Šest razloga zašto KOZAMA OPADA DLAKA

0
1986
Agrosaveti - Uzgoj Alpino koza 03

Normalna je pojava da koza odbacuje staru dlaku sa promenom sezone. Međutim, mimo sezonskog odbacivanja viškova dlake, postoje i drugi razlozi za ovu pojavu koji mogu biti interne i eksterne prirode a svako obilnije gubljenje dlake kod koza je znak da je u pitanju ozbiljan problem.

Adama Maganic 1120x180

Odbacivanje stare dlake kod koza može biti sezonska stvar što se smatra uobičajenom pojavom. Tokom oštrih i hladnih zima njima izrasta debeo sloj dlake kako bi se stvorio izolacioni sloj i održala telesna temperatura. Kada otopli, kozama opada dlaka kako bi se telesna temperatura upodobila vremeskim prilikama i kako bi se izbeglo pregrevanje.

Međutim, ako dlaka opada prevashodno u regiji lica, očiju i ušiju, najverovatnije da koza pati od šugarca koji ako se ne leči može izazvati takve promene da koža zahvaćena infekcijom postane potpuno hrapava i ljuspasta.

MPS baneri II

Dakle, mimo sezonskog odbacivanja viškova dlake, postoje i drugi razlozi za ovu pojavu koji mogu biti interne i eksterne prirode a svako obilnije gubljenje dlake kod koza je znak da je u pitanju ozbiljan problem, navodi Farmhouse Guide.

Paraziti na koži

Najčešće parazitsko oboljenje kod koza je šuga, dermatitis ozbiljnije vrste kojeg izazivaju vaši i grinje. U pitanju je veoma zarazno oboljenje koje može inficirati čitavo stado za vrlo kratko vreme. Tipični klinički znaci infekcije su vidljiva oštećenja na krznu, nemir, izraženo češanje, trljanje o predmete, zamor, iritacije kože, loše napredovanje u rastu kod podmlatka.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Bakterije na koži

Uzroci bakterijskih infekcija mogu biti interne prirode, i poticati iz samog organizma ili eksterne prirode i biti u vezi sa okruženjem u kojem se životinje gaje. Štetna bakterija može inficirati otvorenu ranu kod životinje ili može nastati zahvajujući pogodnom okruženju za širenje ove vrste mikroorganizama.

PROČITAJTE I...  Uzgoj koza u Šumadiji

Najtipičnije bakterijske infekcije kod koza su stafilokokni dermatitis i dermatofiloza.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Stafilokokni dermatitis prouzrokuje lezije na koži u predelu očiju, ušiju i glave.  Kod inficiranih grla koja su se tek ojarila, sitni plikovi se mogu javiti na vimenu i sisama te se u tom slučaju inficirana koza muze poslednja kako bi se sprečilo širenje bakterije. Svakako, sve inficirane životinje bi što pre trebalo da budu izolovane u neku vrstu karantina u kojem neće dolaziti u dodir sa ostatkom stada.

Dermatofiloza, sa druge strane prouzrokuje stvaranje šuge na koži, formiranje krasta i gubitak dlake oko brnjice, ušiju, lica i repa. Karakteristično kod ovog oboljenja je to da se manje kraste mogu lako ukloniti sa kože, nakon čega se otkriva mnogo veće inficirano područje. Infekcija vrlo često uzrokuje oštećenja kože na udovima, posebno na bokovima i u donjem delu nogu.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Kao i u slučaju drugih infekcija, zaražene životinje bi trebalo izolovati od ostatka stada a za one podvrgnute lečenju bilo bi dobro obezbediti zaklon tokom kišnih perioda kako bi se sprečilo natapanje kože vodom, što usporava proces izlečenja.

PROČITAJTE I...  Farma koza i proizvodnja sira porodice Heđeši

Gljivične infekcije

Najraširenija gljivična infekcija kod koza jeste pojava lišajeva na koži. Naziva se još i dermatofitoza a ime je dobila po gljivici – dermatofitu, koja je izaziva.

BTZ 1120x180px

Klinički znaci infekcije su iritacije na koži, ljuspanje kože i stvaranje krasti a posebno pogođene zone su uši, lice i vrat. Infekcija je praćena jakim svrabom i intenzivnim češanjem što životinju čini nemirnom i uzrokuje povrede na koži nastale prekomernim češanjem.

Mere sprečavanja širenja ovog oboljenja se hitno moraju preduzeti jer je ono zarazno i za ljude.

Adama Forapro 1120x180

Hormonske promene

Tokom perioda graviditeta, koze gube dlaku usled promena u organizmu psihološke prirode i hormonskih disbalansa. Takođe, period laktacije, kao jedan od faktora za manjak nutrijenata u organizmu, poput niskog nivoa kalcijuma i drugih minerala, može voditi ka usporenom rastu nove dlake kao i opadanju postojeće.

Uzroci hormonskih promena mogu poticati od stresa zbog izolovanosti od stada, dojenja, brige o jarićima i drugih psiholoških činilaca kada se gubitak dlake javlja naročito u predelu leđa i ramena. Gubitak dlake prouzrokuje i hormon stresa, aktiviran abnormalnim delovanjem tiroidne žlezde i adrenalina u organizmu.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Traume

Dok pasu i brste, koze stvaraju sitne ozlede na koži prouzrokovane grebanjem, usled provlačenja kroz nepristupačne terene. Ozlede takođe mogu poticati i od borbi sa drugim pripadnicima stada. Ove traume na koži mogu dovesti i do gubitka dlake u tim regijama.

PROČITAJTE I...  Značaj ambijentalnih uslova u kozarniku

Nepravilna ishrana

Nedostatak esencijalnih nutrijenata u organizmu koza, može dovesti do gubitka dlake. Najčešće, do smanjene količine vitamina i minerala u organizmu dolazi tokom zimskih meseci kada se koze hrane prevashodno senom.

Nedostatak cinka u ishrani manifestuje se preteranim lučenjem pljuvačke, tvrdim i nadutim udovima, defotmitetom papaka, lošim apetitom i ljuspastom kožom.

Ipak, nije svaki deficit cinka vezan za lošu ishranu. Naime, odgajivači često preteruju sa davanjam suplemenata sa kalcijumom gravidnim kozama, što dovodi do loše apsorpcije cinka u organizmu. Stoga bi nivo kalcijuma trebalo redukovati i izbalansirati sa nivoom cinka u obroku koza.

Na kraju sugerišemo da pročitate i najčešće bolesti kod koza.

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstZaštita semena od štetočina – preduslov za optimalne prinose, visokog kvaliteta
Sledeći tekstNAPS poziva poljoprivrednike da se udruže i direktno dogovore sa uvoznicima đubriva

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime