Sadnja krompira: Ako sečete krtole – gušće sadite

0
1075

U kikindskom ataru, na parcelama Branislava Zavišina radi se užurbano, jer je u toku sadnja krompira. Naš domaćin kaže da ovogodišnja sadnja malo kasni u odnosu na prošlogodišnju, ali da su rokovi još uvek optimalni. On je sa nama podelio na koji način obavlja sadnju krompira, koje je sorte odabrao i kako ga prihranjuje.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

“Prošle godine smo sadili oko 10. marta, ali smo onda imali izmrzavanja. Ove godine smo tokom marta imali zahlađenje, tako da smo sadnju počeli na samom kraju meseca. Glogonj, Futog, oni su još pre mesec dana posadili, ali mi nismo imali uslove za to. Zemljište je bilo vlažno, temperature niske. Za neku ranu proizvodnju kasnimo 2-3 nedelje, a za kasnu smo možda malo i poranili.“ – kaže Zavišin.

Naš domaćin će i ove godine pod krompirom imati oko 4 hektara, a što se tiče predsetvenih radnji Branislav vodi računa o plodoredu, kao i o samoj pripremi zemljišta.

Magnetic 1120x185px

“Krompir treba planirati godinu dana unapred. Važan je predusev. Kod mene je to obično ječam, pšenica. Ja već znam da će mi sledeće godine krompir biti na parcelama na kojima će ove godine biti semenska boranija. Duboko oranje se radi, a predsetvena priprema je jako bitna. Ovde smo malo požurili ove godine. Bilo je vlažno, pa nije najidealnije spremljeno, trebali smo sačekati još 4-5 dana, ali zemlja nam je takvog tipa da će jedna kiša od 15 litara te grudvice rastvoriti. Predsetveno je bačeno 9 : 12 : 25. A koristimo i stajsko đubrivo.“ – kaže naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja krompira u Hajdukovu - Krompir sa peska

Agrosaveti sadnja krompira 04

Izbor sorte krompira

Što se izbora sorti krompira tiče, naš domaćin je iskusan po tom pitanju, međutim, uz dobro, lično proverene sorte, on svake sezone ubaci i nešto novih.

ExelGrow Adama 1120x180

“Od novih sam ove godine ubacio jedan crveni, Corason, on je još uvek u fazi ogleda, zatim beli Paradizo, kao i Spektra. Od starih sorti koje sam već sejao, radim Esmu i Kurodu. Esma mi je za letnju proizvodnju, i za rano jesenje vađenje, a Kuroda za jesen i skladištenje. Meni kao proizvođaču je najvažniji prinos, ali i uniformnost tog prinosa. Da nemam mnogo sitnog krompira, da nema mnogo škarta, deformisanog, dakle, da bude što uniformisaniji. Važan je i ukus, naravno. Kada mi kupac dođe jednom, želim da se i vrati.” – ističe Branislav Zavišin.

Način sadnje i prihrana

Što se načina sadnje tiče, naš domaćin primenjuje sadnju sečenog krompira.

Infinito Bayer 1120x180 V01

“Ja kupim krompir u originalu, kupim krupan krompir 55-56 frakcija, to je tako reći jelovan krompir, ali da je u originalu. Krupna frakcija je dosta jeftinija. Ja ga onda sečem, da na svakom delu bude klice. Takav krompir treba da se sadi malo gušće, jer isečena krtola daje manji prinos, ali ga zato gušće posadimo. Ja idem na razmak od 27cm, potrošim 1500 kg semena po jutru.” – kaže naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja povrća u Subotici

Kada govorimo o prihrani, za krompir je veoma važan kalijum, ističe naš sagovornik, ali i kalcijum i magnezijum.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice

“Kalijuma treba da bude koliko azota i fosfora zajedno. Za 50-ak tona krompira ide 250 kg kalijuma. Važni su i kalcijum i magnezijum, kako za sam prinos, isto tako i za čuvanje, kao i za termičku obradu krompira. Ako on onako crni tokom kuvanja, znači da nije bilo balansa u prihrani tokom proizvodnje.” – dodaje Branislav.

Prosečni prinosi našeg domaćina kreću se oko 50-55 tona po hektaru, čime je on zadovoljan. Bilo je na nekim parcelama u dobrim godinama i preko 70 tona, ali to su pojedinačne parcele i dobre godine, dodaje Branislav.

Spyrale Adama 1120x1080

Ukoliko se ipak bavite uzgojem krompira na manjih površinama, kao što su bašte, sugerišemo da pročitate: Uzgoj KROMPIRA POD SLAMOM: Lako i jednostavno, leđa sačuvana.

Agrosaveti sadnja krompira 01

Tržište nestabilno

I ove godine smo svedoci otežanog plasmana domaćeg krompira, te su pojedini proizvođači prinuđeni da bukvalno bace svoj trud i rad. Naš domaćin, Branislav, kaže da on nije imao tih problema, jer je imao veću potražnju za ranim krompirom, pa je tada prodao veći deo roda.

PROČITAJTE I...  Savetovanje Savremena proizvodnja povrća 2019.

Naš sagovornik smatra da priča o državnom otkupu skladištenog krompira za preradu, ne pije vodu, jer se za preradu ne sadi bilo kakav krompir, već onaj koji je i namenjen baš za preradu, te da stihijska organizacija plasmana ne rešava problem dugoročnije, već se samo gasi požar.

Prethodni tekstČIČOKA: Sve o uzgoju ZA ISHRANU PREŽIVARA
Sledeći tekstFalsifikovanje meda veliki problem u pčelarstvu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime