Ergela KONJA u Kačarevu

0
577

Predrag Marčetić iz Kačareva, po struci je juvelir, zaljubljen u prirodu, selo i životinje, dugi niz godina imao zlatarsku radnju, da bi se vremenom preorijentisao na poljoprivredu i  konje. Pored tri sina, supruge, koja je zaposlena kao prosvetni radnik, i mnoštva drugih obaveza, naš sagovornik je našao vremena da razvije svoju ljubav prema konjima. Pre konja na imanje su došle svinje, smeštene nedaleko od ergele. Farma se polako proširuje, jer se prave planovi za povećanje proizvodnje.

Adama Maganic 1120x180

Bosanski brdski konj je autohtona pasmina konja koja se, osim u Bosni i Hercegovini, može naći i u Crnoj Gori, delovima Srbije, Makedonije i Hrvatske. Po međunarodnoj klasifikaciji bosanski brdski konj spada u kategoriju ponija, pa se shodno tome koristi i njegov naziv „bosanski poni“. Ova rasa je ugrožena, a naš sagovornik kaže da je spasao nekolicinu konja koji su u veoma lošoj kondiciji stigli kod njega na farmu.

Daleki potomci divljih konja

U nauci je prihvaćeno stanovište da su konji ove pasmine daleki potomci divljih konja koji su ukrštanjem sa arapskim konjima oformili pasminu današnjeg Bosanskog brdskog konja. To je konj čelične telesne građe, nesrazmerne snage, otporan na bolesti, snažne konstitucije i velike izdržljivosti, vrlo dobro prilagođen klimatskim prilikama područja na kojem živi, a zadovoljava se skromnom ishranom i smeštajem. Pored bosansko brdskih konja na ergeli se nalaze i čistokrvni arapski konji koji imaju dosta sličnosti i zajedničkih karakteristika sa konjima iz Bosne.

MPS baneri II

U planu škola jahanja

Konji su stigli na farmu u trenutku drastičnog povećanja cena hrane, izdržavanje 60 grla nije mala stavka u budžetu gazdinstva, pa se hrana dokupljuje i pažljivo se kalkuliše sa svakim dinarom.

PROČITAJTE I...  Fruškogorski konji i škola jahanja

Predrag planira da u skorije vreme u sklopu farme osmisli još propratnih sadržaja namenjenih prvenstveno za decu, koja će moći da pohađaju školu jahanja i upoznaju se sa životom na selu.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Kačarevo će uskoro postati zanimljiva turistička destinacija i atrakcija za sve ljude koji žele da pobegnu od ubrzanog tempa života u gradu i dan provedu upravo na jednoj ovakvoj farmi.

Opširnije pogledajte u prilogu gore.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Sagovornik: Predrag Marčetić, stočar i uzgajivač konja iz Kačareva

Prethodni tekstUdruženje Agroprofit: Neće biti nestašice junećeg mesa
Sledeći tekstJesenje suzbijanje korova u uljanoj repici

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime