Krećemo se polako prema najdužem danu u godini, ali još uvek ima vremena da se u baštu dodaju predivne i korisne povrtarske kulture.
Mnogo toga možemo da posadimo u junu. Prva dekada juna je odlična za setvu kupusa i karfiola.U drugoj dekadi mogu se posejati rotkve i zimska endivija. U trećoj dekadi može da se rasađuje rasad kupusnjača (kupus, kelj, karfiol, keleraba za jesenju, odnosno zimsku potrošnju). U junu se sadi i praziluk. Za dobijanje kvalitetnog lažnog stabla (belog) najbolje ga je saditi u brazde dubine 10 do 15 cm. To doprinosi da lažno stablo ostane belo.
Sadite ove useve tamo gde će dobiti dovoljno sunca za brzi rast i pravovremenu berbu. Preporuka je da se doda kompost ili komercijalno organsko đubrivo pre sadnje. Takođe, mogu da se presađuju na stalno mesto artičoke. One se mogu uzgajati kao trajnice (u tom slučaju im je potreban razmak od 90 cm) ili kao dvogodišnje biljke (tada je dovoljan razmak od 45 cm).
Šta još možete posejati ili presaditi u junu?
– Cvekla,
– Sadnice brokolija (ako niste znali listovi brokolija su jestivi i zdravi),
– Boranija (posebno niske sorte),
– Šargarepa,
– Paradajz (rasad),
– Francuski grašak,
– Zelena salata,
– Proliluk,
– Kukuruz šećerac,
– Spanać…
Dodatni saveti
Početak juna može obeležiti nestabilno vreme, sa pljuskovima, vlagom, ali i velikim vrućinama. Letnje povrće bi trebalo da ima vlagu ravnomerno. Jako je važno da se biljke dobro ukorene. Snagu korena možete da povećate potpuno prirodno.
Ne dopustite da paradajz, paprika, krastavci, patlidžan, dinje, tivkice i tikve presuše – to će sprečiti brz i ravnomeran rast, što je neophodno za pravilan razvoj plodova. Pravilno zalivanje krastavca je posebno važno, jer ako se ne radi kako treba može da dovede do gorkog ukusa.