Maginja – Drvo jagoda donosi plodove zimi, odlične za preradu

0
2003
maginja
Foto: Pixabay

Maginja je u našem narodu poznata kao drvo jagoda, ili jagodnjak, jer njeni plodovi izuzetno liče na zrele jagode. Lišće se koristi za čaj i kao začin, a plodovi  za  džemove, liker, rakiju, ali i brašno.

Spyrale Adama 1120x1080

Maginja je mediteranska biljka, oniski zimzeleni grm ili malo drvo koje uspeva i u našim krajevima, uglavnom u područjima gde uspeva i smokva.

Ima jak koren koji je prilagođen sušnim predelima i kamenitoj podlozi. Listovi su dugi, jajasti i tamno zeleni veoma slični listu lovora. Cveta u kasnu jesen, od oktobra do decembra, a plodove donosi zimi. Sazrevanje plodova se dešava sukcesivno, pa se često mogu istovremeno videti cvetovi bele ili ljubičaste boje i nedozreli zeleni, poluzreli žuti, tamnonarandžasti i zreli crveni plodovi koji imaju ukus gorke karamele.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Upravo zbog ove karakteristike drvo izuzetno dekorativno izgleda, pa je maginja zanimljiva i kao ukrasna biljka.

maginja jagoda drvo
Foto: Pixabay

Sadi se u proleće ili ranu jesen, kada je tlo najvlažnije, kako bi se podstakao što brži rast. Zbog kasnog cvetanja, treba birati zaklonjene položaje i zavetrine.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Višestruka korist maginje

Maginja se u raznim narodima koristi kao lekovita biljka, a upotrebljava se i u kozmetici. Plodovi mogu da se samelju u brašno za pravljenje kolača, a može se praviti i proizvod sličan medu, džemovi, pekmezi, pa i liker koji se pravi u Portugalu i zove se medronho.

PROČITAJTE I...  Krušku možete da gajite u saksiji na terasi. Evo i kako

U narodnoj medici se upotrebljavaju listovi koji imaju sledeća delovanja: astringentno, diuretično, mokraćni je anti-septik, za reumatizam, tonik, a od nedavno se koriste i u terapiji hipertenzije i dijabetesa.

U lišću je visoka visoku koncentracija flavonol antioksidansa, posebno kvercitina, koji najbolje se ekstrahira dužim kuvanjem čaja.Listovi takođe imaju protivupalna svojstva.

Drvo jagoda se koristi u domaćinstvu kao ogrevno drvo jer je vrlo kalorično, a mogu da se naprave i kvalitetne potpore za vinovu lozu i mahunarke.

Važno je znati da ne treba jesti puno prezrelih plodova. Naime, kada je plod prezreo sadrži metil-alkohol koji izaziva opijenost, ali su zato plodovi odlični za pravljenje rakije.

Prethodni tekstVlada Srbije usvojila više izmenjenih uredbi iz oblasti poljoprivrede
Sledeći tekstDanas počinje Grožđebal u Vršcu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime