Crna trulež grožđa: Pravi veliku štetu, a ovako se suzbija

0
733
crna trulez grozdja grozd
Foto: PIS Vojvodina
Prema navodima Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja (PIS) uočeni su simptomi bolesti pod nazivom crna trulež grožđa, a kod pojedinih grozdova oštećeno je i do 40% bobica.
Na teritoriji delovanja RC Zaječar zasadi vinove loze se u zavisnosti od lokaliteta i sortimenta nalaze u fazi početak šarka do šarak bobica (BBCH 81-83).
Vizuelnim pregledom zasada vinove loze na lokaciji Grljan uočeni su simptomi crne truleži grožđa (Guignardia bidwellii). 

Crna trulež grožđa – simptomi

Ovaj patogen napada sve delove biljke list, lastar i grozd. Prvi simptomi uočavaju se na listu u vidu svetlo-smeđih pega nepravilnog oblika oivičene tamno-mrkom zonom, a u okviru pega formiraju se crna telašca–piknidi.
Na grozdu se javljaju prvo žućkaste mrlje koje obuhvate celu bobicu koja se na kraju suši. Patogen prezimljava u mumificiranim grozdovima na čokotu ili na opalim bobicama na zemlji. Razvoju patogena pogoduju kišna proleća u vreme cvetenja loze.

Način suzbijanja

Crna trulež grožđa se uspešno suzbija u okviru mera zaštite koje se redovno sprovode fungicidima za suzbijanje plamenjače vinove loze, a koji imaju u sebi aktivne materije preventivnog delovanja (prema registraciji na bazi bakra ili kaptana).
Zaštita se sprovodi u periodu od dužine lastara 10-15cm do početka šarka. Pored hemijskih, veoma su važne i agrotehničke mere i to:
  • mehaničko uklanjane zaraženih lastara i grozdova sa čokota i njihovo uništavanje i
  • obavezno zaoravanje ostataka bobica na zemlji oko čokota loze.
Izvor: PIS
PROČITAJTE I...  Najskuplje grožđe na svetu: Za par kilograma može da se kupi stan!
Prethodni tekstNovosadski sajam neće naplaćivati brzi antigenski test
Sledeći tekstBiraš i bereš sam: Bračni par iz Gadžinog Hana ponudili samousluživanje u plastenicima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime