Farma ovaca u Obrovcu – Početak je najteži

0
978
Agrosaveti farma ovaca Il de france Obrovac 01

U Obrovcu, kako mnogi kažu “srpskoj prestonici il de fransa”, obišli smo jednu mladu farmu nastalu pre tri godine. Kako nam je rekao naš domaćin, Stanko Olić, nekada je na njihovom gazdinstvu bilo ovaca koje su prodali pre desetak godina, da bi se pre tri godine vratili ovoj grani stočarsta na jedan ozbiljniji način. Trenutno imaju stotinak grla, a želja našeg domaćina je kvalitet, no za tako nešto je bio neophodan i kvantitet, te će u budućnosti raditi na oštrijoj selekciji.

Adama Maganic 1120x180

“Nekada smo imali virtemberg koji nije bio umatičen, onda smo to prodali i kupili il de fransa, umatičenog, a i u Obrovcu svi drže ovu rasu.” – kaže Stanko.

Želeo je Stanko da lagano povećava broj grla, pa iako nije očekivao da već ove godine ima 100 ovaca, situacija na tržištu je bila takva da je veći broj ostao na farmi. To je problem koji je pratio većinu ovčara, jer je loša prodaja jagnjadi za konzum, kao i kašnjenje konkursa za povraćaj prolongiralo ili onemogućilo prodaju. Nije bilo lako, kaže naš domaćin, ali sada mu to ne smeta.

MPS baneri II

Agrosaveti farma ovaca Il de france Obrovac 03

“Kada sam krenuo i jeste bio cilj doći do 100 grla, mada nisam mislio da će to tako brzo ići, nemam baš ni uslova za toliko, ali sada nisam nezadovoljan zbog toga. Jeste mi 50 životinja ostalo, što nisam planirao, ali pregurali smo. Nadam se da je najgore prošlo.” – dodaje naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Problemi u stočarstvu: SILOSI puni PAUČINE, kaže poljoprivrednik iz MAČVE

SELEKCIJOM DO KVALITETA

Poslednju turu je prodao pre dva-tri meseca, po ceni od 260 dinara, dodaje Stanko. Nada se da će nova jagnjad imati bolju cenu. Spomenuli smo već da naš domaćin od ove godine radi oštriju selekciju, kupio je nove ovnove, a s obzirom na to da mu je jagnjenje u toku, nada se i boljim rezultatima.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

“Nisam do sada bio zadovoljan sa indeksom jagnjenja, ali težimo da to popravimo. Ovo jagnjenje je već bolje krenulo, uzeli smo i malo kvalitetnije ovnove. Jedan je iz veštačke oplodnje, iz četvorki, drugi iz dvojki, pa se nadamo boljim rezultatima. Prošle godine sam imao 1,3, sad se nadam oko 1,5. Važno mi je da svake godine napravim boli rezultat, ne mogu ja da se takmičim sa onima koji godinama rade selekciju, ja sam tek na početku,  ali evo prve tri koje su se ojagnjile su se obliznile.” – kaže Stanko.

Agrosaveti farma ovaca Il de france Obrovac 02

KADA BI SUBVENCIJE BILE REDOVNIJE…

Sada je dakle došao trenutak da naš domaćin pravi svoje stado, a kako kaže, tome će se ozbiljno posvetiti. Cilj od sto grla je dostigao, sad ide dalje, planovi su okrenuti kvalitetnom priplodnom materijalu, te će na tome i raditi, kaže Stanko. Na subvencije se ne oslanja, ali one itekako dobro dođu.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

“Ima tu puno troškova, za smotre, za matičenje, za vakcine. To sve moramo uraditi, a subvencije kad dođu, nikad ne znaš kad će biti. Zato nije lako.” – ističe naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Uzgoj ovaca rase cigaja u selu Sakule

Stanko je inače zaposlen, bori se na dva fronta, ali ima želju da mu ovčarstvo bude osnovno zanimanje. To će ipak odrediti tržište, a ambicije i volje kod našeg domaćina svakako ne manjka.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Prethodni tekstGrimme EVO 290 kombajn za krompir – evolucija SE serije
Sledeći tekstStanje ozimih useva i prihrana pšenice

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime