Napravite sami Grozdov med MADŽUN – Prirodni lek od grožđa sa dugom tradicijom

0
2862
madzun

Madžun se pravi u Makedoniji i u Turskoj, ali na drugačiji način i od drugačijih sastojaka. Jedni ga prave kao gusti sirup, drugi kao bombone. U Makedoniji ga je koristio običan narod, a u Turskoj je nastao kao lek za oporavak sultanije, majke sultana Mehmeda.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Grozdov med – madžun predstavlja grožđani slad, gust poput meda, a koristi se za jačanje imuniteta i vekovima se pravi od grožđa.

Priča o madžunu stara je koliko i grožđe, a u Tikvešu, prema arheološkim iskopavanjima, uzgoj vinove loze gradi svoju tradiciju više od 2.000 godina.

Adama Sultan 1120x180

Reč je o tradicionalnom makedonskom proizvodu, potpuno prirodnom zaslađivaču, bez dodatka šećera, aditiva i konzervansa, sa karakterističnom aromom i slatko-kiselog ukusa. Madžun sadrži visoke nutritivne vrednosti, jer u svom sastavu sadrži prirodni grožđani šećer (glukozu i fruktozu), bogat je vitaminima topivim u vodi (B1, B2, B6 i C), mineralima (K, Na, Ca, P, Fe), taninima, flavonoidima i organskim kiseline.

Madžun poseduje antioksidativno dejstvo i doprinosi jačanju opšteg zdravlja i imuniteta, a takođe ubrzava metabolizam, sagoreva masti i regeneriše jetru. Posebno se preporučuje sportistima, kao i osobama koje imaju povećane psihofizičke napore. Reč je o efikasnom prirodnom leku koji pomaže kod respiratornih infekcija, poremećaja rada jetre ili kod prekomerne težine. Najbolje ga je konzumirati svakodnevno, jer će doprineti poboljšanju ukupnog zdravlja. Preporučuje se 1-2 supene kašike rastvorene u čaši vode, čaja ili mleka.

galenika psenica LG 1120x185px

Kako se pravi madžun

Priprema nije teška. Nakon što se grožđe ubere, samelje se i kratko stoji u komini, dok se ne dobije šira. Zatim se procedi kroz gazu i u većoj šerpi kuva sve dok se ne dobije gusta masa, poput meda. Tokom kuvanja, pomoću cediljke za čaj sa površine se skida pena. Kada je gotov, prebacuje se u sterilisane tegle. Kažu da može da stoji decenijama.

PROČITAJTE I...  Zelenom rezidbom do boljeg kvaliteta grožđa

Od 200 kilograma grožđa može da se dobije oko 15 kilograma madžuna. Sa njim se filuju palačinke, prelivaju krofne, a lekari preporučuju 1-2 kašike rastvorene u čaši vode za jačanje imuniteta.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Često se ovaj madžun meša sa istoimenim slatkišem iz Turske. Međutim, to nije ista stvar.

Osmanli madžun – Lekovita bombona

Lečenje biljnim preparatima bilo je široko rasprostranjeno u osmanskom društvu, a farmacija, kao posebna naučna disciplina, postojala je već početkom IX veka, piše Bašta balkana. Osmanski apotekari, u narodu poznati kao aktari činili su poseban esnaf. Evlija Čelebija, koji piše o istanbulskim zanatima u to vreme, govori i o prodavcima lekovitih pasti – madžuna.

U Turskoj, madžun je jedna vrsta bombone. Prema predanju u ovoj smesi ima 41 sastojak koji može da izleči isto toliko bolesti.

Kažu da je madžun u Turskoj prvi put napravljen davne 1540. godine kao lek za majku Fatihu sultana Mehmeda. Nakon njenog oporavka, slatkiš je doživeo svoju popularnost koja traje do dana današnjeg. U narodu živi verovanje da vraća mladost, kao i da, ukoliko pojedete samo jedan ovaj slatkiš, nećete biti bolesni cele naredne godine.

PROČITAJTE I...  Vinogradarsko voćarska proizvodnja u selu Drenča

Danas u Istambulu postoji bezbroj uličnih tezgi, gde se na licu mesta prave i prodaju lizalice-bombone u spiralnom obliku koje nose ovaj naziv. Za razliku od drugih slatkiša, ova bombona ima specifično jak ukus i miris.

 

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstUzgoj crnog luka: Kako su Đukići po prinosima pretekli Holanđane
Sledeći tekstOtvara se jedan od najvećih logističkih centara u Srbiji

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime