Farma ovaca i svinja u selu Vašica

0
187
Agrosaveti---farma-ovaca-i-svinja---02
Timac AGRO

Porodica Adamov iz sela Vašica kod Šida se oduvek bavi stočarstvom. Zbog niske otkupne cene, nekadašnju proizvodnju mleka su zamenili uzgojem ovaca i svinja. Utovi se i poneko june, kaže naš domaćin Stanislav, ali primat je na tovu ovaca i svinja.

Web-baner-OSR-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

“Najviše imamo ovaca, oko 300 komada, umatičene su. Ove godine se jako slabo prodaju jaganjci, valjda zbog korone. Nedavno smo Agropapuku prodali jagnjadi po 200 dinara. Nema slavlja, svadbi, slabo sve ide. Ono što je išlo za izvoz, otišlo je po 240 dinara.” – kaže Stanislav.

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

Cena je ispod svakog nivoa, dodaje naš domaćin, ali je problem bio i taj što kupaca praktično nije ni bilo. Na sve to, dogovorena prodaja putem konkursa za mlade je takođe propala, te su se mnogi ovčari našli u problemu i sa velikim viškom životinja.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti---farma-ovaca-i-svinja---01

“Mi smo imali dogovorenu prodaju 50 šiljegica, ali je konkurs ugašen. One su se već i ojagnjile u međuvremenu. Osim toga imali smo i još 50 za prodaju, kao priplodni materijal. Sve nam je to sada ostalo, a nisam računa na toliki broj životinja. Nemam sad ni prostora, a treba nam i novaca.” – dodaje naš domaćin.

Banner_728x90

CENA TOVLJENIKA OD OKO 150 DINARA NIJE DOVOLJNA ZA ZARADU

Adamovi se bave i tovom svinja, jer svaštariti se mora, kaže nam naš domaćin. Tovljenicima je cena pala, te ni tu situacija nije zadovoljavajuća, ističe Stanislav.

Biofor baner 728x90

“To nam je da se pokrijemo, jer nismo kupovali prasad. Imam godišnje oko 80 prasića, pola prodam, a pola ostavim za tov. Cena svinja je pala, sada je oko 150 dinara, kako čujem, uskoro ću imati za prodaju, pa se nadam da će malo skočiti.” – kaže Stanislav.

PROČITAJTE I...  Uzgoj ILe de France ovaca u selu Baluga Ljubićka

Agrosaveti---farma-ovaca-i-svinja---03

NEOPHODNO UVESTI POLJOPRIVREDNO GORIVO

Poljoprivredna proizvodnja je skupa, ističe naš sagovornik, inputi koji je prate ne prate cenu proizvedenog, te razlike su velike, pa je veoma teško balansirati, kaže Stanislav. On dodaje da je stavka broj jedan nafta, te kada bi država tu pomogla, priča bi bila drugačija.

“Nafta nam je najskuplja u regionu, a subvencije najmanje. U Hrvatsku često idem, majka mi je tamo, imaju 330 eura po hektaru, mi imamo 30, gorivo za poljoprivredu im je 50 dinara, a kod nas 130 dinara. To je velika razlika. Puno nafte trošimo, daleko nam je i zemlja.” – kaže Adamov Stanislav.

Adamovi obrađuju 30-ak jutara zemlje i sve što proizvedu je za potrebe farme. Godina je za sada dobra, te se nadaju i visokim prinosima soje i kukuruza.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime