Uzgoj kokošaka: Fermentisana hrana tajna kvalitetnih jaja

0
2990
kokoska zivina
Foto: Pixabay

Jedna od bitnih stvari koje treba uraditi za kokoške je fermentacija hrane, jer sadrži dugu listu zdravstvenih benefiti. Pripremanje ovakve hrane nij teško, potrebno je da izdvojite samo par minuta nekoliko dana i možete uštedeti mnogo novca na hranu, a kokoške će biti prirodno zdravije i nosiće kvalitetnija jaja.

Adama Maganic 1120x180

Kokoške obožavaju fermentisanu hranu, čak više nego žitarice.
Lakto-fermentacija je proces kada korisne bakterije, koje se prirodno nalaze u okolini, stupe u interakciju sa hranom u kontrolisanom okruženju. Da bi se fermentisala hrana za kokoške, kontrolisano okruženje je zapravo obična tegla ili velika staklena posuda sa vodom. Bakterije pretvaraju skrob i šećer u hrani u mlečno-kisele bakterije. Ovo podstiče stvaranje prirodnih probiotika, snižava pH i sprečava rast štetnih bakterija u hrani.

Zašto fermentisati hranu za kokoške?

Brojni su razlozi, a to možete raditi redovno ili povremeno. Ukratko, može da poboljša njihovu probavu, apsorpciju hranljivih materija i ukupno zdravlje. Fermentisana hrana je vrlo efikasan način prehrane. Ona može da smanji količinu žitarica koje su potrebne i da smanji troškove za njihovu prehranu. I na kraju, ali ne i manje važno, može da doprinese boljem kvalitetu jaja.

MPS baneri II

Zdravstvene koristi

1) Bolja probava i apsorpcija hranljivih materija

Proces natapanja zrna kokošije hrane čini ih lakšim za varenje. Na najočigledniji način, omekšana hrana je nežnija za želudac. Sve žitarice, semenke, orašasti plodovi i ostale mahunarke sadrže nešto što se zove fitinska kiselina i druge inhibitore enzima. Fitinska kiselina može da oslabi apsorpciju određenih hranljivih materija i minerala, pa se zbog toga često zove “antinutrijentom”.

PROČITAJTE I...  Kako sprečiti toplotni stres kod koka nosilja

Proces namakanja i fermentacije žitarica i mahunarki u velikoj meri smanjuje sadržaj fitinske kiseline, što kokoškama olakšava varenje. Takođe, pokazalo se da fermentacija poboljšava sadržaj određenih vitamina u hrani, poput vitamina B.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

2) Dodani probiotici i imunološko zdravlje

Dok bakterije mlečne kiseline rade na fermentaciji hrane, populacije korisnih bakterija cvetaju. Rezultat su probiotici koji su odlični za probavu, imunitet i pobošanje zdravlja creva vaših koka.

Studije su pokazale da životinje koje unose probiotike fermentisanom hranom imaju snažniji imunološki sistem od onih koje se hrane standardnom suvom prehranom. Čak su istraživanja otkrila da nivo mlečno-kiselih bakterija u fermentisanoj hrani smanjuje pH creva kod kokošava dovoljno da otera bakterije osetljive na kiseline poput E.Coli i Salmonelle. To znači da, kod kokošaka koje konzumiraju fermentisanu hranu, manja je verovatnoća da se razviti infekcije.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

3) Jaja boljeg kvaliteta

Kokoške koje se hrane fermentisanom hranom daju jaja veće mase, sa debljom ljuskom nego kokoške na suvoj hrani. Ovo je dokazala studija objavljena u “Journal of British Poultry Science”. To znači da će biti mnogo manja verovatnoća pojave problema s polaganjem jaja.

PROČITAJTE I...  Uzgoj ŽIVINE - Ovi faktori utiču na NOSIVOST JAJA

Takođe, treba imati na umu da ono što ulazi od hrane u pticu, nalazi se i u njihovim jajima. Ako dobijaju vrhunsku hranu jaja će zauzvrat da budu hranljivija. Zbog toga su jaja od kokošaka u slobodnom uzgoju “zlatna” jaja u poređenju sa jajima od kokošaka koje se gaje na industrijskim farmama.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

 

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstČičak: Za nekog korov, a za nekog lek
Sledeći tekstOmogućena elektronska prijava u Centralni registar objekata

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime