Bolesti koza nisu retka pojava. Kada je u pitanju zdravstveno stanje koza, među odgajivačima još uvek vlada mišljenje da je ona otporna, da retko oboleva i da na osnovu toga o njenom zdravlju ne treba voditi mnogo računa. Međutim, svaka otpornost ima svoje granice i kada organizam dođe u nepovoljne uslove spoljašne sredine, onda neminovno dolazi do njihovog oboljenja.
Dugogodišnja selekcija – manja otpornost koza
Dugogodišnja selekcija koja se kod koza sprovodi na visoku proizvodnju mleka, obično dovodi do smanjenja njihove otpornosti na uzročnike mnogih oboljenja. Današnji intenzivni uzgoj koza u zatvorenom prostoru stvara povoljnije uslove za pojavu različitih oboljenja, kao i njihovo brže prenošenje od obolelih na zdrava grla.
Zbog toga je neophodno da svaki odgajivač koza raspolaže sa osnovnim saznanjima o uzrocima i toku bolesti, kako bi adekvatno i brzo mogao da reaguje, da bi zaštitio sebe, kao i da na vreme zatraži pomoć veterinara, kaže profesor Dragan Bacić sa Fakulteta veterinarske medicine iz Beograda. Na početku ćemo se dotaći najaktuelnije bolesti, a to je artritis encefalitis.
Artritis encefalitis – virusna bolest koze
„Bolest je kod nas praktično uvežena sa Zapada, pa se intenzivnim kozarstvom i kupoprodajom grla, tako se proširila te je sad ima više ili manje u čitavoj Srbiji. Kada se jednom životinja zarazi, ostaje bolesna do kraja života. Jare može da se rodi zdravo, ali se virus prenosi sa majke na jare, prilikom sisanja. Jare moramo odvojiti što pre od seropozitivne majke i ne dati mu da siše kolostrum. Kolostrum od zdrave majke moramo zagrejati na temperaturi od 56 do 60 stepeni najduže jedan sat, ne više, tek takav kolostrum treba dati jaretu“, objašnjava profesor Bacić.
Uprava za veterinu će tek raditi monitoring, kako bi se utvrdilo brojno stanje zaraženih grla. Važno za napomenuti je i to da period inkubacije nije striktno određen i da klinička slika zavisi od starosti životinje. A jednako obolevaju i jarčevi i koze, svih rasa, kaže profesor.
„Kod odraslih životinja bolest se manifestuje prvenstveno artritisima, zapalenjem pluća, a kod jaradi se javlja zapalenje mozga, odnosno encefalitis. Bolest može da krene povišenom telesnom temperaturom, a i ne mora. Može da prođe latentno, da se kod odraslih životinja ništa ne vidi i ne ispolji, ili da simptomi krenu jedan za drugim. Dok jarad najčešće oboleva u periodu od 2 do 5 meseci starosti, kada kreće otežano hodanje“.
Bruceloza – bakterijska bolest koze
Jedna od najopasnijih bolesti koza svakako je bruceloza koja je zoonoza, dakle opasna je i po ljude. Međutim, ova bolest se nalazi u Programu mera, koje se rade jednom godišnje, te se na taj način drži pod kontrolom. Pa ipak, treba znati šta je bruceloza i kako se ispoljava.
„To je bakterijsko obolenje, čiji su uzročnici iz nekoliko roda bakterija brucela. Bruceloza se najčešće javlja subklinički, bez ispoljavanja kliničkih simptoma. Ponekad se javljaju abortusi kao prvi simpotom, pa se tada može posumnjati da se radi o brucelozi. Ova bolest se kod nas javlja sporadično, praktično je i nema, jer se nalazi u Programu mera. Reč je o opasnoj zoonozi, opasnoj i po ljude, može fatalno da se završi po zaraženog čoveka“, ističe naš sagovornik.
Sa druge strane postoje opasne bolesti koza koje se moraju spomenuti, a koje nisu u Programu mera. One se ne javljaju često, ali je važno o njima govoriti, ističe naš sagovornik. Jedna od njih je svakako Listerioza. Ova bolest je posebno opasna po ljude, a veoma je lako zaraziti se, čak i preko nekuvanog mleka.
Listerioza – posebno opasna po ljude
„Ona može da preživi i na temperaturi od 4 stepena, a to je temperatura frižidera. Tako da nekuvano mleko koje se stavi u frižider može da bude bomba u frižideru. Problem je i u tome što neki kada prave pavlake ili sireve ne kuvaju mleko, pa lako dođe do zaražavanja ljudi“, naglašava profesor.
Šverc životinja – najveći problem u borbi protiv bolesti
Ono što pravi najviše problema u borbi protiv bolesti, jeste šverc životinja. Ova pojava nije nimalo bezazlena i može dovesti do ozbiljnih problema. Zato je veoma važno da proizvođači kupuju samo umatičena grla, da se uvoz radi legalno uz obavezan karantin, jer se samo na taj način može sprečiti širenje pojedinih zaraznih bolesti.