Kako uskladištiti žitni kombajn preko zime

0
1218
Agrosaveti---zitni-kombajn---skladistenje---01

Čim je žetva završena, primamljivo je ostaviti kombajn u šupu i nastaviti sa sledećim zadatkom. Međutim, pripremiti ga za skladištenje, može da vas poštedi mnogo glavobolja i dodatnih troškova sledećeg leta. Sa nekoliko jednostavnih tehnika skladištenja, čist i suv žitni kombajn značiće manje habanja i trošenja ili oštećenja. Manje otkaza u radu ili požara u toku žetve, naposletku štedeći vaše vreme i novac. Za neke savete oko skladištenja, obratili smo se dileru poljoprivredne opreme Brooks Wheel and Tyre (Bruks-ovi točkovi i pneumatici) u Thaxted-u Essex (Engleska).

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Očistiti žitni kombajn

Najbolja dva alata-uređaja za čišćenje kombajna su perači pod pritiskom i vazdušni kompresor. Ako nemate kompresor vazduha, duvač lišća je takođe efektivan. Ovo je prljav posao, ali je važan zbog:

 1. Pomaže da žitni kombajn bude manje privlačan pacovima i miševima
 2. Smanjuje šanse za nastanak korozije
 3. Prašina i ostaci useva, posebno u motornom odeljenju, predstavljaju jedan od najčešćih uzroka požara.

Prvo, očistite sve ostatke useva vazdušnim kompresorom. Komprimovani vazduh je bolji od perača pod pritiskom jer čisti bez zadržavanja vlage na kombajnu. Obavezno očistite prašinu oko ležajeva i krupne ostatke useva koji su se namotali na vratila u toku žetve. Druge zone koje se često promaše su bunker zrna i sabirna ravan.

Magnetic 1120x185px

Za temeljnije čišćenje u nekim zonama, kao što je sabirna ravan, trebalo bi koristiti perač pod pritiskom. Međutim, budite pažljivi da ne perete električne komponente, ili zaptivke vratila i ležajeve. Kad ste skinuli zaštitne panele, dobro je pregledati da li ima oštećenih ili istrošenih delova koje treba zameniti.

PROČITAJTE I...  Claas Lexion 700 - Mišljenje sa farme

Obaviti popravke

Žitni kombajn se koriste intenzivno za kratak vremenski period u godini. To često rezultira istrošenim ili oštećenim delovima. Dok je parkiran preko zime ili pre nego što je uskladišten, dobar je momenat za popravke ili zamenu istrošenih delova spremnih za sledeću žetvenu sezonu. Ovo kasnije redukuje zastoje i glavobolje i potencijalno štedi novac. Ako nemate vremena za kasnije popravke, savetuje se da zapišete sve što je neophodno popraviti jer postoji dobra šansa da Vi ili Vaš mehaničar zaboravite na ove stavke šest meseci kasnije.

ExelGrow Adama 1120x180

Agrosaveti---zitni-kombajn---skladistenje---02

Priprema za skladištenje

Više zadataka treba obaviti pre nego što se žitni kombajn odloži preko zime.

 • Rezervoar goriva: Napunite rezervoar gorivom do maksimuma da bi sprečili nagomilavanje kondenzovane vode u sistemu ubrizgavanja i rezervoaru. Međutim, konsultujte se sa svojim snabdevačem goriva, jer neka imaju tendenciju da se razdvajaju-talože tokom dužeg perioda. To će zahtevati dodatni tretman, kao što je npr. agitacija (naknadno mešanje). Sem toga, pre korišćenja ispraznite taložnik vode – separator.
 • Akumulator: Otkačite akumulator i odložite na suvo mesto. Alternativno, možete priključiti akumulator na punjač slabe struje pružajući povoljan način da startujete kombajn periodično.
 • Remen – kaiš: Blago smanjite zategnutost kaiša, ali ne u potpunosti jer će se kaiš u tom slučaju skupiti.
 • Hladnjak: Ako ste sipali vodu u hladnjak u toku sezone, setite se da je zamenite antifrizom.
 • Ulja: Sprovedite servisnu kontrolu i promenite fluide ako je potrebno. Staro ulje može da izazove koroziju dok miruje, stoga je bolje zameniti ga pre zime.
 • Motor: Kad mašina miruje duži vremenski period, neki stručnjaci savetuju zatvaranje auspuha i druge otvore gde struje gasovi samolepljivom trakom. Ovo će sprečiti nastanak kondenzacije usled promene temperature. Kondenzacija u motoru može da se završi rđom. Setite se da skinete traku pre nego startujete motor.
 • Ležajevi: Nakon što ste nauljili i podmazali žitni kombajn, ostavite ga da radi 15 do 20 minuta da se lubrikanti rasporede u ležajevima.
 • Pneumatici: Zamena pneumatike na kombajnu može biti skupo, zato je važno da znate da ste ih odložilli pravilno. Stručnjaci predlažu da se žitni kombajn podigne na klocne i time odignu točkovi od zemlje, pogotovo ako je okolina vlažna. Pneumatici se najbolje čuvaju van sunčeve svetlosti i podešeni na normalni pritisak. Ulje ili mazivo na pneumatiku će ga oštetiti, zato se pobrinite da ih očistite.
 • Redovno startujte žitni kombajn: Ovo može biti potencijalno korisno da bi se zaptivke i sistem hlađenja – klima podmazivali, kao i sprečavanje da remenje zadrži ,,memorijuʻʻ.
 • Koristite se uputstvom za upotrebu: Ovo je dobra ideja da se provere preporuke tehnike skladištenja, jer one variraju kod svakog proizvođača kombajna.
PROČITAJTE I...  New Holland predstavlja novi Crossover Harvesting

Agrosaveti---zitni-kombajn---skladistenje---03

Držite miševe i pacove podalje

Ako ste ikada pošli da startujete kombajn i zatekli da su pacov ili miš proveli zimu u njemu, onda razumete koliko ovo frustrirajuće može biti. Ovo je lista ideja koje treba sprovesti.

Infinito Bayer 1120x180 V01
 • Elektronski repelenti: Ovo su zvučni ili ultrazvučni uređaji koji emituju visoko-frekventne zvuke, što tera miševe i pacove.
 • Mamci i zamke: Ovi mogu biti efektivni, ali zamke zahtevaju mnogo posla, prazniti ih i resetovati. Mamac i otrov su dobra opcija, ali negativna strana je da će glodari pronaći skriveno mesto da se zavuku i uginu. Mrtvi pacovi i miševi nemaju prijatan miris.
 • Mačke: Mačka na farmi ili Jack Russell (Džek Rasel) terijer mogu biti efektivne ubice glodara.
 • Kuglice moljca: Ovaj preparat navodno odbija miševe, ali ih neće naterati da napuste sredinu. Možda je vredno platiti malo više za repelente sa mirisima – feromonima, jer će intenzitet biti izražen u kabini.
 • Drugi smrdljivi repelenti: Sapuni, dezodoransi, mešavina starog dizela i ulja i praškasti ili granulasti sumpor su veoma efektivni kod odbijanja pacova.
PROČITAJTE I...  Kombajn Axial-Flow

Članak preuzet: https://issuu.com/farmersguardian/docs/fg-september-08-2017

Prethodni tekstProizvodnja hmelja u Bačkom Petrovcu
Sledeći tekstTurizam u Bačkom Monoštoru

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime