Uzgoj kajsija u selu Guberevac

0
1038
Agrosaveti---Uzgoj-kajsija---Guberevac---03

Mikan Živković iz Beograda je čitav radni vek maštao o trenutku kada će se vratiti na selo i podići svoj voćnjak. To je i uradio čim je otišao u penziju. Kako nam je rekao njegovi preci su se oduvek bavili voćarstvom, te u Guberevcu nije bilo kuće bez šljivika. Zato se naš današnji domaćin odlučio baš za ove tri voćne vrste: šljivu, dunju i kajsiju. Uzgoj kajsija, Mikan praktikuje već pet godina. Njegova parcela je na takvoj poziciji da je osunčana tokom većeg dela dana, što ume da bude itekako problematično, objašnjava nam Mikan.

Web-baner-OSR-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

“Ovde kajsije imaju problem. One su nežne, a ovde su baš osunčane, te rano krenu da cvetaju, još u krajem februara, pa izmrznu veoma lako. Ove godine je bilo mraza, ali niskog, cenim da je izmrzlo oko 30%.” – kaže Mikan.

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

Agrosaveti---Uzgoj-kajsija---Guberevac---04

Ovaj voćnjak je kako kaže naš domaćin za ovih pet godina dva puta dobro rodio, dok je tri puta skoro potpuno izmrzao. Međutim, računica našeg domaćina kaže da jedan dobar rod može da pokrije pet godina gubitaka. Ipak svake godine voćnjak iziskuje više ulaganja. Na žalost, takav rod se ne dešava često, dodaje naš sagovornik. Ovde je zastupljena sorta DM1 koja je sađena na rastojanju 5×5. Iako bilo bi bolje da je 4×6 kako ističe Mikan.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

“Kažu da je DM1 kasna, ali možda u nekim drugim pozicijama, ovde kod mene je rana, baš zbog dugog osunčanog dela dana.” – priča nam Mikan.

Banner_728x90

“ANTENICE” KAO ANTIBIOTIK

Kajsija generalno svuda ima problem sa sušenjem, tzv. apopleksijom. Naš domaćin odlučio je da prilikom zamene stabala posadi kajsiju kalemljenu na dženarici. Suština priče je u ovim antenicama koje služe kao antibiotici.

Biofor baner 728x90

Agrosaveti---Uzgoj-kajsija---Guberevac---01

“Kajsija se kalemi na dženariku, pa onda ide dakle kajsija, pa se na nekih 80 cm kajsije opet kalemi dženarika. Tako da je to kao neki antivirus program. Dženarika je zapravo antivirus za kajsiju. Na taj način, kažu, da kasjija može da opstane duplo duže, da se ne osuši.” – objašnjava nam naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Uzgoj kajsije u selu Zaklopača

Ova eksperimentalna mlada stabla su u trećoj godini, te tek treba da dokažu da li su antenice imale smisla. Inače, Mikan kaže da je bolje kalemiti u trećoj godini, jer je dženarika mnogo jača od kajsije. U drugoj godini je skoro izdominirala, ali sada u trećoj godini ona stagnira, dok se kajsija odlično razvija i uzima primat. Što se tiče tržišta, naš domaćin kaže da se kao i svaki Šumadinac odlučio da od ove kajsije peče rakiju. Ili da je pak proda drugima za rakiju. A što se tiče planova, naš domaćin kaže da mu je samo cilj da ovo održi i prosledi mlađima od kojih će verovatno neko, kao i on, u nekom trenutku poželeti da se vrati svojim korenima.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime