Aberdin Angus goveda: Dobra reprodukcija u skromnim uslovima

0
247

Nepregledni pašnjaci, jato čvoraka i krdo goveda –ovo je prizor koji neodoljivo podseća na neki od američkih rančeva, koji smo često viđali u filmovima. Ova goveda nisu američka, uvezena su iz Češke, Rumunije i Mađarske, škotskog su porekla, a veoma dobro su se aklimatizovala na naše podneblje. Stotinu jedanaest priplodnih grla rase Aberdin Angus, u vlasništvu su Žarice Mijatova, uzornog poljoprivrednika iz banatskog sela Taraš, nedaleko od Zrenjanina, koji je među retkim stočarima u tom delu Vojvodine, koji se odlučio za njihov uzgoj. Kako kaže, većina stočara koje poznaje, se povlače iz te proizvodnje, a njega još uvek nisu napustili optimizam i vera u to da će imati uspeha u tom poslu.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Država daje 50 odsto za kupovinu Angusa

Deo sredstava za kupovinu grla obezbedila je porodica Mijatov, dok je 50 odsto novca dala država u vidu subvencije, što je ogroman podsticaj za osnaživanje jednog gazdinstva i unapređenje proizvodnje, ističe Žarica. Najveća prednost ove rase, navodi on, jeste mogućnost dobre reprodukcije i tovnih osobina u relativno skromnim uslovima, na travnatim površinama, uz minimalno angažovanje radne snage i idealna je za gajenje u Srbiji.

PROČITAJTE I...  Savet STRUČNJAKA za PRAVILNU proizvodnju KUKURUZNE SILAŽE

Grla Žarice Mijatova, koja su pod budnim okom lokalnog pastira i dva mađarska pulina, slobodno se kreću i pasu tokom najvećeg dela godine, od jutra do predvečerja. Uveče se vraćaju u objekte, gde im se daje dodatni obrok, koncentrat, livadsko seno i slama.

Magnetic 1120x185px

Stočni fond u Tarašu drastično smanjen, pašnjaci neiskorišćeni

Ovaj vredni poljoprivrednik kaže da u njihovom selu ima više od hiljadu hektara državne zemlje, na kojoj nema stoke na ispaši, a nekada se tu, pod vedrim banatskim nebom, napasalo oko tri hiljade ovaca, pet stotina goveda i dve stotine svinja. Stočni fond u selu je drastično smanjen, što je zabrinjavajući podatak, zbog kojeg bi država morala odlučnije da reaguje, smatra naš sagovornik.

Paša je najbolji vid ishrane za njegovo krdo, a proteklih meseci se uverio u to da su prilagodljive i veoma otporne životinje, veterinari gotovo da i nemaju posla kada dođu u obilazak. Naš domaćin nije jedini koji na ovaj način gaji anguse. Na primer, u Novom Sklankamenu postoje namenski zasnovani pašnjaci za ishranu angusa, te su goveda od proleća do jeseni samo na ispaši.

ExelGrow Adama 1120x180
goveda angus 1
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Angus i sistem krava – tele 

Ovaj taraški domaćin, opredelio se za sistem uzgoja krava –tele, koji je najisplativiji, pre svega, onim farmerima koji raspolažu sa pašnjacima. Nabrajajući razloge zbog kojih se odlučio za taj vid proizvodnje goveda rase angus, Žarica kaže da su manja ulaganja i u izgradnju štala, jer krave u njima provode samo u zimskim danima, manji su troškovi za mehanizaciju, radnu snagu i veterinarske usluge, siguran je plasman i solidna cena na tržištu.

PROČITAJTE I...  Tov junadi u selu Ečka

Tele nakon 6 meseci uz majku, treba da dostigne do 250 kilograma, tada prilikom prodaje možete za njega da dobijete između 600 i 700 evra, priča nam Mijatov. Osim toga, država subvencioniše svako grlo sa 40 hiljada dinara, što nije zanemarljiva suma, ako se ima u vidu činjenica, da su ulaganja znatno manja nego u mlečnom govedarstvu.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Cilj Mijatova je da utrostruči svoje stado za tri godine

Porodica Mijatov jedna je od najistaknutijih u tom malom banatskom selu, nadomak Zrenjanina. Obrađuju oko 200 hektara svojih oranica i još toliko uslužno, i to najsavremenijom mehanizacijom, a za tri decenije bavljenja poljoprivredom, obreli su se i u povrtarstvu, mlečnom govedarstvu, imali su ambiciozne planove i oko podizanja savremene plantaže jabuka. Popularizacija Aberdin Angus rase goveda im je nova misija, kaže Žarica i bez imalo kolebanja u glasu, prognozira da će na pašnjacima, koje je zakupio, za tri godine pasti tri puta više grla od sadašnjeg.

Sagovornik: Žarica Mijatov, stočar iz Taraša

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice
Prethodni tekstMalverzacije uvoznika NPK đubriva: Duplo manje kalijuma nego što piše na ambalaži
Sledeći tekstUzgoj ranog kupusa – sadnja rasada, zalivanje i prihrana

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime