Proizvodnja kiselog kupusa u selu Žirovnica

0
3279
Agrosaveti---Proizvodnja-kiselog-kupusa---02

Porodica Milivojević iz sela Žirovnica kod Batočine je pre par decenija započela proizvodnju kiselog kupusa. Svake godine kupus seju na oko 3-4 hektara. Za razliku od drugih proizvođača kupusa, oni su napravili i onaj korak više i odlučili se da sav kupus koji proizvedu i ukisele. Naš mladi domaćin, Danilo nastavio je dedinim i očevim stopama, te se, iako je studirao na učiteljskom fakultetu, u potpunosti posvetio porodičnoj proizvodnji.

Spyrale Adama 1120x1080

“Proizvodimo kupus na oko 3,5-4 hektara u zavisnosti od godine, pa godišnje ukiselimo oko 200 tona. Već godinama unazad unapređujemo našu proizvodnju, postepeno, trudimo se i da povećamo kapacitete, ali lagano.” – kaže Danilo.

Godina je kaže Danilo bila dobra. Prinosi su bili zadovoljavajući, oko 7 tona, pa i više. S obzirom na to da Milivojevići kisele čitave glavice, osim prinosa važno je i da one budu adekvatne veličine.

Agrosaveti---Proizvodnja-kiselog-kupusa---03“Prinosi su bili dobri, između 7 i 8 tona, ali što je i važnije glavice su bile oko 2,5 kg. Oduvek sejemo sortu Bravo, zbog kvaliteta glavice koja mora biti zrela i tvrda.” – ističe Danilo.

PROČITAJTE I...  Otkupna cena pšenice: Situacija na tržištu i očekivanja ratara
KISELI KUPUS TOKOM ČITAVE GODINE

Proces kišeljenja zavisi naravno i od spoljašnje temperature. Kada je napolju toplije, kupus je kiseo za oko 20-ak dana, dok je zimi potrebno i preko mesec dana, kaže Danilo. Milivojevići kupus kisele 3-4 puta godišnje kako bi odgovorili tržištu tokom čitave godine. S obzirom na to da se velike količine vakumiranog kupusa iz Srbije i izvoze, Danilo u ovom poslu vidi perspektivu. Kaže da i kada bi mogli i više da proizvedu, prodaja ne bi bila problem.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180
Agrosaveti---Proizvodnja-kiselog-kupusa---04CENA KUPUSA ISTA VEĆ GODINAMA UNAZAD

Cena svežeg kupusa se na tržištu nije drastično menjala godinama unazad, pa je tako i sa cenom kiselog kupusa, priča nam Danilo.

Uprkos tome Danilo smatra da je ovo perspektivan posao, ali samo uz mnogo truda i rada svih članova porodice. Ono što je najvažnije, dodaje naš sagovornik, jeste kupcima osigurati kontinuiran kvalitet, u čemu Milivojevići svakako uspevaju već dugi niz godina. I baš zato je kupus iz Žirovnice dostupan širom Srbije.

Prethodni tekstFarma krava i proizvodnja mleka u selu Donja Badanja
Sledeći tekstUzgoj svinja u Bosni

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime