Sejalica za kvalitet performansi

0
89
Agrosaveti - sejalica - 01

Jedan farmer je postavio svoje ciljeve konstantno proizvodeći visoko-kvalitetnu mlinsku pšenicu. CPM je pogledao jednu od sejalica sa kojima on misli da je ovo moguće postići.

TRIMAxX-Vertigo-1120x180 (1)

Ključno za svaki biznis je da se identifikuje i snabdeva ono što tržište želi. To se čini logičnom izjavom. Ponekad, kada se bavite poljoprivredom, morate napraviti korak unazad i ponovo se upoznati sa tim konceptom, umesto da pognete glavu i nastavljate bez obzira.

Fitofert kukuruz 980x250px

Stefan Kregs (Stephen Craggs), iz okruga Durham, ima farmu od 800 ha u East Close, Sledgefield, dosledno proizvodeći visokokvalitetnu mlinsku pšenicu za otkupljivače kao što su ADM, Varburtons, Hovis i Jacobs preko Bradshavs-a od Driffield-a.

TRIMAxX-Vertigo-1120x180

Bavi se poljoprivredom zajedno sa ocem Rejom i bratom Ijanom. Osvojio je prvu nagradu u Mlinskom Izazovu 2013. – prvi i jedini put kako se takmičio.

Agrosaveti - sejalica - Stephen -Cragg - 02

,,Odlučio sam da se prijavim na takmičenje 2013. godine, jer je sezona bila izuzetno teška. Uprkos tome, naša pšenica je stajala uspravno kao i uvek.ʻʻ

CUSTODIA--1120x180

Uzgajati pšenicu do takvog kvaliteta iz godine u godinu nije lako, napominje on. Naročito u oblasti kao što je okrug Durham gde duvaju hladni vetrovi i morska magla. U senci Peninske planine čini je skoro najtežim uslovima za uzgoj.

Konstantno pšenica

Farma je, pre pravila o trostrukom usevu, poslednjih oko 15 godina bila pod kontinualnim procesom mlevenja pšenice, objašnjava Stefan Kregs.

,,Sada smo se prilagodili da uzgajamo prolećnu pšenicu i kiselinsku uljanu repicu HEAR.ʻʻ – kaže on.

Tradicionalno, uzgajaju se sorte pšenice Solstice i Crusoe, ali se takođe uzgaja i nova sorta Skifall.

,,Prvi znakovi deluju obećavajuće i pekari su testirali uzorke kako bi zaključiti ponašanje tokom procesa prerade.ʻʻ

Agrosaveti - sejalica - terrasem - 03

Zemljište namenjeno za proizvodnju prolećne pšenice se ore posle kombajniranja i ostavlja da se smrzne preko zime pre setve na proleće. Poslednjih nekoliko godina, izbor je bio Tybalt.

Prinosi redovno premašuju 10 t/ha. To je prilično prosečan osnovni prinos za kojim treba težiti, veruje Stefan Kregs.

,,Sa pravilom trostrukog useva vraćaju se kulture u našu rotaciju sa kojom smo skoro izgubili sveopštu prednost. Sa našom vlažnom klimom ponekad može biti problema sa korenovim sistemom prema čemu smo morali da se prilagodimo.ʻʻ – dodaje on.

Kompletno zemljište se ore kombajnom (New Holland T10.90 na gusenicama sa hederom od 10,6 m). Gotovo sva slama se usitnjava da se nutrijenti vrate zemljištu.

,,U ovom kraju, nikad se ne isušuje previše tako da ne moramo da brinemo o prevrtanju plastice više nego što smo možemo.ʻʻ

Iako vrsta zemljišta varira u okviru farme, uglavnom je to teška glinasta ilovača. Zbog svog visokog udela magnezijuma, tlo može brzo da se stvrdne ako se ne dira, objašnjava Stefan Kregs.

,,Oranjem se otvara zemljište i dopušta vazduhu da dopre. Takođe možemo da primeno poprilične količine krečnog kalcijuma, uglavnom u formi Limex-a od fabrike šećera u Newark-u. Kad je ranije bio York, bilo je mnogo bliže.ʻʻ – dodaje on.

Analiza svake tri godine

Ponekad se koristi kreč iz kamenoloma, ali Stefan Kregs veruje da je Limex dobar svestrani proizvod. Ovo se izvodi skoro jednom na 5 godina. Sa trenutno sadržanom uljanom repicom u rotaciji izvodi se ranije zbog rezultata u pikovima pH vrednosti za kojima uljana repica žudi. SGS uzorci zemljišta se uzimaju svake tri godine.

PROČITAJTE I...  Lemken sejalica - Pojedinačni prohod, prednost zemljištu

Sa činjenicom da se sve ore posle kombajniranja, farma koristi dva pluga: desetobrazni Naud i dvanaestobrazni Gregoire Besson.

Dva Challenger-a, 765 i 865, se bave oranjem dok dva Fendt-a, 930 i 936 su zadužena za pripremu roto-drljačom, koja se izvodi odmah posle oranja na jesen. Tri 6 metarska Kuhn-a znači da se posed brzo i efikasno pokrije kad je potrebno.

,,Čak i kad zemljište postane lepljivo, i dalje je moguće obrađivati zemlju sa roto-drljačom.ʻʻ – objašnjava on. ‚‚Da li zemljište dobije sekundarni prohod sa drljačom uveliko zavisi on tipa sezone-godine kakva je bila, ali se uglavnom izvodi pojedinačni prohod.ʻʻ

Usev se potom zasniva sa 8 m Pöttinger Terrasem sejalicom. ,,Plan je uvek da započnemo sa Pöttinger-om i nastavimo koliko možemo da postignemo.ʻʻ – smatra Stefan Kregs.

,,Pravi je žderač hektara i ubrzo imate odrađenih 1000 jutara. Dokle god ste odradili većinu, jedan deo pritiska je uklonjen.ʻʻ – dodaje on. ,,Sviđa mi se da većina zemljišta zalazi poorano u zimu, jer onda znam da će primiti mnogo kiše.ʻʻ Ako zemljište postane suviše vlažno, Kuhn-ova sejalica stupa na scenu.

Nakon pregleda mnogih drugih sejalica, što se Stefanu Kregsu prvenstveno svidelo kod Pöttinger Terrasem diskosne sejalice su jasne brazdice. ,,Samo probajte da koraknete ka jednom od drugih proizvođača i jednostavno ne možete. Sa C8 je jednostavno manje komplikovano, lako sprovodljivo i možete napraviti taj korak. Takođe je snažna, ne-besmislena oprema i ekstremno valjano izrađena.ʻʻ

Terrasem vučna sejalica

Asortiman Terrasem vučenih sejalica dolazi u radnim zahvatima od 3 do 9 m, a Kregs se pre tri godine odlučio za 8 metarsku verziju radi prilagođavanja postojećem sistemu. Ovi veći sklopivi modeli imaju iste komponente kao i kruti, ali su dizajnirani da se kreću vertikalno zbog prilagođavanju zemljišnim konturama po celoj radnoj širini mašine, održavajući jednak kontakt i pritisak. Sklopive sekcije su snabdevene sa akumulatorima napunjenim azotom radi osiguranja jednakog pritiska u bilo kom radnom položaju.

Umesto zasebne šasije, Terrasem je prihvatio kombinovani koncept pakera i šasije, što znači da se ne koristi samo masa efektivno nego i dužina mašine može da se održi na minimumu zbog manevarskih sposobnosti i stabilnosti na valovitom terenu.

Kad su na drumu, bočne sekcije su sklopljene da se omogući transportna širina od 3 m i dva točka u sredini su podignuti radi poboljšanja stabilnosti.

,,Masa se prenosi na četiri točka – po dva iza svakog traga traktora – prenoseći daleko više tereta na ove pneumatike i čineći je ultimativno daleko bezbednijom pri kretanju putevima, što ja smatram da je veoma pametno.ʻʻ

Model Stefana Kregs-a je specifikovan sa hidrauličnim kočnicama dozvoljavajući transport na drumu 40 km/h, legalno.

Kombinovani paker i točak su locirani između diska tanjirače i setvenih sekcija mašine. Gumeni paker valjak se sastoji od pneumatika dimenzija 425/55 R17, pri čemu svaki ima svoj zasebni sistem amortizacije i komprimuje četiri reda semena. Jednostavan dizajn i fleksione karakteristike pneumatika znači da su uglavnom samočišteći, nešto sa čime je Stefan Kregs veoma zadovoljan.

Ofset konfiguracija

,,Ozubljeni točkovi velikog prečnika stalno se okreću, čak i kada su lepljivi uslovi.ʻʻ – smatra on. ,,A ofset konfiguracija takođe čini da se paker lakše čisti pošto se kreće tragovima traktora pre nego da mu se suprotstavlja. Stvarno je bitno održavati točkove sposobnim za okretanje, jer mašina prelazi masu od 10 t i završili biste veoma brzo ako morate da se zaustavite kad je previše vlažno.ʻʻ

Sejalica je podržana sa svih 16 točkova na uvratini, jer šasija uvek ostaje u istoj poziciji – podižu se samo tanjiri i ulagači.

PROČITAJTE I...  Sejalica prilagođena usevu i zemljištu

Konačno, kao i kod svakog idealnog setvenog scenarija, cilj je da se kreira nivo pripreme sa fino usitnjenim zemljištem na setvenoj dubini. Mada se svo zemljište ore i priprema roto-drljačom na East Close farmi, dvoredna diskosna tanjirača i dalje ima svoju primenu na ponekad teškim zemljištima, pogotovo na graničnim zonama.

Diskovi od 510 mm su montirani na robusnoj kvadratnoj poprečnoj cevi sa 4 gumena elementa. Oni dozvoljavaju diskovima da izbegavaju kamenje i nalaze se po dva na svakom nosaču. Ležajevi se permanentno podmazuju dok metalna oplata drži zaptivku na mestu radi zaštite od oštećenja i prašine.

Svaka poprečna greda ima beskonačno varijabilno hidraulično podešavanje dubine. Može da se kontroliše nezavisno jedna od druge. Opružno montirane ivične oplate su standardne radi sprečavanja da se zemljište izbacuje van radnog zahvata. Ako je neophodno, nivelirajuća daska može da se montira između diskova tanjirače i gumenog paker valjka, kaže kompanija.

C8 ima lako-punjivi rezervoar semena. Zapremine 5100 litara sa namotavajućom ceradom da je učini rezistentnom na prašinu i vodo-otpornom. Utovarna platforma olakšava otvaranje pokrivne cerade pri procesu punjenja. Stefan Kregs kaže da bi bilo poželjno da postoji još jedna platforma radi olakšanja pristupa dozirajućoj jedinici jer u ovom trenutku znači prekoračiti diskove.

Sistem za doziranje

Terrasem-ov sistem za doziranje može da obezbedi setvene norme od 0,6 do 350 kg/ha. Bunker ima pametni sistem nadgledanja nivoa sadržaja.

,,Karakteristika koja mi se veoma sviđa je laser sistem praćenja nivoa u rezervoaru. To vam daje precizne informacije koliko tačno semena imate u bunkeru. To je kao da imate stakleni otvor sa graduisanim nivoima količine i otklanja potrebu da pogađate da li možete da odradite još jedan prohod ili ne. Čak i za koliko prohoda je preostalo semena.ʻʻ

Dupli diskosni ulagači, svaki montiran na nezavisnom paralelogramskom mehanizmu znači da prate konture zemljišta. Vođeni su nagaznim točkovima da bi osigurali uniformno dubinsko depoziranje semena. Ova dubina se podešava mehanički od centralne tačke. Pritisak ulagača se primenjuje hidraulično iz kabine i može da varira u opsegu od 40 do 120 kg, zavisno od uslova.

,,Kontrola pritiska u pokretu je veoma dobra odlika koja nam dozvoljava da menjamo pritisak tokom rada na parceli. Na primer, možete da posejete celu parcelu sa jednim pritiskom, a na uvratini gde tlo može da bude lepljivo, pritisak se može smanjiti. Možete prelaziti preko problematičnih zona bez buldoziranja zemlje.ʻʻ

Ovo takođe važi za teže, grublje regije sa veoma velikim grudvama, dodaje on. ,,Ako smanjite pritisak masa samo prolazi kroz nju ali i dalje seje uniformno. Masa je veoma dobro raspoređena na svim pneumaticima. Zadovoljan sam sa opsegom pritiska ulagača, što je više nego dovoljno za naše uslove.ʻʻ

Karakteristike farme

R Craggs, East Close Farm, Stockton on Tees

 • Zemljišni posed: 800 ha, u vlasništvu
 • Tip zemljišta: teška glinasta ilovača
 • Uzgajani usevi: ozima pšenica (Solstice, Crusoe i Skyfall), prolećna pšenica (Tybalt) i uljana repica (HEAR)
 • Sejalica: 8 metarski Pöttinger Terrasem C8, Kuhn kombinovana sejalica od 5 m
 • Kombajn: NH10.90 Smartrax sa hederom od 10,6 m
 • Matični traktori: Challenger 765 i 865; Fendt 930 i 936
 • Plugovi: desetobrazni Naud; dvanaestobrazni Gregoire Besson
 • Rotaciona drljača: dva primerka Kuhn od 6 metara
PROČITAJTE I...  Sejalice – kreću u tajnu akciju

Iz razloga što sklopivi C8 ima trodelni dizajn rama, što mu dozvoljava vertikalnu slobodu kretanja do 5°. Omogućeno je praćenje konture terena preko cele širine radnog zahvata, prema rečima Pöttinger-a. Sem ovog, montiranjem ulagača iza rama točkova za rekonsolidaciju preko nosećeg rama u tri tačke, svakom je omogućeno slobodno kretanje spram zemljišnih kontura.

C8 ima dva električno pogonjena dozirajuća sistema kontrolisana preko radar senzora. Količina sprovedenog semena može da se kontroliše iz kabine. Ventilator je pogonjen hidraulično usled čega se velika količina vazduha dovodi u sistem pri maloj brzini. To znači da je seme zaštićeno od oštećenja. Njegov zaštitni tretman je očuvan sa manje buke nego kod drugih sejalica, dodaje Stefan Kregs.

Dve razvodne glave se snabdevaju preko uzlaznih creva koje ravnomerno sprovode seme putem vazdušne struje na svaki od zasebnih izlaza. Standardni međuredni razmak je 125 mm dok su mogući distributivni slotovi za one koji žele veće međuredne razmake.

,,Za diskosnu sejalicu, ovi razmaci su prilično ali u momentu smo zaključili da nam odgovaraju. Možemo da nabavimo i ,,lažne setvene pločeʻʻ ako želimo u budućnosti.ʻʻ

Sistem stalnih tragova

Sistem stalnih tragova zatvara ili tri ili pet setvenih redova po traci sa svim semenom koje se vraća u razdelnu cev-glavu pri čemu se redukuje setvena norma.

,,Indikatori stalnih tragova su mogli da budu malo veći da bi ih lakše video iz kabine. Dosadna karakteristika je kontrola markera stalnih tragova. Bilo bi bolje da je na zasebnom ventilu jer nema načina zaustavljanja procesa. Ako se pri sledećem prohodu naiđe na telegrafski stub, morate ponovo da započnete celu sekvencu. Samo bi trebalo da je na zasebnom ventilu i to bi rešilo ovaj problem.ʻʻ

Prema rečima Pöttinger-a, sada je moguće da se ovakve regije odrade nezavisno u toku rada, što prevazilazi ovu problematiku.

Kada se radi o početku sledeće sezone, samo je potrebno oko pola sata da se ponovo upoznate sa podešavanjima i osobinama, kaže Stefan Kregs.

Odlučio se za zasebni monitor pre nego za korišćenje ISOBUS-a na traktoru. Delimično zbog sekundarne vrednosti kad dođe momenat da se sejalica proda i takođe smatra da je ekran sa membranskim tasterima jednostavan i lak za korišćenje. Takođe se odlučio za Artis ekran pre nego za Artis+. To znači da se funkcije kontrolišu preko hidrauličnih izvoda traktora umesto elektrohidraulično koristeći daljinski upravljač.

Tehničke karakteristike: Sejalica Pöttinger Terrasem C8

 • Radni zahvat: 8 m
 • Broj ulagača: 64
 • Međuredni razmak: 125 mm
 • Prečnik diskosnog ulagača: 380 mm
 • Pritisak ulagača: 40 – 120 kg
 • Prečnik nagaznog, točka za rekonsolidaciju: 380 mm
 • Diskovi tanjirače: 62
 • Prečnik diskova tanjirače: 510 mm
 • Zapremina rezervoara za seme: 4000 litara
 • Zapremina sa ekstenzijom: 5100 litara
 • Visina punjenja: 2,65 m
 • Dužina: 8,24 m
 • Transportna širina: 3 m
 • Pneumatici: 16 x 425/55 R17
 • Potrebna pogonska snaga: od 270 ks
 • Masa: 10700 kg

Autor: Emili Padfild (Emily Padfield)

Izvor: CPM

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime