Mašina za izuzimanje silaže

0
4300
Agrosaveti - masina za izuzimanje silaze - 03

Prema nekim procenama, u oborima Srbije danas ima više od tri miliona tovljenika. Računica za pripremu hrane za ova grla, iz godine u godinu je sve veća, i pored sve težih poljoprivednih godina za proizvođače. Teži se uštedi na svakom gazdinstvu i farmi, ali istraživanja pokazuju da zapravo, greške prilikom pripremanja silaže za ishranu stoke i te kako dodatno koštaju farmere, kaže Milan Miladinović iz firme Consor Agrar.

Spyrale Adama 1120x1080

Skoro 90% ljudi na nepravilan način izuzima silažu, a to najviše znači da čupaju, ili telehendlerima ili sa prednjim utovarivačima. Time stvaraju džepove, time stvaraju mogućnost za pojavu mikroorganizama, buđi i plesni, gubitka suve materije, pa samim time nemaju ni kvalitetnu hranu.

Agrosaveti - masina za izuzimanje silaze - 02

Tim povodom, na farmi Zemljoradničke zadruge „Klek“ proizvođačima je u jeku silažne sezone, predstavljena jedinstvena mašina na Balkanu za pravilno izuzimanje silaže. Milan Miladinović iz novosadskog Consors agrara kaže da je ušteda sa ovom mehanizacijom mnogostruka, ne samo finansijski već i u ljudstvu.

Sa ovom mašinom sam hteo da pokažem da na nekoliko načina proljoprivrednici mogu da uštede. Pre svega na gubicima na trenč-silosima, drugi benefit je zdrava hrana koju dobiju koristeći ovu mašinu, jer ovako krava neće trošiti energiju na svarivanje gubitaka, već će svu svoju energiju potrošiti na proizvodnju mleka ili mesa. To je glavna zamisao i zato smo uvezli ovu mašinu i prodali je ljudima koji su razumeli prednosti i ono što je najvažnije da oni posle tri meseca upotrebe nemaju niti jedni zamerku. Postoji jedna izreka da su najveći stresovi kod krava temperatura, hrana i čovek. Na prvu ne možemo uvek uticati, ali na druge dve svakako. Ovo je mašina koja je veoma jednostavna i koja na kvalitetan način izuzima silažu. Samohodna je, pogon je na električnu energiju, a može biti i sa dizel motorom. Za njeno rukovanje, potreban je samo jedan radnik.

PROČITAJTE I...  Inovativni model udruživanja poljoprivrednika u Šapcu

Taurus 4190 je jedinstvena mašina za izuzimanje silaže italijanske kompanije Gonela. Može da ide i do 4 metra u visinu, sa 190 širine transportera i maksimalnom produktivnošću od 40 tona po satu. Brojčano gledano, kod farmera koji imaju 100 i više grla, utroškom od oko 30 kilograma silaže po grlu i prosečnim gubicima u trenč silosima do 20 odsto, godišnja ušteda je pokazalo se, oko 3200 evra samo u silosima.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Prethodni tekstPravci razvoja traktora i obnovljivih izvora energije
Sledeći tekstStoti New Holland traktor na njivi

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime