Uzgoj trešnje: Ovako se povećava konkurentnost

0
163
Agrosaveti - Proizvodnja trešanja u Srbiji 04

Voćar iz Pančeva, koga smo posetili i sa kojim smo razgovarali, odlučio je da podigne zasad trešnje i da u što kraće vreme vrati uloženi kapital. Prenosimo vam njegovo iskustvo.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Sajt “Agro saveti” nastoji da Vam prenese novine u oblasti primene novih tehnologija u poljoprivredi, za koje i vi možete da se opredelite, i ubirate kako visok rod, tako i zaradu. U tom smeru, primena novih tehnologija u poljoprivredi je jedan od osnovnih preduslova za napredak u ovoj privrednoj grani. To podrazumeva zasnivanje modernih zasada ili ulaganja u postojeći sa ciljem da daju mnogo viši rod po hektaru i veću uniformnost svakog ploda koji može da se izvozi na strana tržišta.

Primena novih znanja preduslov za napredak

Đorđe Kutanjac iz Pančeva, već duži niz godina uspešno se bavi privatnim preduzetništvom, pa je odlučio da svoj kapital uloži u nove tehnologije u voćarstvu koje će mu za kratko vreme vratiti uloženi novac. Pre oko 5 godina podigao je trešnjar, koji se prostire na 4 hektara, i u njemu su zastupljene sorte: kordija, regina, grej star i lapins. Prema njegovim rečima, značaj modernih tehnologija je nesaglediv, jer već u prvoj godini, od godine sadnje, stiže rod na berbu.

2022 Custodia 1120x1080

Primena kompletne agrotehnike u jednom modernom zasadu predstavlja imperativ koji daje vrhunske rezultate. To nam je potvrdio i još jedan uzgajivač trešnje Nenad Krstić iz Mladenovca. O njemu možete da pročitate i pogledate video prilog u članku: Iz ličnog iskustva: Savremeni zasad TREŠNJE rađa dobar profit.

PROČITAJTE I...  Prolećne temperature u februaru aktivirale insekte štetočine

Hladnjača neophodna

Mi smo upitali Vladimira Čolovića, saradnika u voćarstu, u poljoprivrednoj savetodavnoj službi u Pančevu, kakvo vlada interesovanje drugih voćara, u ovom kraju, za podizanjem  modernih zasada? On nam je rekao da se iz godine u godinu podižu novi voćnjaci po modelu najrazvijenijih zemalja Evrope.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Mladi poljoprivrednik Đorđe, čiji smo zasad posetili, planira da izgradi i sopstvenu hladnjaču gde bi skladištio plodove kada stignu na berbu, a zbog kvaliteta trešanja i dobre otkupne cene, celokupan rod je planiran za izvoz na inostrana tržišta.

Interesovanje za modernizaciju raste

Udruživanje nekoliko voćara poput Đorđa iz Pančeva, imalo bi mnogo prednosti za sve članove zadruge, što je i naš sagovorik potvrdio.

MPS2022 GBaneri

Agronom, Vladimir Čolović kaže da ova zima ne bi trebalo da ostavi neke veće posedice po jedan mlad zasad trešanja koji je podignut na osnovima savremenih tehnologija.

Shvativši sve prednosti  modernih tehnologija, Đorđe ne planira da se zaustavi samo na ovom zasadu. Njegov cilja je da za par godina uveća površinu pod trešnjom za 8 hektara.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Interesovanje za modernizacijom poljoprivrede, u svim granama, ima tendenciju rasta. Voćari su shvatili da samo sa novim znanjima mogu da dobiju konkurentan proizvod koji postiže znatno veću cenu na tržištu, kako domaćem tako I inostranom.

PROČITAJTE I...  Kako zaštititi vinograd i voćnjak od ptica

Sagovornici:
Đorđe Kutanjac, voćar iz Pančeva,
dipl. Inž. Vladimir Čolović, saradnik u voćarstvu i vinogradarstvu “PSSS Pančevo”

Adama 2022 Chief&Nicogan 1120x180
Prethodni tekstHobi kozarstvo koje je preraslo u porodični biznis
Sledeći tekstIzumeo jedinstvenu mašinu da pomogne komšiji: Freza sa ulagačem za đubrivo

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime