Etno i preduzetnički turizam u Somboru

0
206

„U tom Somboru, svega na volju, svega ima to je istina, pa i žene piju vina, u tom Somboru“ – ovo su stihovi nezvanične himne tog grada i verovatno najpoznatije pesme, koju je pre više od 100 godina napisao zidar, ali i vrsni somborski muzičar, Blaško Marković, a postala je i jedan od najvećih hitova čuvenog Somborca, Zvonka Bogdana. I ovo je samo jedna od 26 napisanih pesama o tom gradu u Zapadnoj Bačkoj, njegov lagani ritam, zelenilo, multikulturalnost, oduvek su bili inspiracija mnogim umetnicima. U njemu su nastala najlepša likovna dela Milana Konjovića, čija galerija danas spada u red najposećenijih kulturnih ustanova u Vojvodini.

Adama Maganic 1120x180

Sombor je bio i utočište Lazi Kostiću, koji je u tom gradu, skrhan nedostižnom ljubavlju prema mlađanoj Lenki Dunđerski, iznedrio svoje najlepše stihove, a i večna kuća mu je na pravoslavnom groblju. Sombor je prepoznatljiv po raskošu arhitektonskih stilova, trgova, sakralnih objekata, fijakerima, salašima, gastronomskim specijalitetima, i zato ne čudi jedan od slogana „Do Sombora se jednostavno mora“.

Do Sombora je otišla i naša ekipa, kako bismo od predstavnika Turističke organizacije Grada Sombora, čuli koja su to kulturna dobra koja bi trebalo da obiđemo, i koje su to manifestacije, koje nikako ne bi smeli da propustimo. Kako nam je u srdačnom razgovoru rekla Danijela Vujko, vd direktora Turističke Organizacije Sombor, ta lista je prilično dugačka, ali ono što je njihova preporuka jeste tradicionalni „Somborski kotlić“, koji okuplja ljubitelje riblje čorbe i paprikaša, ali i starih rukotvorina. Zatim, „Ravangrad Wine Fest“, na kojem se biraju najbolja vina,“Harmonija Gornjeg Podunavlja“, „Zimske čarolije“, ali i tridesetak drugih zanimljivih manifestacija, koje na najbolji način  predstavljaju lepote Sombora i okoline.

Paradajz 1120x180

„Bitku kod Sente“ videlo 13 hiljada turista

Jedan od ciljeva TO Sombora je i da nadmaše 2019-tu godinu, u kojoj su imali rekordan broj poseta. Potom je usledilo zatišje i stagnacija, zbog pandemije koronavirusa, ali je 2022-ga godina bila zadovoljavajuća za većinu turističkih poslenika, ugostitelja i hotelijera u gradu. Na društvenim mrežama je u okviru ankete, Sombor proglašen najlepšim gradom u Vojvodini, što se odrazilo i na veću posećenost, kako domaćih, tako i stranih turista.

PROČITAJTE I...  Seoski turizam u Braničevu: Etno selo „La Salaš"

Najveću posećenost imala je zgrada Skupštine opštine, zbog impozantne slike „Bitka kod Sente“, videlo ju je 13 hiljada turista. U osmišljavanju turističke ponude Grada Sombora, vodilo se računa i o buđenju preduzetničkog duha, pre svega, kod mladih na selu, koji bi bili zainteresovani za promovisanje etno turizma. On je prepoznat kao razvojna poljoprivredna šansa, koja bi udahnula život u napuštena sela, a doprineo bi i obogaćivanju turističke ponude.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Salaši i etno kuće u Bezdanu, Telečkoj i Bačkom Monoštoru su, kako ističe Danijela Vujko, poslednjih nekoliko godina oživeli, jer se turisti odlučuju za boravak u njima, zbog tradicionalne bačke kuhinje i ljubaznih domaćina. Sombor je prepoznatljiv i po afirmaciji socijalnog preduzetništva, jedan od najpoznatijih projekata koji je zaživeo u tom gradu je „Lavangrad“, koji je okupio žene iz Sombora i okolnih mesta, koje proizvode lavandu i razne proizvode od te purpurne biljke.

U turističkom informativnom centru sa suvenirnicom u centru Sombora, možete da pronađete brojne autentične suvenire, koje su svojeručno izradile vredne lokalne zanatlije, ali i da saznate koje manifestacije biste mogli da posetite tokom godine, a koje se održavaju u tom delu Vojvodine.

Krompir 1120x180

Bačke zanatlije čuvaju duh starih vremena

A da je u Somboru zaista svega na volju, baš kao i u čuvenoj pesmi, dokazuju i čuvari stare tradicije i ruralnog turizma koje, kako poručuju iz Turističke organizacije Sombora, obavezno morate posetiti. To su tkačnica svilenog damasta ‘’Novitet’’ u Bezdanu, “Suveniri Podunavlja” u Somboru, Etno kuća „Mali Bodrog“ u Bačkom Monoštoru, Etno kuća „Jelena“ u Bezdanu, “Stari ribnjak” i “Pričajuća prošlost” u Čonoplji, Etno kuća „Ružica“ u Riđici, Etno kuća „Evo“ u Telečkoj, Muzejska zbirka satova i antikviteta u Telečkoj, Muzejska zbirka parfemskih bočica u Bezdanu, radionica staparskog ćilima u Staparu.

PROČITAJTE I...  Sadnja lavande u Somboru

U Somboru veštim rukama svoja dela oblikuju vitražisti, licideri, sarači, kovači, tkači, voskari, zlatari, restauratori, kao i mnoge druge zanatlije, negujući na taj način duh starih vremena. Više hiljada domaćih i stranih turista, provozalo se čuvenim fijakerima ispod beskrajnih drvoreda koji štite ulice od vetrova iz ravnice, i u godini sa tri dvojke.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Nagrade podstrek za još bolju promociju somborske varoši

Priznanja za rad i kvalitet stigla su i sa ovogodišnjeg novosadskog 53-ćeg Sajma turizma. Uručeni su im pehar kvaliteta, za značajan doprinos očuvanju i unapređenju turizma na teritoriji grada, kao i zlatne medalje u 6 kategorija – za unapređenje eko turizma, organizaciju turističkih manifestacija, ponudu autentičnih suvenira, za saradnju sa gradskim ustanovama kulture i organizaciju fijakerske službe, te za organizaciju vodičke službe, dizajn i vizuelno predstavljanje grada.

Danijela Vujko kaže da su dobijene nagrade na Sajmu turizma u Novom Sadu  dragocene, jer su prva značajnija priznanja za njihovu organizaciju, od osnivanja, 2005.godine. Ona su i podstrek, „vetar u leđa“ za još bolju promociju somborske varoši, na drugim sajamskim manifestacijama, poput Sajma turizma u Beogradu, sa kojeg bi voleli da se vrate sa nekom medaljom.

Adama Forapro 1120x180

Opširnije pogledajte u video prilogu gore.

PROČITAJTE I...  Etno turizam na severu Bačke

Sagovornica: Danijela Vujko, vd direktora Turističke Organizacije Sombor

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstSpelta (krupnik) idealna žitarica za organsku proizvodnju
Sledeći tekst18. Zimski seminar farmera na Tari od 22. do 28. januara

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime