Maslačak u ishrani kokošaka: Jača imunitet, a pilići brže rastu

0
1097
kokoska pile
Foto: Pexels

Maslačak je izuzetno koristan mali cvet, ne samo za ishranu kokošaka i druge živine, već i za ljude. Lekovita svojsta imaju i list i koren i cvet. Iskoristite vreme da ga naberete i poslužite vašim kokama nosiljama, a one će vam biti neizmerno zahvalne.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Maslačak kao dopunska ishrana za kokoške i patke je veoma koristan. On poboljšava njihov imunitet, kvalitet jaja, kao i mesa. Žumance će dobiti izraženiju žutu boju gotovo narandžastu, a meso će biti znatno ukusnije.

To je zato što je maslačak odličan izvor kalcijuma koji je, kao što znate, vrlo koristan za koke nosilje i patke. Kao i većina korova, sadrži vlakna i druge vitamine i minerale, pout vitamina A, B, C, E i K. Maslačak osim kalcijuma sadrži i značajne količine gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma i cinka.

2022 Custodia 1120x1080

Kako maslačak deluje na kokoške?

  • Protivupalno,
  • Prirodno sredstvo za ublažavanje bolova,
  • Antioksidans,
  • Diuretik, poboljšava zdravlje bubrega i jetre,
  • Poboljšati probavu,
  • Stimulans za polaganje,
  • Proizvode se jaja sa narandžastim žumancetom,
  • Izvor kalcijuma i ostalih vitamina i minerala,

Maslačak deluje kao prirodni detoksikator krvi i prirodni diuretik, a smatra se da redovno hranjenje pomaže u kontroli unutrašnjih parazita u jatu. On, takođe, stimuliše probavni sistem kokošaka, te je odličan dodatak njihovoj prehrani sa ciljem poboljšanja crevnog zdravlja. Kako se smatra “zelenom” poslasticom, maslačak se može, zajedno sa ostalim travama i korovima, davati prilično u neograničenim količinama.

PROČITAJTE I...  Izložba sitnih životinja u Kuli

Maslačak je ceo lekovit, pa ga možete iskopati zajedno sa korenom, a možete ga i iseći i dati kokama sveže cvetove, stabljike i lišće. Takođe, možete ih osušiti, kako biste ih imali i za zimu, kada nema zeleniša i trave. Iseckanim maslačkom mogu da se hrane pilići i pačići, jer će im pružiti sve hranljive minerale i neophodne vitamine. To će da se pokaže kroz njihov brži rast i razvoj.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Jako je važno da ih berete sa površina koje nisu tretirane hemijskim preparatima, da se slučajno kokoške i pilići ne bi otrovali.

T.T.

MPS2022 GBaneri

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstUzgoj svinja i prateći problemi
Sledeći tekstŽuta rđa pšenice uzima veliki danak u prinosu – Reagujte na vreme

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime