Domaća proizvodnja i seoski turizam u selu Guberevac

0
3719
Agrosaveti - Domaća proizvodnja i seoski turizam u selu Guberevac 7

Za ostvarivanje svojih snova nikada nije kasno. Iako je danas dosta ljudi u Srbiji koji vole selo i mir i spokoj koji osete svaki put kada izađu iz svojih gradova, malo njih se  nažalost, odlučuje da se tamo i zadrži i preseli. Seoski turizam i domaća proizvodnja raznih đakonija može biti i dobar beg od gradske vreve ali i dobar poslovni poduhvat.

Adama Sultan 1120x180

Vladanka Aleksić i njen suprug Pero, pre 15 godina, a nakon 30 godina života u Kraljevu, rešili su da svoj život nastave baš tamo, u selu Guberevac. Čak nije reč ni o velikom selu uz put, već baš o onom pravom, taman toliko izdvojenom, za mir, odmor, ali i mogućnost rada.

Porodičnu kuću u Kraljevu ostavili su deci i sa sobom poneli taman toliko koliko im je bilo potrebno da se smeste u selu i započnu proizvodnju rakije, koju je Vladankin muž pokrenuo. Ona međutim kaže, nije bila oduševljena ovom idejom, ali je bila rešena da pomogne suprugu.

LG 1120x180px

Agro saveti - Domaća proizvodnja i seoski turizam u selu Guberevac 2

Petnaest godina kasnije, Vladanka zaljubljeno priča o svemu što ima na svom, sada već gazdinstvu na kome je seoski tuizam razvijen. Dok se suprug Pero usredsredio na proizvodnju rakije, ona je tokom godina našla načina da svakodnevno iskoristi sve resurse prirode koje ima u okruženju i da tokom cele godine pravi domaće, prirodne i zdrave pekmeze, slatka, kao i da sprema zimnicu. Ali to nije sve.

PROČITAJTE I...  Crvena ranka - kraljica šljiva i jedna od najboljih za rakiju

Agro saveti - Domaća proizvodnja i seoski turizam u selu Guberevac 3

Zanimljivo je da, kada su se doseljavali iz Kraljeva u Guberevac, Vladanka i njen suprug nisu imali ideju o seoskom turizmu. Posed je bio znatno manji, kao i prostorije za boravak, ali tokom godina, prijatelji koji su dolazili u posetu, dovodili su i svoje prijatelje, strance koje su poseti i tako je zapravo došlo do potrebe za pravom malom i autentičnom, seoskom ponudom prenoćišta sa divnom kuhinjom. Upravo u tim starim gružanskim specijalitetima, naša domaćica najviše uživa i danas. Njena gružanska kuhinja nadaleko je postala poznata, te ljudi samo zbog Vladankinih pita ili mesa ispod sača, kao i domaćih čorbi i supa, u Guberevac svraćaju iz svih krajeva sveta.

Rakija supruga Pere, „Gružanska nit“ koja se pravi od najkvalitetnije šljive,  godinama se već izvozi za Ameriku i Australiju, priča priče o ovom malom mestu i na kraju, dovodi njene korisnike baš ovde na ručak. Svi oni, prepričava Vladanka, uživaju u domaćim pitama, jelima ispod sača i ostalim specijalitetima koje ova domaćica godinama smišlja i čuva.

Agro saveti - Domaća proizvodnja i seoski turizam u selu Guberevac 4

Domaća proizvodnja zimnice kao iz detnjstva

Kada su domaći proizvodi koje pravi u pitanju, Vladanka kaže da je sve počelo po malo, za sopstvene potrebe i potrebe porodice. Danas međutim, tegle ajvara, slatkog, džemova sa i bez šećera, potpuno prirodnih krema, kao i zimnica i sokova, odlaze širom Srbije. I nema tajne, ona je uvek u kvalitetu i tome da sve što se pravi, pravi se kao za sebe. Vladanka koristi prirodu oko sebe i šumsko bilje i plodove za svoje domaće proizvode kao i u kulinarstvu, te iako je mislila u početku da joj selo neće pružiti dovoljno aktivnosti, danas joj ponekad i nedostaje vremena kaže, za sve što želi.

PROČITAJTE I...  Porez na prihod i za seoski turizam

Agro saveti - Domaća proizvodnja i seoski turizam u selu Guberevac 6

Oko kuvanja džemova i branja voća, pomažu joj i žene iz sela, te se uvek sve stiže na vreme.

Agro saveti - Domaća proizvodnja i seoski turizam u selu Guberevac 5

Danas naša domaćica u grad silazi samo kada mora. Nije ni pretpostavila da život na selu može biti toliko ispunjavajući, a priroda toliko iskoristiva. U pripremanju proizvoda stalno traga za nečim novim, za novim biljkama, koje neretko potom sadi i u svom dvorištu. Ove godine su tako na primer, prvi put rodile i banane. Ali sve to na kraju, iskrena je Vladanka, ne bi bilo moguće da se posao i način života koji je odabrala ne voli i da se u njega ne veruje.

Prvih 15 godina u Guberevcu je bilo savršeno. U narednih 15, Vladanka priželjkuje da se sve što je naučila, zavolela i postigla na ovom imanju, malo samo proširi. Ljubav prema kuvanju, po svemu sudeći ne jenjava. To je zasigurno ljubav sa kojom će ostariti, baš ovde, na selu.

Prethodni tekstTradicionalna povrtarska proizvodnja u Belom Blatu
Sledeći tekstProizvodnja voćne rakije: Kada rakija sama nalazi put do proizvođača

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime