Čudesna čičoka i njena primena u stočarstvu

0
953
cicoka
Foto: Wikimedia/Autor Paul Fenwick, - CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sunroot_top.jpg

Čičoka je biljka bogata proteinima koju od pre nekoliko godina, u sve većem broju, gaje stočari kod nas, jer su uvideli da je silaža od čičoke mnogo bogatija proteinima u odnosu na kukuruznu silažu. Silaža od čičole je 16% više proteinska.

Spyrale Adama 1120x1080

Osim u pogledu proteina silaža od čičoke je bolja jer se količinski dobija 4 x više po hektaru. Po jednom hektaru čičoka rodi od 150-200 tona.

U početku ulaganja su nešto veća, ali to je višegodišnja biljka i ne seje se narednih 10-20 godina. Cena semena je 1,20 evra za kilogram. Na jednom hektaru potrebno je posejati 1.200 kilograma semena, prosečan broj biljaka po hektaru je 55.000.

LIBRETO 1120x180

Silaža od čičoke

Osim nadzemnog dela biljke koji se koristi za silažu, podzemni deo biljke – krtola daje 50 tona kada se za silažu skida nadzemni deo. Za silažu nije neophodno da se vadi krtola, a naredne godine se dobija više mase za  oko 30 %.

Čičoka može da se silira i do dva puta godišnje, ali tada nema krtole. Inače, krtola ove biljke je veoma lekovita pa se često koristi i u ljudskoj ishrani.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u Orahovu

Od čičoke može da se pravi i pelet koji ima visokokalorijsku vrednost i dugo gori. Za sada je to još u povoju, mada već nekoliko poljoprivrednika u Srbiji koji su se uverili u svojstva ove biljke, počeli su da prave pored silaže i pelet.

Stočari se sve više okreću proizvodnji silaže jer košta manje od jednog dinara.
150 t/ha =0.50 din/kg, dok je kukuruzna oko 5 dinara.

Čičoka je biljka 21 veka, koja daje izvanredne prinose uz jednostavnu agrotehniku, a otporna je na sve vremenske uticaje i bolesti. Proizvodnja je jako jeftina kada se uzme u obzir da se sadni materijal kupuje samo jednom, a eksploatiše deset do dvadeset godina.

Čičoka je u Evropu preneta iz Amerike u 17. veku, a kod nas je poznata i kao divlji krompir. Umesto skroba sadrži inulin – probiotik koji pospešuje razvoj korisnih bakterija u crevima. Dobar je izvor kalijuma i fosfora, sadrži kalcijum, magnezijum i gvožđe, izvor je esencijalnih amino-kiselina koje organizam ne može da proizvede.

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstNAPS poziva poljoprivrednike da se udruže i direktno dogovore sa uvoznicima đubriva
Sledeći tekstSejalica prilagođena usevu i zemljištu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime