Jesenja setva i sadnja povrća na otvorenom

0
13571
sadnja rasada na otvorenom
Foto: Pexels

Tokom jeseni mogu se posejati i posaditi nekoliko vrsta povrća. Ova sadnja i setva su korisne jer sa njima obezbeđujemo svežu hranu u rano proleće.

Spyrale Adama 1120x1080

U našim klimatskim uslovima tokom jeseni se uglavnom sade salata, spanać, crni luk, srebrnjak, grašak, kupus. Prvo što je važno, to je odabir zimskih sorti, zatim, pravo vreme za setvu i adekvatna agrotehnika kako bi biljke podnele zimske uslove na otvorenom.

Nakon što se završi berba povrtarskih kultura koje su završile svoju vegetaciju, treba obaviti obradu i pripremu zemljišta za setvu ozimog povrća. Ostaci prethodnih biljaka mogu da se uklone ili zaoru. Treba zaorati potrebne količine organskog i/ili mineralnog đubriva. Količina đubriva se određuje na osnovu analize zemljišta i plana koje biljke ćemo saditi.

LIBRETO 1120x180

Povrće za jesenju setvu i sadnju

Kada su povoljni vremenski i zemljišni uslovi pristupa se setvi i sadnji ozimog povrća. Ozime sorte salate se rasađuju sa tri-četiri lista na razmak od 15-20 cm u redu, a između redova treba da je razmak 20-30 cm.

PROČITAJTE I...  Jesenja sadnja voćki: Saveti za odabir sadnica

Rasad kupusa se proizvodi u hladnim lejama na otvorenom, krajem avgusta i tokom septembra, da bi se rasađivao u oktobru. Sadi se jak rasad, da bi biljke mogle da se dobro ukorene pre zime. Prednost je što kupus stiže na berbu oko 20 dana ranije od kupusa koji je sađen tokom aprila. Sadi se na parcelama koje su zaklonjene od jakih vetrova, u kanale duboke oko 20 cm, tako da bankovi sa strane umanjuju uticaj hladnoće.

Za proizvodnju mladog luka koristi se krupan arpadžik, a sadnja se obavlja sa razmakom od 5 cm između biljaka i 20 cm između redova. Mladi luk može da se koristi za konzumaciju već od kraja februara. Krupan arpadžik se može i kasnije koristiti tokom zime u plasteniku za proizvodnju mladog luka.

Beli luk se, takođe, sadi u oktobru, a treba koristiti krupne čenove kako bi se razvile jake biljke. U redu je razmak 5-10 cm, a između redova 20-40 cm. Detaljno upustvo možete pročitati u članku: Jesenji BELI LUK – Oktobar je pravi mesec za sadnju.

PROČITAJTE I...  Vodić za uzgoj SPANAĆA

Ozimi spanać se može sejati do sredine oktobra, a berba je u proleće (mart-april). On u zimu ulazi sa 2-4 lista i takav prezimljava, da bi na proleće nastavio sa normalnim rastom. Za ozimu proizvodnju seje se u uzdignute gredice. U njima se manje zadržava voda kada se dogode veće padavine.

Krajem oktobra – početkom novembra mogu se sejati šargarepa i grašak (ako vremenski uslovi dozvole).

Referenca: PSSS
Snježana Vujinović, dipl.inž.

Prethodni tekstIsplata direktnih subvencija za poljoprivrednike do kraja nedelje
Sledeći tekstU toku je žetva kukuruza

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime