Mnogi bi rekli da leto počinje onda kada stignu prve domaće lubenice. To je ove godine malo kasnilo, međutim, stigle su, slatke su i zdrave, kažu proizvođači iz Mačve.
“Bostan je ove godine rasađen nešto kasnije, jer u periodu kada ga obično rasađujemo bilo je veoma hladno, bilo je puno padavina, mrazevi, itd. Malo kasnimo za ranu proizvodnju. Lično mi smo berbu počeli oko 10.7., a oni koji su ranije rasadili, počeli su oko Vidovdana.” – kaže Aleksandar Smiljanić, proizvođač bostana iz Mačvanskog Belotića.
Godina je bila izazovna počev od rasađivanja, a jun je doneo sušu koja je prerano stigla, dok žega i jako sunce itekako ostavljaju posledice na same plodove.
“Ova godina je prevruća. Počev od 1. juna padavina nemamo, suša je. Zalivamo puno, ali ne pomaže, jer su temperature veoma visoke. Lubenice žute, tačnije prvo bele, pa žute, a to je sve od jakog sunca. To nije bolest, samo ožegotina od sunca. Unutra su one slatke, zdrave, to garantujem.” – ističe naš sagovornik.
DOK JE TOPLO, LJUDI KUPUJU LUBENICE
Potražnje za bostanom trenutno ima, jer je topolo i sada ljudi vrlo rado jedu lubenice, dodaje naš sagovornik. Što se cene tiče, dobro je stratovalo, ali je vrlo brzo otkupna cena bostana opala.
“Krenulo se sa 50 dinara, a sada je cena na veliko oko 17-18 dinara. Lubenice zriju na silu, a čim je ponuda velika, cena ide dole.” – kaže Smiljanić.
Rod lubenica ove godine je znatno smanjen zbog svih izazova koji prate proizvodnju, a za koliko tačno, rano je za prognoze, jer su proizvođači odokativno tek na pola berbe. Ono što proizvođači poručuju je da su lubenice ove godine izuzetno slatke, a odlične su i za rashlađivanje tokom ovih tropskih temperatura.
“Ljudi, jedite lubenice dok je ima. Nemojte jesti banane dok ima domaćeg voća. Ostavite banane za zimu.” – poručuje naš sagovornik.