mladih oko dva i po hektara kalemova.

Branislav smatra da treba povratiti staru slavu legendarnih banatskih rizlinga, ali i uvoditi neke nove, savremene sorte. Za to Banaćani imaju sve pretpostavke, odličan teren, vredne ljude, nedostaju povoljniji uslovi za sadnju i plasman, i da se promeni svest i konstatacija da je mnogo lakše proizvesti nego prodati vino.

On je na kraju našeg razgovora izrazio nadu da će buduće generacije koje stasavaju u Iđošu i okolini, tom poslu pristupiti ozbiljnije, ne samo kao hobisti, i da će na svojim dedovinama podizati komercijalna gazdinstva koja će im obezbediti sigurnu egzistenciju.

PROČITAJTE I...  Voćarsto i vinogradarstvo u opštini Negotin

Sagovornik: Branislav Brojčin, predsednik Upravnog odbora Udruženja vinogradara i vinara „Šasla“ iz Iđoša

Prethodni tekstSpremite se za sušu: Meteorolozi prognoziraju jedno od tri najtoplija leta do sada
Sledeći tekstZalivanje KRASTAVCA za dobar rod, bez gorkog ukusa

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime