Kvalitet vina se postiže još u vinogradu

0
122

Zapadnobački proizvođači vina, sve su vidljiviji u oštroj konkurenciji vinara iz Srbije. Svesni su jedinstvenosti terena Telečke visoravni, i spremni su da vredno rade na usavršavanju znanja, najavljujući energičniji prodor na domaće, ali i inostrano tržište. Vinarija „Dragić“, iz Riđice, nadomak Sombora, pripremila je nekoliko vinskih aduta, među kojima je i „Manconi“, koji se, prema saznanjima našeg domaćina, Vladimira Dragića, gaji samo u riđičkom i telečkom vinogorju. Vladimir kaže da toj sorti pogoduje crni černozem i naše podneblje. „Otac“ i „Majka“ su mu Rajnski Rizling i Pinot Beli, što je idealna kombinacija za sve ljubitelje kiselkasto-slatkastih belih vina.

Adama Maganic 1120x180

Manconi belo vino, glavni adut vinarije „Dragić“

Vinarija „Dragić“ uvek izazove radoznalost među ljubiteljima vina kada se pojavi sa svojim etiketama vina od ove sorte, poreklom iz severne Italije. Vladimir kaže da su se oni odlučili za jača, ali pitka vina, sa većim sadržajem alkohola u sebi.

Manconi vino sadrži 13,2 posto alkohola, što je za bela vina relativno visok procenat, ali se izborio za status vrhunskih vina iz njihove ponude.Vladimir kaže da proizvodnja vrhunskih vina, u današnjim uslovima, nije nimalo laka, a da se iza visokog kvaliteta njihovih vina krije nekoliko faktora.

MPS baneri II

Na prvom mestu je crni i smeđi pesak bogatog mineralnog sastava, zatim blaga klima sa velikim brojem sunčanih dana, pravilan odabir sortimenta, kontinuirani stručni nadzor, a sve navedeno, „začinjeno“ je sa mnogo ljubavi. Imaju četiri sorte belog vina – Sovinjon Blank, Šardone, Rajnski Rizling, Manconi, a od crvenih sorti, najprodavaniji su im vina nastala od Frankovke, Kaberne Franka, Kaberne Sovinjona.

PROČITAJTE I...  U šta ulagati: Nova strategija Ministarstva poljoprivrede

Brojne nagrade sa domaćih i svetskih izložbi

O kvalitetu njihovih vina, koja poseduju vinske markice, koje garantuju da je reč o vrhunskim vinima sa geografskim poreklom, svedoče i brojne nagrade i priznanja na svetskim izložbama vina. Vladimir kaže da je njihov, dosadašnji, najveći uspeh bio na Decanter-u u Londonu, gde su osvojili bronzana odličja, a želja im je da se sa narednog takmičenja iz Engleske, vrate makar sa jednom zlatnom medaljom. Njihovu vitrinu krase i odličja iz Austrije, Slovačke, kako za bela, tako i za crvena vina. Potvrdili su se i na domaćim sajamskim manifestacijama, četvorostruki su apsolutni prvaci Novosadskog sajma, što ih čini veoma ponosnim.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Ova mlada porodična vinarija, primer je dobre poljoprivredne prakse, jer je za svega nekoliko godina, uspela da se visoko pozicionira na vinskoj mapi Vojvodine. Dragić kaže da se kvalitet vina postiže u samom vinogradu. Rezidba je glavna, a potom slede prihrana i druge stavke, koje su važne da bi se odnegovali zdravi čokoti, jer samo od zdravog grožđa mogu se napraviti vrhunska vina. Veoma je važno da je mesto prerade grožđa u neposrednoj blizini vinograda, najudaljeniji čokot im je 200 metara od vinarije, čime se garantuje da prilikom transporta neće doći do neželjenih efekata.

PROČITAJTE I...  Spoj vina i umetnosti – uspešna poslovna formula bračnog para iz Sombora

Bez navodnjavanja nema ni dobrog roda grožđa

Ove godine je u vinogradima vinarije „Dragić“ grožđe lepo rodilo, uspeli su da proizvedu oko 18 hiljada litara vrhunskog belog, roze i crnog vina, što je, kako ističe Vladimir, odličan rezultat, imajući u vidu nepovoljne vremenske prilike koje su pratile sezonu. Mnogi proizvođači u tom kraju su se žalili na nedostatak kiše, Dragići su se za takve situacije na vreme obezbedili, imaju sopstveno navodnjavanje, te su ostvarili odlične prinose.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Ali, nažalost, vremenske prilike nisu jedini razlog za brigu domaćih proizvođača vina. Zbog rusko-ukrajinske ratne krize, koja je dovela do nestašice gasa, koji je potreban za izradu staklene ambalaže, ona se sve teže može nabaviti, a težak je i prodor na tržište koje je, kako ističe Vladimir, zasićeno uvoznim vinima. Domaći proizvođači su nemoćni da se suprostave uvozničkom lobiju, a sa druge strane, naša vina teško prodiru na strana tržišta, i zato im je potrebna pomoć države, poručuje Dragić.

Carski drum u Riđici obavezna vinska destinacija

Pre samo 12 godina, na ovom prostoru gde je podignut vinograd, bila je njiva. Prvi čokoti zasađeni su 2011- te, na oko 3 hektara, a prvu ozbiljniju berbu organizovali su 2013–te godine. U moderno opremljenom podrumu, Dragići imaju i bogatu arhivu svojih vina, najstarije, koje je proizvedeno od prvih ubranih grozdova, ima 9 godina.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Kompleks vinarije, sastoji se iz više objekata, međusobno povezanih podrumima – vinarije, enoteke, vinskog podruma za degustaciju vina i vidikovca. Kada se popnete na njega, sa čašom najfinijeg vina u ruci, pogledom ćete moći da obuhvatite celo riđičko vinogorje, duž „Carskog druma“, koje definitivno treba da vam bude jedna od obaveznih vinskih destinacija, kada ste u poseti Somboru.

PROČITAJTE I...  Formira se Nacionalni institut za vinogradarstvo i vinarstvo

Opširnije pogledajte u video prilogu gore.

BTZ 1120x180px

Sagovornik: Vladimir Dragić, Vinarija „Dragić“

Prethodni tekstKORISNI insekti u plasteničkoj proizvodnji PARADAJZA
Sledeći tekstU Nemačkoj nestaju farme svinja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime