Silažni kombajn – priprema za prezimljavanje

0
1422
Agrosaveti---silazni-kombajn---03

Silažni kombajn provode pola svog života radeći uzbrdo i niz parcele, gutajući trave, ceo usev i kukuruz. Dok je veliki interes na održavanju viđen dok mašina radi, isti nivo napora održavanja pre skladištenja može da isplati razlike. Rob Jackson (Rob Džekson) iz Malpas Traktora (servis) kaže da bi servisiranje silažnog kombajna trebalo početi čim je poslednje zrno useva procesirano. Koristeći New Holland FR9060 kao primer, saveti gospodina Džeksona takođe važe i za druge brendove.

Adama Maganic 1120x180

Oprati ga, ili ne? Džekson kaže da nema brige oprati ga pre zimskog odmora, s time da se akcenat stavlja na važnost onoga što sledi posle pranja.

Demontiranje hedera

Počev od prednjeg dela mašine, on podržava operaciju demontiranja grla hedera i bubnja sa noževima. Od ovog mesta, sav sadržaj rezidua useva ispod kabine može da se ukloni. Kućište bubnja sa noževima može se detaljno proveriti i oprati. Uklanjanje što je moguće više nečistoća je od vitalnog značaja, jer će korozivna priroda silaže nagrizati čelik.

Paradajz 1120x180

Agrosaveti---silazni-kombajn---02

Demontaža bubnja sa noževima olakšava provere.

Dok je kućište hedera demontirano, on savetuje da se rasklopi i bubanj sa noževima. Da se provere i zamene ako treba, kao i njegovi ležajevi. Istovremeno, ukloniti procesor sa mašine i temeljno ga oprati. Sumnjivi delovi se ne trebaju menjati u ovoj fazi, ali ih treba zabeležiti za predsezonski servis na proleće. Isto važi i za sva ulja, filtere i habajuće delove. Kad se mašina pere, vodite računa da ne otkinete neke elektronske komponente, posebno kontrolnu jedinicu motora – ECU. Pranje zaštitne mreže hladnjaka treba izbegavati, jer se može nagomilati veoma tvrd sloj prašine, blokirajući protok vazduha. Posle pranja mašine i sklapanja sva mesta za podmazivanje trebaju biti napunjena novom masti. Treba ručno podmazati master blokove, koji se mogu naći po celoj mašini, proveravajući da su auto-podmazujuće cevi pravilno i sigurno povezane po redosledu. Posle svega navedenog, silažni kombajn treba startovati i ostaviti ga da radi sa ciljem da sve komponente dostignu radnu temperaturu.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Ovo će pomoći da se izbaci sva voda iz ležišta ili dela sistema, i omogućiti da se mazivo kreće celom mašinom. Alternativno, Džekson kaže da se mašina može izduvati komprimovanim vazduhom. U tom slučaju uvek mora da se drži u zatvorenom prostoru. I dalje će biti prisutnih ostataka useva. Oni će se kompostirati preko zime ako se pokvase, stvarajući nered i rđajuće razmere po celoj mašini.

PROČITAJTE I...  New Holland predstavlja novi Crossover Harvesting

Električni vodovi

Jedan od najneprijatnijih prizora je kad se na farmi otkrije piknik u čvorištima vodova koji su izazvali miševi. Iako nema garantovanog i brzog načina da se miševima spreči pristup vodovima, Džekson preferira da se mašina parkira dalje od skladišta zrna i strateški stavljati mamke je jedini način nekog vida zaštite.

Krompir 1120x180

Agrosaveti---silazni-kombajn---01

Hladnjak treba izduvati vazduhom, ne ispirati ga.

Rezervoari

Zbog činjenice da su moderni rezervoari napravljeni od plastike, kondenzacija ne predstavlja problem. Ostaviti dovoljno goriva u rezervoaru da se kombajn premešta po potrebi preko zime, jer je neminovno da će se gorivo razgraditi tokom vremena skladištenja. Nasuprot, rezervoari AdBlue-a trebaju biti napunjeni maksimalno da bi se sprečila njegova kristalizacija.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Najvažniji rezervoar za pripremu preko zimskog perioda je onaj za inokulante/aditive. Od suštinskog je značaja da ovi rezervoari ostanu prazni preko zime. U protivnom će se zgusnuti i blokirati sprovodna creva. Svu tečnost treba iscediti i ceo sistem isprati vodom.

Pneumatici i kaiševi

Ostavite sve kaiševe pravilno zategnute i pneumatike na normalnim pritiscima. Periodično tokom zime, silažni kombajn treba startovati i ostaviti da postigne radnu temperaturu, da bi se AdBlue povremeno koristio. Pomeranjem mašine blago sa njegove trenutne pozicije, će sprečiti formiranje spljoštenih mesta na pneumaticima. S obzirom da mašina neće dugo biti van operacije, nema potrebe da se podigne na klocne i točkovi odignu od podloge.

Adama Forapro 1120x180

Kao što važi za većinu mašina koje ne rade duže vreme, važno je da se proveri da je ručna kočnica opuštena, jer ima tendenciju da se zakoči ako je ostavljena u aktivnom položaju. Takođe savetuje izolaciju akumulatora kad se ne koristi duže vreme da bi se sprečio nestanak snage, što takođe predstavlja problem.

PROČITAJTE I...  Biodizel: Sopstvena proizvodnja goriva za mehanizaciju pravi značajnu uštedu

Hederi

Pružajući redovan servis hedera, omogućićete njihove nesmetane performanse i sledeće sezone. Posle pranja hedera, prskanjem dizela će održati čelik sjajnim, što će olakšati njihov rad sledeće godine.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Tekst preuzet sa portala: https://issuu.com/farmersguardian/docs/farmers_guardian_12th_october_2018

Prethodni tekstFotkaj plod i uvećaj rod – Povrće iz Đurđeva
Sledeći tekstKiseli kupus i ajvar iz Bačke Palanke

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime