Pirevina: Travka koja svuda raste, nezamenljiva za čišćenje organizma

0
4458
pirevina
Foto: Wikipedia.org / Аutor: Rasbak - Sopstveno delo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=170853

Pirevina (pirika) je biljka koja svuda raste. Jedan je od najgorih korova na njivama i u baštama, a malo se zna da je veoma lekovita. Toliko je bila cenjena u narodu, da postoji i narodna izreka: Lekar leči, pirak izleči.

Spyrale Adama 1120x1080

Pirevina je višegodišnja biljka iz porodica trava. Smatra se za težak i uporan korov, jer je rizom otporan na smrzavanje i sušu i može da bude veoma dugačak. Na primer, na 1 kvadratnom metru može da se nađe oko 25.000 pupoljaka i rizoma čija težina iznosi oko 3kg. Biljka se uglavnom razmnožava rizomom i može jako brzo da zakorovi njivu. S obzirom da se je izuzetno žilava i otporna, teško se iskorenjava.

Pirevina je biljka umerene zone i raste gotovo svuda. Možete je naći na njivi, u bašti, pored puta, na obrađenim i ne obrađenim poljima… Na uspravljenim stabljikama se nalaze listovi i klasovi. Listovi su goli i na licu hrapavi, a lisni rukavci mogu da budu dlakavi ili goli. Cvast klasa se sastoji od klasića jajasto-lancelastih, raspoređenih u dva reda i okrenuti pljosnatom stranom ka osi cvasti.Cveta tokom celog leta.

PROČITAJTE I...  Čuvarkuća: Najbolji narodni lek iz dvorišta ili saksije

Pirevina i lekovitost

Za pirevinu kažu da je nezamenljiva biljka za čišćenje organizma. Najčešće se upotrebljava kod problema sa upalom bešike, kamenom u žuči i bubregu, kod problema sa hemoroidima i za čišćenje krvnih sudova.

Pirevina pojačava izlučivanje mokraće, te se koristi u lečenju upale mokraćnih kanala, kao i kod izbacivanje sitnijih kamenčića iz bubrega. Takoše, ublažava kašalj i olakšava rad srca. U narodnoj medici je poznata kao lek za reumu i giht.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Svakodnevnim pijenjem samo jedne šolje ovog čaja dnevno, podstiče se  lakše i brže izlučivanje žuči, što uveliko pomaže boljem varenju hrane i ujedno sprečava taloženje i stvaranje kamena u žučnoj kesi, upala kože i sluzokože, upala žuči i jetre.

Takodje konzumiranjem ove količine čaja vršimo, veoma uspešno i detoksikaciju celog organizma, navodi Herba Natura, koja daje i recept za čaj.

Čaj od pirevine

U veću posudu staviti dve šake osušenog korena pirevine, pa je preliti sa 5l hladne vode, ostaviti da lagano vri dok se sadržaj vode ne smanji na količinu od 3l. Skloniti sa vatre, ostaviti da se ohladi, procediti u staklene flaše koje čuvati u frižideru, pa svakodnevno uzimati jednu do dve šolje odvara u toku dana. Konzumira se minimum 14 dana.

PROČITAJTE I...  Lovor – uzgoj i upotreba lovorovog lista

Važna napomena:
Prilikom upotrebe pirevine treba se pridržavati preporučenih doza, jer u suprotnom može doći do hipokalijemije zbog prisustva cijanogenih glikozida.

Primena lekovitog bilja i delova lekovitih biljaka je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema, trudnica ste ili dojilja obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom.

Reference: Gostuški, R: Lečenje lekovitim biljem, Narodna knjiga, Beograd, 1979.
Grlić, Lj, Enciklopedija samoniklog jestivog bilja, August Cesarec, Zagreb, 1986., Djuk, A, Dž: Zelena apoteka, Politika, Beograd, 2005., Jančić, R, Sto naših najpoznatijih lekovitih biljaka, Naučna knjiga, Beograd, 1988.

Prethodni tekstProizvodnja kukuruza za silažu i siliranje
Sledeći tekstPodizanje novog voćnjaka: Prednosti GUSTE SADNJE voćaka

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime