Napravite sami Grozdov med MADŽUN – Prirodni lek od grožđa sa dugom tradicijom

0
6386
madzun

Madžun se pravi u Makedoniji i u Turskoj, ali na drugačiji način i od drugačijih sastojaka. Jedni ga prave kao gusti sirup, drugi kao bombone. U Makedoniji ga je koristio običan narod, a u Turskoj je nastao kao lek za oporavak sultanije, majke sultana Mehmeda.

Adama Maganic 1120x180

Grozdov med – madžun predstavlja grožđani slad, gust poput meda, a koristi se za jačanje imuniteta i vekovima se pravi od grožđa.

Priča o madžunu stara je koliko i grožđe, a u Tikvešu, prema arheološkim iskopavanjima, uzgoj vinove loze gradi svoju tradiciju više od 2.000 godina.

MPS baneri II

Reč je o tradicionalnom makedonskom proizvodu, potpuno prirodnom zaslađivaču, bez dodatka šećera, aditiva i konzervansa, sa karakterističnom aromom i slatko-kiselog ukusa. Madžun sadrži visoke nutritivne vrednosti, jer u svom sastavu sadrži prirodni grožđani šećer (glukozu i fruktozu), bogat je vitaminima topivim u vodi (B1, B2, B6 i C), mineralima (K, Na, Ca, P, Fe), taninima, flavonoidima i organskim kiseline.

Madžun poseduje antioksidativno dejstvo i doprinosi jačanju opšteg zdravlja i imuniteta, a takođe ubrzava metabolizam, sagoreva masti i regeneriše jetru. Posebno se preporučuje sportistima, kao i osobama koje imaju povećane psihofizičke napore. Reč je o efikasnom prirodnom leku koji pomaže kod respiratornih infekcija, poremećaja rada jetre ili kod prekomerne težine. Najbolje ga je konzumirati svakodnevno, jer će doprineti poboljšanju ukupnog zdravlja. Preporučuje se 1-2 supene kašike rastvorene u čaši vode, čaja ili mleka.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Kako se pravi madžun

Priprema nije teška. Nakon što se grožđe ubere, samelje se i kratko stoji u komini, dok se ne dobije šira. Zatim se procedi kroz gazu i u većoj šerpi kuva sve dok se ne dobije gusta masa, poput meda. Tokom kuvanja, pomoću cediljke za čaj sa površine se skida pena. Kada je gotov, prebacuje se u sterilisane tegle. Kažu da može da stoji decenijama.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja vina u vinariji Jeremić

Od 200 kilograma grožđa može da se dobije oko 15 kilograma madžuna. Sa njim se filuju palačinke, prelivaju krofne, a lekari preporučuju 1-2 kašike rastvorene u čaši vode za jačanje imuniteta.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Često se ovaj madžun meša sa istoimenim slatkišem iz Turske. Međutim, to nije ista stvar.

Osmanli madžun – Lekovita bombona

Lečenje biljnim preparatima bilo je široko rasprostranjeno u osmanskom društvu, a farmacija, kao posebna naučna disciplina, postojala je već početkom IX veka, piše Bašta balkana. Osmanski apotekari, u narodu poznati kao aktari činili su poseban esnaf. Evlija Čelebija, koji piše o istanbulskim zanatima u to vreme, govori i o prodavcima lekovitih pasti – madžuna.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

U Turskoj, madžun je jedna vrsta bombone. Prema predanju u ovoj smesi ima 41 sastojak koji može da izleči isto toliko bolesti.

Kažu da je madžun u Turskoj prvi put napravljen davne 1540. godine kao lek za majku Fatihu sultana Mehmeda. Nakon njenog oporavka, slatkiš je doživeo svoju popularnost koja traje do dana današnjeg. U narodu živi verovanje da vraća mladost, kao i da, ukoliko pojedete samo jedan ovaj slatkiš, nećete biti bolesni cele naredne godine.

BTZ 1120x180px

Danas u Istambulu postoji bezbroj uličnih tezgi, gde se na licu mesta prave i prodaju lizalice-bombone u spiralnom obliku koje nose ovaj naziv. Za razliku od drugih slatkiša, ova bombona ima specifično jak ukus i miris.

PROČITAJTE I...  Neverovatno dejstvo LJUBIČASTOG povrća i voća na zdravlje

 

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Adama Forapro 1120x180
Prethodni tekstUzgoj crnog luka: Kako su Đukići po prinosima pretekli Holanđane
Sledeći tekstOtvara se jedan od najvećih logističkih centara u Srbiji

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime