Vinarija Dibonis

0
171
Agrosaveti---Vinarija-Dibonis---02

Laslo Boni iz Subotice pripada četvrtoj generaciji svoje porodice koja se bavi vinogradarstvom. On je 2005. godine uozbiljio spomenutu tradiciju i osnovao vinariju Dibonis. Iako kao mali nije voleo teške vinogradarske poslove, onog trenutka kada je rešio da se ozbiljno posveti proizvodnji vina, želeo je da se dobro potkrepi znanjem. Upisao je srednju vinogradarsku školu, a potom i fakultet u Budimpešti.

Merpan-80-WDG-1038x172

“To mi je puno značilo, pre svega zbog znanja, a zatim i zbog kontakata sa profesorima koje uvek mogu da pitam, ako imam neku nedoumicu. Sad mogu da kaže da vino mene mora da sluša, a ne obrnuto. Kada sam kao mlad išao u školu, učio sam zbog ocene, a sada sam učio zbog znanja.” – kaže Boni Laslo.

IZBOR SORTE ALI I IGRANJE

U Subotičkom reonu ima oko 312 hektara pod vinogradima, a tokom poslednjih pet godina te površine su uvećane za oko 50 hektara. A kažu da peskovito zemljište daje glavni pečat vinima ovog kraja, te ona odišu svežinom i višim sadržajem kiselina. Iako je ovo područje pre svega poznato po belim sortama grožđa, naš domaćin je pretežno zasadio svetski poznate crne sorte grožđa kao što su Shiraz, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir. S obzirom na to da je Subotica među vodećim gradovima po broju sunčanih dana u godini, crne sorte veoma lepo sazrevaju. Pogotovo Shiraz koja je relativno nova i retko uzgajana sorta na našim prostorima, kaže Boni Laslo. Međutim, posle nekoliko godina sa jakim mrazevima, naš domaćin će se okrenuti rezistentnijim sortama.

1068x177px

Agrosaveti---Vinarija-Dibonis---03

“Na primer 2014. godina je bila jako loša. Međutim, i tada sam imao neku rezistentniju sortu koja nije osetila niti pretrpela bilo kakva oštećenja. Onda sam počeo tragati u tom pravcu, i apsolutno se mogu naći takve sorte. Ne samo ove nove, već svetske, koje imaju recimo otpornost na mraz.”

Osim otpornosti na mrazeve, naš domaćin bira rezistentne sorte i zbog otpornosti na bolesti, jer nije pobornik hemijskog tretiranja loze. Ono što mu je važno jeste kvalitet, a ne kvantitet. Pored najmodernije tehnologije u preradi grožđa, Boni Laslo je tokom godina primenjivao još neke trikove koji njegova vina čine drugačijim.

Nimrod-1038x172

“Moja vina mnogo duže odleže u buretu. Obično je u svetu to između godine i dve, a ja ostavim i po 5-6 godina. Koristim američki i mađarski hrast, pa kombinujem. Ne odgovara svaki hrast za bilo koje vino, već treba izabrati najadekvatniji. I tako, igram se.” – objašnjava naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Siva ekonomija – gorući problem proizvođača rakije

Agrosaveti---Vinarija-Dibonis---01

FINESE IZ PROIZVODNJE VINA, PRENEO I NA RAKIJU

A to igranje mu dobro ide, što su dokazale i brojne nagrade kako na domaćim tako i na međunarodnim takmičenjima. I to ne samo u proizvodnji vina, već je naš domaćin veoma dobro poznat i među proizvođačima rakija vrhunskog kvaliteta. Od četiri svetska kupa u Mađarskoj na kojima je učestvovao, čak tri je osvojio. Šljiva, kruška, dunja, jabuka, rakija od zove samo su neke iz široke palete voćnih rakija koje proizvodi Boni Laslo. I kako kaže mnoge je trikove i finese iz vinarstva, pretočio u proizvodnju rakija.

1068x177px

“Rakija ima veoma duboke dimenzije, koje mi još ne poznajemo. Nije samo ubrati viće, pa ispeći rakiju. Tako se može, ali može i mnogo, mnogo bolje i kvalitetnije.”

Imali smo priliku da probamo i neke tzv. specijalne rakije, a evo šta je to specifično u njihovoj proizvodnji.

Signum 1068x177px

Agrosaveti---Vinarija-Dibonis---04

“Koristim sušeno voće, što ja sušim, te je rakija malo drugačija. Zapravo specijalna je, jer je između rakije i likera. Alkohol izvuče slast, boju, arome iz sušenog voća.” – objašnjava nam Boni Laslo.

PROČITAJTE I...  Iz kazana u Svrljigu uskoro organska šljivovica

Kvalitet svojih proizvoda naš domaćin je dokazao brojnim medaljama. Međutim kaže da je šteta što potencijal koji naši proizvođači imaju nije iskorišćen dovoljno. Još uvek nas ne kotiraju kao ozbilje proizvođače vina i rakija. Ono što možda nedostaje nije kvalitet, već marketing, brendiranje proizvoda sa ovih područja na kojima se oduvek proizvodilo kvalitetno voće, pa i kvalitetni destilati. Osim toga, udruživanje je nešto što takođe neodstaje, kako bi se domaći proizvodi našli na nekim svetskim rafovima. I još nešto, treba raditi na sortama po kojima možda možemo biti poznati, dodaje naš domaćin.

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime