Farma ovaca romanovske rase u Begeču

0
723
Agrosaveti---farma-ovaca---romanovska---Begec---01

Gledajući na ovčarstvo kao na investicioni potencijal, nekoliko mladih momaka podiglo je ovu farmu romanovskih ovaca. Farma ovaca je podignuta prošle godine. Naši domaćini kažu da je izbor pao na carsku ovcu zbog njenog velikog potencijala kada su jagnjad u pitanju.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

“Kapacitet farme je za 300-350 životinja, a trenutno ih imamo 200. Jagnjenje nam je u toku, prethodnu turu smo prodali, nešto klanicama, a nešto za dalji priplod.” – kaže Petar Zubac, naš domaćin.

Iako je ova 2020. godina izuzetno teška, naši domaćini su ipak uspeli da prodaju sve što su planirali, međutim, situacija sa epidemijom omela je planove mnogima, a otkupna cena jagnjadi za konzum je ispod svakog očekivanja.

Adama Sultan 1120x180

Agrosaveti---farma-ovaca---romanovska---Begec---02

“Cena je dosta depresivna, restorani ne rade punim kapacitetom, nema velikih okupljanja, itd. Sve to je ozbiljan udar na sve farme. Ljudi nisu mogli ni da prodaju. Mi smo imali sreću, jer smo imali dogovorenu prodaju, samo nas je jedno jagnjenje zadesilo po lošijoj ceni, sad se nadamo boljim rezultatima.” – kaže naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Svi ovčari pod jednu kapu

OBJEKAT NAPRAVLJEN KAKO BI OVCE UŽIVALE

Za sada im je koeficijent jagnjenja oko 1.7, bez i jednog uginuća, ističu naši domaćini. S obzirom na to da je reč o prvom jagnjenju, nadaju se još boljim rezultatima, jer su ovcama obezbedili maksimalno dobre uslove. Objekat je urađen tako da je ovcama u njemu veoma prijatno, pod je zemljani, materijali prirodni, ventilacija izuzetna, te su ambijentalni uslovi ispoštovani baš kako treba. Sve to pozitivno utiče na sama grla, te za sada sve ide po planu.

galenika psenica LG 1120x185px

“Imamo dobar odgovor od klanica što se tiče kvaliteta mesa, imamo dobru genetiku, a puno pažnje posvećujemo i samoj ishrani. Mi u sezoni obezbedimo svu neophodnu hranu za godinu dana, tako da ne može ništa da fali.” – ističe Petar.

Agrosaveti---farma-ovaca---romanovska---Begec---03

ZBOG TRŽIŠTA UDRUŽILE SE TRI FARME

Kako bi mogli tržištu da ponude veći broj jagnjadi, tri farme romanovskih ovaca su se udružile, te sve što rade, rade pod jednim konceptom kako bi proizveli ujednačen kvalitet.

Infinito Bayer 1120x180 V01

“Da, udružili smo se i napravili Udruženje romanovskih, to su farme iz Bača, Vajske i mi iz Begeča. Cilj nam je da zajedno radimo na nabavci hrane, na prodaji jaganjaca, da radimo na promociji rase. Da zajedno nastupamo na tržišti kao jedan ozbiljan dobavljač i jagnjadi i kvalitetnog priplodnog materijala.” – dodaje naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Farma krava i uzgoj ovaca u Savinom Selu

Ova farma ovaca ima za cilj 500 grla, te se naši domaćini nadaju i stabilizaciji tržišta, a ono na čemu će oni raditi u budućnosti, jeste podizanje genetike na još viši nivo.

Prethodni tekstNovosadski sajam – odgovoran prema građanima i privredi
Sledeći tekstProizvodnja cveća i isplativost investiranja u toplotne pumpe

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime